З давніх часів рецепти приготування грибів переходили з покоління в покоління: гриби маринували, сушили, смажили. Це чудове джерело білка, різноманітність видів грибів просто вражає. Але найбільше господині обожнюють опеньки – ці чудові гриби мають неперевершеним смаком і готуються досить легко. Спробуємо розібратися, як солити опеньки своїми руками.
Яка посуд підійде
Солити гриби рекомендується виключно в діжках з дерева або скляних банках. Вся інша посуд не підійде: глиняна ємність під дією солі прийде в непридатність, а емальований посуд взагалі може виділяти небезпечні речовини.
Дерев’яні діжки призначені саме для засолу грибів. Попередньо ємність заливають холодною водою на довгий термін, щоб дерево могло добре розмочити – тільки тоді бочках не буде пропускати рідину.
Після дванадцятиденного вимочування дерев’яну діжку необхідно ретельно помити і пропарити киплячим сольовим розчином. Тепер переходимо безпосередньо до того, як засолити опеньки.
Засолка холодним способом
Подібний спосіб застосовується дуже часто через приємного м’якого смаку закуски і сам рецепт засолювання досить простий у використанні. Немає потреби відварювати гриби, досить замочити їх під вантажем. Звичайно, для засолювання бажано вибирати цілі і гарні плоди.
Які інгредієнти знадобляться:
- опеньки – одне кіло;
- кухонна сіль – 50 грамів;
- свіже листя смородини – 5 штук;
- часник – дві часточки;
- перець (запашний горошок) – 5 штук;
- лавровий листок – 3 штуки;
- парасольку кропу – приблизно 3 штуки.
Ретельно промийте гриби і помістіть на пару годин в солону воду. Візьміть відібрані плоди, акуратно укладіть їх в бочонок капелюшками вниз. Посолити за смаком, зверху насипати запашний горошок, розкласти кріп і подрібнений часник. Доповнити картину потрібно листям смородини, що додасть засолюванні неповторний аромат.
Коли все буде готово, ємність потрібно закупорити. Знайдіть кришку менше обсягу бочки, притисніть її вагою, рівною кількості інгредієнтів. У рецепті використовувалося 1 кіло опеньків, відповідно, вантаж для кришки повинен важити не менше 1 кілограма. Після бочонок необхідно прибрати в холод на п’ять діб.
Коли почне з’являтися рідина, під кришку необхідно покласти марлю. Після чого засолювання повинна простояти ще кілька тижнів в холоді, згодом закуску можна буде розкласти по скляних тарам.
Солоні опеньки на зиму готові! Таким простим способом гриби можна солити відразу в банках. Опеньки відразу укладають в ємності з прянощами і заливають до горлечка грибним розсолом.
Солимо грибочки з оцтом
Для реалізації рецепта в домашніх умовах потрібні такі продукти:
- опеньки – 1 кіло;
- дистильована вода – 0,3 літра;
- сіль – 0,025 кілограм;
- оцет 70% – 0,05 літра;
- запашний горошок, гвоздика звичайна, лавровий лист – за 3 штуки;
- щіпка кориці.
Цей рецепт засолювання трохи відрізняється від інших варіантів – треба підготовлені опеньки залити водою і поставити на вогонь. Коли вода закипить, її потрібно злити. Після слід додати в каструлю все прянощі, в тому числі і оцет, налити свіжу воду.
Варити опеньки з прянощами потрібно близько півгодини на маленькому вогні. Залиште гриби до охолодження, а далі розкладіть їх акуратно по банкам, закривши щільно кришкою. Така засолювання опеньків на зиму не доставить труднощів.
гаряча засолювання
Рецепт солоних опеньків гарячим послом має на увазі під собою те, що гриби піддаються тепловій обробці. Їх варять близько 20 хвилин, не більше.
Що потрібно:
- опеньки – 1 кілограм;
- кухонна сіль – тридцять грамів;
- чесночіни – 2 зубика;
- листочки лаврове – дві штуки;
- пару парасольок кропу;
- запашний горошок – 3 штучки;
- вишневе листя – 4 штуки.
Виконання засолювання опеньків покроково:
- Почистити, ретельно помити вибрані гриби, помістити в ємність і залити водою, посолити двома чайними ложками кухонної солі.
- Каструлю ставлять на слабкий вогонь, варять опеньки не більше двадцяти хвилин. Після закипання воду зливають, додають дві склянки води, ще тримають на вогні близько двадцяти хвилин.
- У каструлю кидають всі перераховані інгредієнти, потім зверху викладається невеликий шар грибів, посипається сіллю. Далі викладаються вишневе листя разом із запашним горошком і гвоздикою.
- Зверху ємність необхідно придавити важким вантажем і залишити на 5 діб в холоді.
- Розкладіть закуску по скляних ємностей і закатати.
Це досить простий рецепт заготовки, який під силу будь-якій господині.
Опеньки в огірковому розсолі
Гриби, правильно приготовані в розсолі, виходять смачними і приємно хрусткими.
Що потрібно приготувати:
- опеньки – 1 кілограм;
- розсіл з-під огірків – 0,5 літра;
- звичайна сіль – 30 грам;
- лавровий лист – 1 штука;
- кріп – 3 штуки;
- перець – по 4 штуки.
Чисті гриби кладуть у каструлю і заливають підсоленою водою (на 1 літр рідини приблизно 10 грам солі). Так гриби маринують близько 20 хвилин, потім ставлять на вогонь. Після закипання потрібно злити воду, знову налити чистої води і тримати на вогні 40 хвилин.
На дно чистої ємності насипати всі інгредієнти – зверху викладаються гриби, які перед цим потрібно підсолити. Тепер необхідно вилити розсіл.
В такому стані ємність повинна постояти під пресом 5 днів, після чого закуску можна консервувати. Через три тижні гриби будуть вже солоними, їх можна буде вживати в їжу.
Опеньки – низькокалорійний продукт, але повільно засвоюваний. В цілому їх можна їсти як дієтичне блюдо, але в міру. Даний сорт маринованих грибів – улюблена закуска багатьох людей в свята, так чому б не порадувати своїх домочадців опеньками в засоленном вигляді?
Leave a Reply