Зберегти урожай гарбуза в невеликій квартирі досить проблематично. Одне з рішень збереження на тривалий час – ікра з гарбуза на зиму. Її господині готують не часто, хоча така консервації дуже смачна і корисна.
Простий спосіб консервування гарбуза
Приготування такої ікри аналогічно консервації кабачків.
Будуть потрібні такі овочі та спеції:
- гарбуз;
- цибуля;
- часник;
- спеції за смаком;
- паста томатна;
- перець болгарський.
У жаровні прожарити нарізаний часник (1 зубок), солодкий перець (100 г) і мелконашінкованний цибулю (1 головка). До них додати нарізану шматочками гарбуз (800 г) і прожарити на сильно розігрітій конфорці 2 хвилини. Потім вогонь зменшити і прикрити кришкою.
Через 30 хвилин можна додати пасту з помідор (180 г) і спеції. Після цього вміст каструлі має прокипіти ще 2 хвилини. Гарбузову ікру на зиму розкладають в стерильні банки і герметично закочують.
Ікра «Гарбуз з морквою»
Щоб ікра з додаванням морквини мала більш густу консистенцію, можна додати трохи борошна. Щоб ікра гармоніювала з другими стравами, краще вибирати плоди наслідках сортів.
Склад продуктів:
- гарбуз;
- цибулина;
- морква;
- часник;
- рафінована олія;
- сіль;
- спеції за бажанням.
Подрібнити цибулину і часник (2 зубки). Прожарити їх на сковорідці з олією (70 г). Потім додати туди натерту моркву (0,2 кг). Просмажувати все до отримання золотистої скоринки.
Гарбуз (0,5 кг) подрібнити на невеликі кубики і помістити в ємність для мікрохвильової печі. У цю ж каструлю додати готову прожарювання з лука, часнику і моркви. Поставити в мікрохвильовку. Готувати ікру на максимальній потужності протягом чверті години. Потім все розмішується блендером.
Таку ікру можна відразу подавати як гарнір або знову прокип’ятити протягом 20 хвилин і закрити герметично в стерильні баночки. Вийде на зиму ікра з гарбуза.
Ікра з додаванням кабачків і майонезу
Кабачкова ікра з гарбузом на зиму годиться як гарнір і просто у вигляді холодної закуски.
продукти:
- гарбуз
- кабачки;
- цибуля;
- цукор;
- майонез;
- паста з помідорів;
- Перець чорний;
- сіль;
- масло;
- лавровий лист.
При додаванні майонезу в ікру з гарбуза смак виходить більш ніжний.
Гарбуз (2,5 кг) з кабачком (1 кг) подрібнити за допомогою м’ясорубки. Лук (0,5 кг) дрібно нарізати і додати до перекрученої масі. Туди ж помістити томат (200 г), масло рослинне і майонез (180 г). Добре перемішати і помістити у велику ємність, бажано з товстим дном, щоб під час приготування нічого не пригоріло. Готується така маса протягом 1 години.
Наступний крок – додавання спецій і цукру (180 г). Після цього ікра знову нудиться протягом 1 години. Незадовго до закінчення приготування в ємність вкидають лавровий лист. Перед розкладанням в банки його викидають.
Ікра гарбузова з каррі
Для любителів індійської кухні ікра з гарбуза на зиму з додаванням каррі припаде до душі.
Складові:
- гарбуз;
- цибуля;
- оцет – 30 мл;
- морква;
- каррі;
- сіль;
- чорний перець;
- масло.
Гарбуз (1 кг) почистити від верхньої шкірки і від насіння. М’якоть просто нарізати брусками і помістити в жаровню. Туди ж влити воду, щоб все не пригоріло. Прикрити кришкою і тушкувати на середньому вогні.
Лук (150 г) почистити від лушпиння і дрібно нарізати. У сковорідку помістити цибулю з рослинним маслом (150 г) і протушкувати до м’якого стану на повільному вогні, потім всипати натерту моркву (0,5 кг) і протушкувати кілька хвилин. Під час готування обов’язково все розмішувати.
З’єднати овочі з піджаркою, приправити каррі, посолити і тушкувати півгодини в каструлі із закритою кришкою. Після вміст каструлі подрібнюється до однорідного пюре. Маса знову поміщається на конфорку і, після того як вміст каструлі закипить, додається оцет.
Після ікра на зиму з гарбуза за рецептом знову повинна прокипіти пару хвилин, а потім все поміщається в стерильні банки, закривається герметично кришками і обертається пледом.
Гарбузова ікра «Пальчики оближеш»
Цей рецепт ікри з гарбуза на зиму «Пальчики оближеш» відрізняється від аналогічних тим, що в неї додається чебрець.
Склад продуктів:
- гарбуз;
- перець болгарський;
- чорний перець;
- цибуля;
- чебрець;
- часник;
- масло;
- селера (корінь);
- томати.
Отчіщенние від шкірки і насіння гарбуз (1,5 кг) нарізається невеликими кубиками. Цибулина і часник (50 г) ріжуться невеликими шматочками. Перець (2 шт.) Очищається від насіння і нарізають смугами. Помідори (150 г) з селерою (70 г) нарізають на невеликі частини.
Підготовлені овочі кладуть на деко, покритий фольгою і посипають чебрецем (1 ст. Л.). Можна все скропити соняшниковою або оливковою олією (150 г) і помістити в духовку приблизно на 45 хвилин з максимальною температурою в 200 градусів. Овочі після запікання перетворити в пюре, а потім перекипятить в каструлі і розкласти в простерилізовані баночки і закатати.
Ікра з яблуками
Яблуко, доданий до ікрі, надає аромат і своєрідний присмак.
склад:
- гарбуза;
- 3 невеликі морквини;
- томат – 0,5 кг;
- цибуля;
- оцет;
- 1 шт. солодкого перцю;
- часник;
- масло;
- яблука;
- 3 ч. Л. цукру;
- сіль;
- селера (корінь).
Яблуко з овочами відчистити від шкірки. Видалити у гарбуза (0,5 кг) насіння. Всі нарізати невеликими брусками. Вимити помідори і нарізати на дольки. Цибулини (3 шт.), Селера (50 г) і часник (50 г) подрібнити. У яблук (2 шт.) Видалити насіння з перегородками і порізати на дольки. Все укласти в глибоке деко і помістити в духовку. Температура повинна бути виставлена на 200 градусів. Деко періодично струшуйте.
Після того як овочі размягчатся, їх солять, ретельно змішують і дають охолонути. Потім вміст дека перекручується на м’ясорубці і поміщається в каструлю.
Туди ж додають оцет і ставлять на плиту до закипання. Потім ікра з гарбуза на зиму за цим рецептом розкладається в стерильні банки і консервується. Закочені банки накриваються теплою ковдрою або пледом до наступного дня. Після цього їх прибирають на тривале зберігання в комору кімнату.
Гарбузова ікра з додаванням овочів в мультиварці
Приємне поєднання цього овоча з болгарським перцем – чудове доповнення до святкового столу.
Для цього рецепта потрібні:
- гарбуз;
- морквина;
- томати;
- 0,2 кг солодкого перцю;
- цибуля;
- цукор;
- часник;
- масла;
- сіль;
- цукру;
- оцту.
Використання мультиварки при консервації скоротить час готування і спростить цей процес.
Гарбуз (1,2 кг) очистити, нарізати на брусочки. З цибулі (0,2 кг) зняти лушпиння і нарізати на великі півкільця. Морква (0,2 кг) натирається на крупній тертці. Томати (1,4 кг) протираються в м’ясорубці. Всі інгредієнти поміщають в мультиварку, додають цукор (100 г), масло (0,2 кг) і сіль.
Вміст кип’ятять в мультиварці протягом 40 хвилин. Після закінчення зазначеного часу додають часник (50 г) і вливають оцет (60 г). Після цього овочі повинні покіпятіть ще близько 5 хвилин. До цього часу необхідно підготувати стерильні банки і простерилізовані металеві кришки.
Готова зимова ікра швидко розкладається в баночки і відразу закочується. Остигати ікра повинна при кімнатній температурі. Банки перевертають і накривають ковдрою.
Leave a Reply