Смородина – дивно корисна ягода, яка в пошані у багатьох господинь. Адже з неї готують дуже смачні, ароматні і красиві на вигляд десерти і заготовки – компоти, варення, конфітюри і т.д. Дана стаття буде присвячена тому, як зварити джем з смородини червоної, чорної і білої.
Джем з смородини – дивовижний десерт, який люблять дорослі і діти. Скільки калорій містить цей продукт? З огляду на те, що в кожному рецепті використовується цукор, калорійність такого продукту висока. У 100 г смородинового джему міститься 263 ккал.
Пропонуємо вам кілька доступних і популярних рецептів легкого приготування смородинового джему.
- Джем з ягід чорної смородини
- Джем із червоної смородини без кісточок
- Джем з білої і червоної смородини в мультиварці
- Смородиновий джем в хлібопічці
- Джем із червоної смородини з желатином
Джем з ягід чорної смородини
компоненти:
- Плоди смородини – 1 кг.
- Цукор – 0,5 кг.
Стиглі ягоди промити, видалити чашолистки і гілочки, відкинути на друшляк. Щоб джем вийшов ароматним і смачним, пошкоджені і підгнилі плоди необхідно відбракувати. У цьому рецепті можна використовувати навіть злегка недозрілі ягоди.
Після того, як стече вода перекласти ягоди в каструлю з товстим дном. Придушити смородину, щоб вона пустила сік.
Посипати зверху ягідну масу 1/2 частини цукру, поставити на плиту, закип’ятити і проварити півгодини. У процесі варіння ягідне пюре потрібно постійно помішувати, щоб воно не підгоріло, і знімати утворилася пінку.
Зняти ягідний джем з вогню і винести на холод на 8-9 годин. Додати до продукту решту цукру і знову поставити на середній вогонь. Проварити 20 хвилин.
Готовий продукт розлити по чистим банкам і закатати. Таку заготовку можна і не влаштовувати. Джем остуджують у відкритому вигляді, потім щільно закривають капроновою кришкою і відправляють на зберігання в прохолодне місце, наприклад, в холодильник або льох.
Джем з чорної смородини за таким рецептом виходить густим, ароматним і дивовижним на смак.
Джем із червоної смородини без кісточок
компоненти:
- Червона смородина – 1 кг.
- Цукор – 1 кг.
- Очищена вода – 200 мл.
З огляду на те, що в різних сортах цієї ягоди міститься різна кількість пектинів, густота джему відповідно буде різною. Для отримання густого продукту рекомендується використання наступних сортів: Газель, Ася, Віка, Дана, Орловська зірка або Вогник.
Перебрати ягоди, підгнилі і зелені отбраковать, видалити гілочки і гарненько промити. Відкинути смородину на друшляк.
Закип’ятити в каструлі воду, всипати до неї ягоди і підігріти на слабкому вогні, поки на плодах не лопне шкірка. На це знадобиться приблизно 5-7 хвилин.
Перетерти ягоди через сито, мезгу відкинути. А отриманий сік перелити в широку ємність. Додати до нього цукор і проварити на слабкому вогні 20 хвилин. У процесі варіння, ягідну масу не потрібно накривати, 1/3 соку повинна випаруватися. Кипіти ягідна суміш повинна на повільному вогні, щоб не руйнувалися желюючий властивості ягід.
Готовий продукт без кісточок і шкірки перелити гарячим в чисті банки, закатати, остудити і відправити на зберігання в підвал.
Якщо джем НЕ загусає в процесі варіння, до нього можна додати ще трохи цукру. З 1 кг ягід виходить 1 літр джему. Ця яскрава, ароматна і смачна заготівля на зиму підійде до будь-якої випічці і десерту.
Джем з білої і червоної смородини в мультиварці
Таку заготовку на зиму можна приготувати не тільки зі свіжої, а й із замороженої смородини.
Отже, для цього буде потрібно:
- Біла смородина – 800 г.
- Червона смородина – 800 г.
- Цукор – 1,7 кг.
- Вода – 350 мл.
Зібрані плоди, без пошкоджень, очистити від стеблинок, промити і відкинути на друшляк. Підготовку ягід можна зробити, як окремо, так і разом.
Пересипати просушені ягоди в чашу мультиварки і виставити режим «Гасіння» на 15 хвилин. Проварену ягідну суміш остудити і перетерти через сито. Частину, що залишилася мезгу можна використовувати для приготування вина або компоту.
Перелити смородиновий сік в чисту чашу, всипати цукор і виставити опцію «Гасіння» на годину.
Тим часом можна приготувати ємності для джему. Банки помити, простерилізувати в духовці або в мікрохвильовій печі разом з кришками.
Готовий продукт розлити по банках, закатати і винести остиглим на холод. Дивовижний смородиновий джем «Мікс» можна використовувати в якості начинки для будь-якої випічки або просто вприкуску в чаю.
Смородиновий джем в хлібопічці
Як приготувати смородиновий джем в хлібопічці? Актуальне питання для багатьох, адже така сучасна і дуже зручна кухонна техніка є практично в кожному будинку.
Для цієї заготовки потрібно:
- Плоди чорної смородини – 0,5 кг.
- Цукор – 0,3 кг.
- Свіжовичавлений сік лимона – 15 мл (1 столова ложка).
Промити ягоду, очистити від гілочок, просушити і перекласти в чашу хлібопічки. Пересипати цукром і додати лимонний сік. Злегка перешкодити всі продукти для рівномірного розподілу. Вибрати опцію на приготування джему і включити кнопку «Пуск».
Продукт буде готовим через 1 годину 20 хвилин. Гарячий джем розлити по заздалегідь підготовлених баночках і закатати.
Джем із червоної смородини з желатином
Як зробити смородиновий джем на желатині. Для приготування такого продукту будуть потрібні наступні інгредієнти:
- Червона смородина – 200 г.
- Вода фільтрована – 0,5 л.
- Цукор – 200 г.
- Желатин – 30 г.
- Сік лимона – 1 столова ложка.
Розчинити желатин у воді і залишити на 20 хвилин для набухання. На 2 столові ложки речовини витрачають 400 мл води.
Промити плоди, видалити чашолистки і гілочки, перетерти через сито. Перекласти ягідну масу в каструлю з товстими стінками, залити 200 мл води і поставити на вогонь. Довести ягідну суміш до кипіння, проварити 7 хвилин, постійно помішування.
Процідити ягідну масу через марлеву тканину, складену в декілька шарів. Додати лимонний сік і цукор, закип’ятити. Зняти утворилася пінку і додати набряклу желатинову масу, перемішати, поки вона не розчиниться.
Готовий джем розкласти по ємностей, закатати або закрити капроновими кришками. Зберігати смородиновий джем можна в холодильнику або в підвалі.
Leave a Reply