Нікого не здивуєш звичними консервованими огірками. Але при бажанні можна порадувати своїх домочадців і гостей, якщо заготовити огірки з корицею на зиму. Їх можна подавати як закуску до других страв або готувати салати.
Загальна інформація
У стародавні часи кориця була доступна лише небагатьом. У наші дні ця спеція продається практично в кожному магазині. Її використовують в кулінарії, косметології, дієтології. Крім того, що пряність додає вишуканості страв, так ще і сприяє нормалізації обміну речовин в організмі. Тому корицю з успіхом використовують в дієтах при бажанні скинути зайву вагу.
Зазвичай пряність додають в солодкі страви, але кориця непогано зарекомендувала себе і як використовується інгредієнт в консервуванні овочів. Серед безлічі способів приготування заготовок на зиму огірків є рецепти їх консервування з додаванням кориці, яка надає огірочками пікантності.
Якщо у домочадців кориця не викликає приємні смакові відчуття, то не варто експериментувати – найімовірніше, що малосольні огірки за таким рецептом сім’ї не сподобаються.
Салат з огірків
У цій заготовки вишуканий і незвичайний смак. Господинь привертає простота приготування.
Складові:
- огірки (бажано корнішони) – 4 кг;
- 100 г подрібненої свіжої петрушки;
- 1 велика головка часнику;
- 1 ст. л. меленої кориці;
- 10 горошин чорного перцю;
- 200 г цукрового піску;
- 80 г (4 ст. Л.) Кухонної солі;
- столовий оцет – 250 мл;
- 1 стакан рафінованого рослинного масла.
Ретельно вимиті під проточною водою огірки просушити. Часточки часнику почистити і розрізати на великі шматочки. Вимиту петрушку просушити і дрібно нарізати.
Тільки після приготування всіх інгредієнтів можна починати нарізати огірки. У невеликих плодів зрізати кінчики і нарізати поперек, круглими часточками. Огірки побільше можна попередньо розділити на дві частини, а потім нарізати півкільцями.
Всі інгредієнти, включаючи масло, оцет, сіль, корицю і цукор, пересипаються в одну ємність і обережно перемішуються з петрушкою. Після цього каструлю накривають кришкою і поміщають на 24 години в холодильник.
Через добу необхідно вимити невеликі банки (0,5 і 1 л), заповнити їх готовим салатом з холодильника і простерилізувати в каструлі з киплячою водою від 15 до 25 хвилин в залежності від розміру. Після закінчення цього часу тару закочують стерилізованими кришками.
Після баночки перевертаються кришкою вниз і накриваються махровим рушником до охолодження, потім їх опускають в погріб. Такий салат можна подавати на стіл відразу після охолодження.
Огірки в маринаді
З корицею можна замаринувати і цілі огірочки. У такий консервації своєрідний і неповторний смак.
Інгредієнти на 5 кг середніх за розміром огірків:
- суміш різних сортів перцю (чорний і запашний) – на 3-літрову банку по 15 шт .;
- по 3 суцвіття гвоздики на 1 банку;
- по 2 – 3 зубчики часнику на 1 банку;
- 3 головки цибулі ріпчастої;
- на кожну банку по 1 ч. л. порошку кориці;
- 150 г солі;
- лист лавровий – 7 – 8 шт .;
- 250 мл оцту.
Рецепти консервування огірків не передбачають чітких доз інгредієнтів. Їх можна коригувати за смаком. Наприклад, цибулі можна покласти більше, якщо члени сім’ї люблять цей овоч.
Приступаючи до консервації, слід ретельно вимити банки і простерилізувати їх на водяній бані або в духовці протягом 20 хвилин. Потім м’якою мочалкою миють під проточною водою огірки, а їх кінці обрізають. Очищену цибулю і часник нарізати кільцями.
Спеції, зелень, цибулю і часник викладаються на дно. Після акуратно і щільно розкладаються огірки, щоб по можливості не залишилося порожніх ніш. В заповнену банку наливають воду. Потім рідину з банок переливають у велику каструлю, щоб готувати маринади. Додають цукор, корицю, сіль, цукор і лавровий лист. Вода для консервування повинна бути очищена, краще використовувати колодязну або воду зі свердловини.
Після того як розсіл закипить, проварити його на повільному вогні близько 4 хвилин, процідити і розлити по банках. Оцет краще наливати безпосередньо в банку перед тим, як вливати розсіл. Після цього тару стерилізують на водяній бані близько 20 хвилин.
По завершенні стерилізації проводиться закупорка металевою кришкою. Гарячі банки накриваються теплим рушником, і після їх охолодження мариновані огірки з корицею прибираються в підвальне приміщення або шафа в квартирі.
Другий спосіб консервації огірків з корицею
При такій консервації немає необхідності стерилізувати в окропі банки, наповнені огірками, як того вимагають попередні рецепти.
Складові:
- 2 кг середніх за розміром огірочків;
- 3 ст. л. солі;
- по 6 шт. вишневих і смородиновий листків;
- 70 г оцту 9%;
- парасольки кропу з розрахунку один на кожну банку;
- 1,2 – 1,5 л води;
- на кожну банку по лаврового листа;
- перець-горошок (по 6 – 10 штук на 1 банку)
- 1 ст. л. порошку кориці або 1 паличка на банку;
- по 2 – 3 насінини гвоздики на 1 банку.
Ретельно вимиті огірки залити холодною водою і залишити на 3 – 4 години. Після закінчення часу вийняти огірки і відрізати кінчики з двох сторін.
Банки вимити за допомогою харчової соди і простерилізувати. Спеції, в тому числі і корицю, помістити на дно, а поверх щільно укласти огірки. Потрібно намагатися якомога щільніше їх укладати. Біля горлечка банки поверх огірків покласти парасольку кропу з насінням.
У каструлі закип’ятити воду і додати інгредієнти для приготування розсолу (сіль, цукор, а оцет додати при останньому кип’ятінні). Киплячою рідиною залити підготовлені ємності і накрити стерильними кришками, як передбачають і інші рецепти.
Після 10-хвилинного настоювання вода зливається в каструлю і знову кип’ятиться. Для більшої безпеки кип’ятіння можна проробляти до 3 разів. Таким чином, процес обходиться без стерилізації заповнених банок. Після цього їх закупорюють кришками і відставляють для охолодження.
Не рекомендується маринувати огірки в великих банках, так як при зберіганні після відкриття кришки овочі можуть втратити свої смакові якості.
Зберігаються такі огірки, як і інші консервовані овочі, в темному приміщенні, подалі від нагрівальних приладів. Такі огірки подають до столу не тільки в будні, а й до святкового застілля. У солоних огірків зберігається приємний хрускіт при розкусуванні і цікавий аромат.
Leave a Reply