Правила вирощування томатів в Сибіру і кращі сорти для суворих умов



Для жителів регіону з суворими кліматичними умовами важливо мати на столі овочі зі свого городу, так як вони відносяться до екологічно чистим продуктам. Але вирощування томатів в Сибіру, ​​як і інших городніх культур, має свої особливості. Можна пристосувати для посадок теплиці, але для великої родини достатню кількість овочевої продукції в ній розмістити складно.

Залишається обробляти томати у відкритому грунті. Існує перевірена роками агротехнічна практика, про яку не треба забувати, маючи свою ділянку і проживаючи в області, де літо довго не затримується.

Особливості вибору місця для томатів

Перш ніж приступати до посадки помідорів у відкритий грунт, необхідно знати біологічну характеристику овочевого рослини. Для томатів характерно:

  • вимогливість до їжі, вологи;
  • хороший ріст і плодоношення при достатньому освітленні і високих температурах повітря;
  • непереносимість навіть слабких заморозків.

Відомо, що якщо температура повітря знизиться до плюс п’ятнадцяти градусів, то цвітіння рослини припиниться, а нижче десяти тепла – зростання сповільниться. Але селекція томатів привела до того, що з’явилися сорти, які переносять заморозки в мінус один-два градуси. Збільшується стійкість томатів до низьких температур, якщо набряклі насіння і розсада пройшла процедуру загартовування.

сибірський город

Ділянка для вирощування томатів на городі вибирають з високоплодородних грунтом, досить зволоженим. Краще, якщо рельєф ґрунту буде злегка знижений, але він повинен бути не болотистих і не солончаковим.

Біологи встановили, що одну і ту ж культуру не можна висаджувати на одному і тому ж місці кілька років поспіль. Адже відбувається стомлення грунту через поширення в ній шкідливих мікроорганізмів, виділення країнами овоча продуктів обміну. Але чергувати городні культури на ділянці потрібно грамотно. Для помідорів попередниками можуть бути огірки, капуста, баштанні.

дивна посадка

Підготовка ґрунту і насіння до сівби

Під посадки томатів грунт починають готувати восени. Великі за площею ділянки орють, а маленькі – перекопують. При цьому враховують глибину оранки, що залежить від товщини живильного шару. Оптимальним показником є ​​глибина в 25-30 сантиметрів. Під час оранки закладають вглиб органічні і мінеральні добрива. Для томатів в осінній період вносять комплекс добрив з вмістом фосфору і калію.

Навесні, перед посадкою, в лунки додають по п’ятсот грамів перегною, до трьох грам аміачної селітри і калійної солі, до восьми – суперфосфату.

Для створення вологості, взимку на ділянках під помідори проводять затримання снігу, а навесні – талих вод. Після звільнення місця під вирощування помідорів повністю від снігу, розпушують ділянку залізними граблями або бороною. Щільний грунт також перекопують на глибину в п’ятнадцять сантиметрів і боронять.

грунт на осінь

Підготовка насіння томатів, їх попередня обробка і гарт, дозволить отримувати врожаї помідорів навіть при несприятливих погодних умовах:

  1. Яровизацію насіння проводять, спочатку замачівая їх в теплій воді на добу, змінюючи воду кожні шість годин. А як тільки вони почнуть прокльовується, переносять в прохолодне темне приміщення. Там вони залишаються до моменту посіву.
  2. Пророщують насінний матеріал в зволоженому моху, тирсі або м’якому матеріалі, наприклад, шарах туалетного паперу. Під час процедури, температура повітря в приміщенні доходить до двадцяти градусів тепла і вище. Пророщені заздалегідь насіння помідорів готові для приміщення в ящики на розсаду.
  3. Проморожування насіння томатів починають з приміщення набряклих зерен в воду кімнатної температури на дванадцять годин, потім кладуть їх на сніг. Вихолажівая при низьких температурах від нуля до плюс одного градуса, виморожують при температурі до мінус п’яти градусів. Загартування насіння томата можна проводити з чергуванням високих і низьких температур протягом місяця. Загартований таким чином посадковий матеріал дасть овочеві рослини, які у відкритому грунті зможуть плодоносити і не боятися заморозків.
  4. Приміщення насіння томата в розчини, стимулятори росту, дозволить потім дати більше квіткових зав’язей і поліпшити якість помідорів.
  5. Протравлення посадочного матеріалу необхідно, щоб рослини під час вегетації не хворіли. Слабким розчином перманганату калію знезаражують насіння протягом двадцяти-тридцяти хвилин, потім промивають і підсушують.

приміщення насіння



Всі процедури підготовки насіння і грунту спрямовані на те, щоб виростити помідори в Сибірському регіоні якісними і здоровими.

Отримання міцної розсади

Без розсади вирощування помідор у відкритому грунті неможливо. Оптимальними термінами посадки насіння овоча в ємності з рихлим грунтом є середина або кінець березня. Підготовлений посадковий матеріал закладають в грунт на глибину в один-два сантиметри. Після цього поливають грунт теплою водою, ящики прикривають поліетиленовою плівкою і виставляють в приміщення з температурою повітря в 25 градусів тепла. Щодня посадки томатів провітрюють, прибираючи покривний матеріал. Поливають грунт у міру необхідності. Як тільки з’являться перші паростки томатів, то:

отримання розсади

  • обладнають додаткове освітлення люмінесцентними лампами, підвішеними на відстані в п’ять сантиметрів від рослин;
  • знижують температуру повітря до восьми-п’ятнадцяти градусів тепла;
  • стежать за вологістю повітря і грунту, підтримуючи її на рівні 70 відсотків.

Після появи перших двох справжніх листків, сходи томатів пересаджують, пікірують в окремі горщики. За місяць перед посадкою на городні грядки, помідорову розсаду гартують, виносячи на повітря спочатку на кілька годин, потім на день.



зміцнення рослин

Посадка у відкритий грунт, правила догляду

Зазвичай шестидесятидневная розсаду томата переносять на грядки, коли пішла загроза заморозків і грунт прогрілася до десяти градусів вище нуля. Висаджені в травні сходи помідорів необхідно прикрити, щоб вони не підмерзли. Тому використовують похилу посадку, прикривши рослини землею. Протягом одного-двох днів томатам нічого не буде, а після видалення землі, стебла помідор приймають вертикальне положення.

Багато використовує в якості захисту кущів томатів ковпаки з паперу або картону. При цьому краї їх присипають землею, щоб вітер не зніс ковпаки.

посадка в грунт

Схема розташування розсади помідорів становить 60 х 60 або 70 х 70 сантиметрів. Правильно розташовувати кущики рослини на відстані в п’ятдесят сантиметрів один від одного. Перед посадкою в лунки додають деревну золу, з якої томати отримують фосфор. Заглиблення розсади томатів відбувається до першого справжнього листка. Поливають висаджені кущі овоча двома-трьома літрами теплої води під кожне стебло. У догляд за висадженими у відкритий грунт томатами входить:

  • своєчасний, помірний полив кущів;
  • чергування підгодівлі мінеральними і органічними речовинами в встановленої пропорції;
  • внесення добрив один раз в два тижні;
  • формування стебла і підв’язування індетермінантних сортів помідор.

сучасний підхід

Якщо розсаду томатів висаджують в квітні у відкритий грунт, то влаштовують грядку, піднімаючи її над рівнем ділянки. В лунки додають гній, закривши зверху торішньою травою. Потім розкладають компост. Приготовлені лунки розміром в 30 х 30 сантиметрів готові прийняти розсаду томатів. Після посадки, кущі помідор рясно поливають і мульчують соломою або торфом.

Для грядки необхідно укриття з нетканого матеріалу, яке влаштовують, помістивши зверху грядки конструкцію з дротяних каркасів. Під час вегетації томатів їх провітрюють, піднімаючи днем ​​матеріал. Таким посадкам не потрібен полив і підгодівля – вологи і добрив досить в грунті. Після встановлення теплої, сонячної погоди матеріал прибирають, а каркас служить опорою для стебел помідорів.

посадка в грунт

Вирощений та зібраний урожай томатів переробляють на зиму. Недозрілі плоди складають в ящики або кошики і тримають в сухому і темному місці до повної стиглості.

Сорти томатів сибірської селекції

Найкраще підходять для вирощування у відкритому грунті сорти томатів, які пристосовані виживати і плодоносити в суворих умовах Сибіру. Вони відрізняються від тепличних рослин тим, що дозрівають трохи пізніше, здебільшого відносяться до низькорослим видам помідор.

Серед ранньостиглих сортів відрізняється високою врожайністю, відмінними смаковими якостями помідори Демидов. Вони плодоносить через 100-110 днів після схожості насіння. Кущ томата досягає трохи більше півметра у висоту. За вагою плоди дотягують до ста-двохсот грам. Придатні рожеві помідори для вживання в свіжому вигляді.

сорт демидов

Перші плоди томат Сніжана дає вже через 105 днів. На компактному рослині в півметра висотою ростуть середні за розмірами помідори, універсальні по використанню в їжу.

плоди Сніжана

Про Барнаульском консервному сорті відомо, що його плоди масою в триста грам підходять для маринування та соління. І готувати продукти можна вже через сто днів після посадки овоча.

барнаульський край

Сибірським сюрпризом називають овоч, який радує врожаями плодових кистей по десять кілограм з одного куща. Індетермінант вимагає грамотного догляду, формування куща в три стебла.

сюрприз з сибіру

Серед великоплідних томатів виділяють:

  1. Томат Абаканский рожевий цінують за чудовий смак і декоративність серцеподібних помідор світло-червоного забарвлення. Великі помідори сорту дозрівають через 115 днів, масою п’ятисот грам і більше.
  2. Гігантськими розмірами плода може похвалитися детермінант Безрозмірний.
  3. Для відкритого грунту призначений Великий Бердський томат. У висоту кущ не досягає метра, але похвалитися може вагою плодів, з яких багато доходять до восьмисот грам.
  4. У індетермінантного виду Супербомба також плоди вагою в шістсот грамів, а висота куща в півтора метра вимагає пасинкування і підв’язки.
  5. Жовті помідори до трьохсот грамів кожний збирають з томата Самохвал. Крім високої врожайності сорт відзначений стійкістю до хвороб.
  6. Бабушкін секрет дає помідори майже в кілограм вагою. Червоні плоди хороші і в свіжому, і в консервованому вигляді. З них виходять вітамінізовані соки, томатні пасти і соуси.

Абаканский рожевий

Цінуються для відкритого грунту сибірського регіону і низькорослі види томатів. Серед детермінантного виду відомі і перевірені:

  • Серце буйвола з висотою стебла в сімдесят сантиметрів і помідорами в кілограм;
  • Сибірський важкоатлет, насилу утримує помідори в вісімсот грам на коротких стеблах в шістдесят сантиметрів;
  • сорт Бурштиновий з невеликими помаранчевими плодами, що славляться чудовим смаком, великою кількістю в кистях;
  • Петруша городник з витягнутими помідорами, що дає з одного квадратного метра до дванадцяти кілограм плодів.

серце буйвола

Досягнення станцій сибірської селекції дозволяють жителям північних широт ласувати корисним овочевим продуктом протягом всього короткого літа і заготовляти консерви з вирощених томатів на зиму.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*