Рецепт Аджапсандал в банках на зиму



Консервовані баклажани є досить поширеною закруткою, яку готують багато домогосподарки. Дуже часто з них готують аджапсандал на зиму. Це традиційне блюдо казахської кухні, яке готується з томатів, перцю, цибулі та синенькі.

У деяких випадках в нього додають і інші інгредієнти. Така заготовка відрізняється від інших консервацій своїм унікальним ароматом і смаковими якостями.

класичний рецепт

Допоможе заготовити дане блюдо на зиму рецепт, яким користуються практично всі домогосподарки. Щоб закатати в банки баклажани, знадобляться такі інгредієнти:

  • кілограм синенькі;
  • 200 г цибулі;
  • два перцю;
  • 300 г томатів;
  • зелень;
  • 300 мл олії;
  • 100 г солі.

На початковому етапі приготування консервації слід підготувати баклажани. Для цього їх потрібно ретельно почистити, щоб позбутися від шкірки, і видалити у кожного овоча його плодоніжки. Після цього синенькі нарізаються на невеликі шматочки і викладаються в миску. Нарізані овочі засипаються сіллю і настоюють протягом 2-3 годин. Це робиться, щоб сині були менш гіркими. Потім вимочені овочі гарненько віджимаються, щоб позбавитися від зайвої рідини.

синенькі томат перець

Підготувавши баклажани, можна приступати до підготовки інших продуктів. Почати можна з томатів, які необхідно очистити від шкірки. Щоб позбутися від неї, помідори слід опустити на 3 хвилини в гарячу воду і потім відразу ж помістити їх в холодну рідину. Знявши шкірку, все томати дрібно нарізають і укладаються на дно каструлі, в якій буде готуватися страва.

Після підготовки томатів можна зайнятися цибулею. Він вимивається в холодній воді і нарізають кільцями. Потім потрібно приготувати болгарський перець. Необхідно відокремити його від плодоніжки, видалити з нього все насіння і нарізати його соломкою. Рекомендується використовувати перці різних кольорів, щоб закрутка виглядала симпатичніше.



Підготувавши всі інгредієнти, можна приступати до приготування страви. Для цього на сковороду виливаємо масло і гарненько розігріваємо її. Потім викладаємо на її поверхню нарізаний перець з цибулею. Все ретельно перемішується і гаситься до тих пір, поки на луці не почне з’являтися рум’янець. Паралельно з цим, до помідорів додаються баклажани і перець. Овочі перемішуються і гасяться, поки сині не стануть трохи м’якше. В кінці в ємність додається трохи зелені, яку необхідно варити не довше 5 хвилин.

Овочі зі сковороди і каструлі розподіляються по банкам, заливаються оцтом і закриваються кришками. Аджапсандал на зиму повинен обов’язково зберігатися в прохолодному місці, так як в теплому приміщенні він швидко зіпсується.

З базиліком і кінзою

Даний рецепт Аджапсандал на зиму відрізняється від класичного інгредієнтами. Для приготування цієї страви знадобляться такі продукти:

  • п’ять перців;
  • три головки цибулі;
  • дві кінзи;
  • три базиліка;
  • петрушка з кропом;
  • дві головки часнику;
  • 3 кг томатів;
  • 200 мл олії;
  • 80 г солі.

Приготування закуски починається з підготовки лука. Спочатку його слід повністю очистити і дрібно нашаткувати. Потім він поміщається в каструлю і присмажується на слабкому вогні протягом 10 хвилин. Паралельно з піджаркою лука слід підготувати томати. Вони очищаються від шкірки, дрібно нарізати і додаються в ємність з цибулею. Після цього з перцю видаляються насіння, він нарізається і перемішується з іншими інгредієнтами.

аджапсандал в банках

Через 10-15 хвилин в ємність необхідно додати подрібнений часник з нашаткованої зеленню. Суміш гаситься ще 15 хвилин, після чого в неї додається сіль.

Готувати баклажани необхідно окремо від інших продуктів. Вони вимиваються і вимочуються в холодній воді 5-7 хвилин. Потім вони дрібно нарізають, обсмажують на сковороді і гасяться в каструлі з іншими інгредієнтами. Отримана суміш розподіляється по простерилизованнимбанкам і закочується кришками. Тара з закруткою перевертається і остигає в приміщенні з кімнатною температурою. Поле цього її можна буде помістити в підвал.

висновок

Заготовити на зиму аджапсандал не так вже й просто. Щоб зробити це, слід ознайомитися з рецептами приготування цієї страви.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*