При бажанні можна зберігати в зимовий час урожай дині. З неї готують джем, варення або висушують. Незвичайний смак має консервована диня. Солодка баштанних культур, заготовлена на зимовий час, нагадує ананасові часточки з металевих банок на прилавках супермаркетів.
Хибна ягода чудово поєднується з пряними травами, медом, ананасом, коренем імбиру. Можна в банку додавати ванілін, корицю або гвоздику. Рецепти консервування не складно. Навіть недосвідченої господинею під силу впоратися з такою заготівлею, як диня на зиму в банках (ананас).
Головна умова вибору плодів – вони повинні бути щільними і солодкими на смак. Переспілі в процесі консервації ще більше розм’якшуються і утворюють в’язку структуру. Плоди з ознаками незрілості не рекомендуються для такої консервації.
Перший рецепт: в сиропі
Складові:
- 2,5 кг динь;
- цукор – 2 ст .;
- лимонна кислота – 1 ч. л .;
- очищена вода – 1 л.
Попередньо готується сироп. Налити воду в каструлю, всипати цукор і лимонну кислоту. Закип’ятити і протримати на вогні близько 5 хвилин. Диньки очистити, нарізати невеликими шматками, розкласти в стерилізовані банки і залити гарячим сиропом. Потім поставити їх в таз з гарячою водою і прокип’ятити 10 хвилин. Після цього настає час закачування металевими кришками.
Другий рецепт: з імбиром
У цього рецепта насичений смак, який не залишить байдужими справжніх гурманів.
Необхідні продукти:
- диня вагою 2,5 – 3 кг;
- цукор – 100 г;
- свіжий корінь імбиру – 70 – 100 г;
- щіпка лимонної кислоти;
- колодязна вода.
Диню помити, розділити на 2 частини і видалити кісточки. Потім порізати на поздовжні смуги і кожну відокремити від шкірки. Можна зробити кілька поперечних розрізів кожної часточки, а потім відокремити кожен шматочок. Очистити імбирний корінь від зовнішньої шкірки і нарізати невеликі скибочки. На таку порцію знадобиться приблизно 5 літрових банок.
На дно стерилізованої банки покласти нарізані шматочки імбиру, а зверху укласти скибочки динь. Потім всипати цукровий пісок, лимонну кислоту і налити окріп. Не потрібно заповнювати банки доверху. Досить, якщо тара буде наповнена до «плічок». Заповнені банки ставлять у велику ємність або таз з гарячою водою. Попередньо дно потрібно застелити тканиною. Після того як вода закипить, вогонь зменшують і накривають банки кришечками. Заготівлю стерилізують 7 – 10 хвилин. Потім тару виймають з окропу і закочують.
Зберігається консервація в підвальному приміщенні або в умовах квартири. Таку заготовку використовують як десерт або для начинки.
Сироп, де консервувала диня, що залишився після відкриття банки, можна використовувати в якості інгредієнта для молочного коктейлю.
Третій рецепт: цукрова
Така солодкість буде радувати домочадців своїм насиченим смаком протягом зими. В консервації зберігається природний аромат. Крім того, маринована баштанних культур годиться для приготування випічки.
Складові:
- одна велика диня;
- 2 літри очищеної питної води;
- 4 ст. цукру-піску;
- 1 ч. Л. лимонної кислоти.
Диньки очистити, нарізати маленькими кубиками і покласти в простерилізовані банки. Підготувати сироп: перекипятить воду разом з цукром і лимонною кислотою протягом 5 – 7 хвилин. За цей час кристали повинні повністю розчинитися.
Після сиропом заливаються наповнені динею банки. Потім їх встановлюють для подальшої стерилізації в каструлю з водою і прикривають кришками. Після закипання банки знаходяться в цій ємності ще хвилин 10. Через цей час їх слід вийняти і герметично закупорити, а після охолодження – віднести в підвальне приміщення.
Рецепт четвертий: з ананасом
У цьому рецепті смак динь трохи підкислити від соку ананаса. Її використовують як для додавання до м’ясних салатів, так і в десертах. Незвичайний аромат закрутка набуває завдяки гвоздиці.
Необхідний склад інгредієнтів:
- пару невеликих динь;
- ананас – 0,5 – 1 кг;
- столовий оцет 9% – 150 мл;
- питна вода – 1,5 літра;
- 500 г цукру-піску.
Попередньо підготувати ємності для консервування (вимити і простерилізувати). Нарізати кубики дині, очищені від шкірки. Ананас очистити, видалити середню частину і порізати на невеликі часточки.
У банки покласти по 2 гвоздикових насіння, викласти туди ж нарізані кубики ананаса і динь. Підготувати сироп з води, оцту і цукру. Киплячим сиропом заливають банки, а потім треба стерилізувати тару протягом 15 хвилин у великій каструлі з окропом. Наступний крок – закатати банки і, накривши їх ковдрою, дайте охолонути. Зберігаючи заготовку в сухому прохолодному приміщенні.
Рецепт п’ятий: пряний посол
Сироп в цьому рецепті готується з додаванням портвейну і столових прянощів, що надає оригінального динного аромату і незвичайного смаку консервації. Гурмани оцінять подачу такого блюда до столу.
Необхідні інгредієнти:
- дві середні диньки;
- кілька гвоздичек;
- 500 мл води;
- 250 мл портвейну;
- кориця (порошок) – 1 ст. л. (Або 1 паличка);
- стручкова ваніль – 1 шт. (Або пакетик ванільного порошку).
Диню вимити і спеціальної ложкою нарізати з м’якоті кульки. У каструлю з водою опустити гвоздику, цукор-пісок, корицю і ванільну паличку. Після закипання сироп варять до розчинення кристалів цукру.
Потім в цю ж каструлю кладуть нарізані кульки і вливають вино. Вимкнувши вогонь, каструлю накривають кришкою і дають можливість динним кулькам насититися оригінальним сиропом. Для цього процесу достатньо 15 хвилин.
Кульки виймають шумівкою в окрему ємність, а сироп знову кип’ятять. Кульки укладаються в загуслий сироп і тримаються до його повного охолодження.
Стерильною шумівкою розкладають динячі гуртки в підготовлені стерильні банки і заливають сиропом. Наступний крок – стерилізація 30 хвилин в окропі. Після цього вийняти, законсервувати і поставити на полиці на зберігання.
Рецепт шостий: без кип’ятіння
Це найбільш швидкий метод консервування. Незважаючи на те, що без стерилізації на приготування потрібно менше часу, це не впливає на терміни зберігання.
Складові:
- диня – 0,5 кг;
- 2 літри чистої питної води;
- лимон – 0,5 шт .;
- 200 г цукру.
Нарізати кубики дині по 2 см, нагріти до киплячого стану воду і вкинуть їх туди. Проварити 3 хвилини і додати в каструлю сік, видавлений з половинки лимона. Потім додати цукор і проварити ще близько чверті години. Розлити все по стерильним банкам і закупорити герметичними кришками. Після перевернути банки і дати їм повністю охолонути. Тепер можна забрати закрутку на зберігання.
Leave a Reply