Якщо є кольорова капуста і стиглі помідори, залишається вивчити рецепти. У підсумку можна приготувати смачну і корисну заготовку на зиму. Ми пропонуємо вам наступний рецепт – кольорова капуста в томаті на зиму.
Інгредієнти для приготування:
- Цвітна капуста ≈ 1 кг.
- Помідори ≈ 0,7 кг.
- М’ясистий болгарський перець будь-якого кольору ≈ 1 шт.
Всі рецепти для насиченого смаку містять спеції:
- масло рослинне рафіноване ≈ 50 мл;
- цукор ≈ 2 ст. л .;
- сіль ≈ 1 ст. л .;
- 9% оцет ≈ 50 мл;
- часник ≈ 3 зубки.
Капуста повинна бути свіжою, без пошкоджень і потемніння. Процес приготування починається з обробки. Спочатку видаляють всі листи, потім вирізують качан, а суцвіття розбирають на окремі шматочки. У таз наливають холодну воду, всипають капусту. Тару можна відставити на деякий час і підготуватися до бланшуванню суцвіть.
бланшуємо
Консервування деяких овочів передбачає їх бланшування. З його допомогою знищують шкідливі ферменти і бактерії. Бланшированная кольорова капуста зберігає свій колір і товарний вигляд.
Для обробки 1 кг розібраної на суцвіття капусти потрібно мати:
- 2,5 л води;
- каструлю на 5 л;
- друшляк.
В активно киплячу воду спочатку кидають щіпку лимонної кислоти, потім висипають підготовлені, чисто вимиті суцвіття. Каструлю прикривають кришкою – чим швидше вода закипить, тим краще.
Потрібні хрусткі суцвіття, тому каструлю знімають з вогню рівно через 3 хвилини з того моменту, як вода закипить. Качанчики потрібно тут же відкинути на друшляк і злити гарячу воду. Друшляк поставляють під струмінь холодної води.
Короткочасне кип’ятіння овочів і слідом за ним різке охолодження – принцип правильного проведення бланшування. Робимо все, як годиться. На виході маємо білі шматочки, які відмінно виглядатимуть в соусі і приємно хрустіти на зубах.
Готуємо томатний соус
Займемося помідорами. Від їх якості буде залежати смак заготовки. Помідори з великим вмістом сухих речовин в м’якоті підходять мало.
Якщо є можливість, вибирайте для основи соковиті, великоплідні томати. Помідори спочатку обдають окропом, потім опускають в холодну воду.
Після контрастного душу можна швидко зняти з помідорів шкірку і нашаткувати їх довільними шматочками. Перець очистити від насіння, нарізати соломкою або невеликими квадратиками і відправити до подрібненим помідорів. Якщо томатів немає, можна приготувати в томатному соку, купленому в магазині.
Каструлю з томатами і перцем поставити на слабкий вогонь, проварити 10 хвилин. Овочі повинні кипіти помірно. Занурювальним блендером подрібнити суміш до однорідної маси. При відсутності блендера можна взяти сито, вилити в нього розм’якшені помідори, протерти їх за допомогою толкушки або ложки.
Стерилізуємо банки і кришки
Заготівлю робимо запас. Зберігається кольорова капуста на зиму не один день. Щоб заготовки не зіпсувалися, всі банки стерилізуємо. Вибираємо будь-який спосіб. Ось рецепти обробки банок:
- Духовка – не менше 10 хвилин при температурі 100 ° C.
- Мікрохвильова піч – 4 хвилини. У ємність обов’язково налити воду (⅘ склянки).
- На каструлі (чайнику) з киплячою водою – від 5 до 10 хвилин.
Перед стерилізацією банки ретельно помити з будь-яким засобом для миття посуду і ретельно прополоскати. Кришки варто помити і прокип’ятити в невеликій каструлі хвилини 3.
заключний етап
Беремо основу заготовки – томатний соус, додаємо сіль, цукор і соняшникову олію, перемішуємо, відправляємо на вогонь. Після закипання варимо протягом 10 хвилин. Кипіння має бути легким. Масу періодично помішувати. Суміш легко підгорає. Підгорілі овочі можуть нашкодити заливці на зиму.
Поки соус вариться, чистимо часник, подрібнюємо його ножем або в чеснокодавке. Через 10 хвилин кидаємо в соус спочатку часник, а потім нашу остигнула капусту. Капуста при варінні в томатному соусі виділить рідина. Яка консервація без оцту. Вливаємо його через 10 хвилин, заважаємо і кип’ятимо заготовку ще 3 хвилини.
Все, капуста готова. Каструлю знімаємо з вогню. Чистий, стерилізована банку підготовлена. Виливаємо гарячу масу і закриваємо кришкою. Гарячу банку перевертаємо догори дном, вкриваємо пледом або великим махровим рушником.
Остигнули заготовки можна відправляти на зберігання в льох або в холодильник. Вміст баночки стане в нагоді взимку.
Його можна використовувати в якості підливи до м’яса, доповнення до відвареної картопелька або для пасти. Смачної заготівлею не соромно нагодувати несподіваного гостя.
Про користь
Не потрібно забувати про користь компонентів, що входять в заготовку. Маринована кольорова капуста віднесена лікарями в розряд дієтичних продуктів. Її рекомендують включати в меню для схуднення. Регулярне вживання покращує роботу кишечника і служить профілактикою багатьох хвороб, в тому числі раку і хвороб серця.
Томати складають майже 50% від усієї маси. Після теплової обробки стають в рази корисніше. Речовини, що входять до складу томатного соку, благотворно діють на структуру судин і роблять позитивний вплив на роботу серця. Є рецепти овочів в томатної заливки, не менш корисні для здоров’я.
Ці відомості про користь цвітної капусти і помідорів повинні остаточно переконати вас спробувати виконати заготовку на зиму. На приготування смачного маринаду часу піде небагато. Готуйте, радуйте себе і своїх близьких. Є й інші рецепти з капустою, не менш цікаві – її можна просто замаринувати.
Leave a Reply