Багато домогосподарки роблять заготовки на зиму з помідорів або кабачків. Однією з найбільш поширених томатних закаток є аджика Заманиха. Даний соус дуже корисний, тому що він повністю виготовляється з натуральних продуктів.
Застосовувати цю заготовку можна по-різному. Досить часто вона використовується в якості приправи до страв з м’яса. Також її можна використовувати замість магазинних соусів або кетчупів. Перед тим як приготувати цю закуску, рекомендується ознайомитися з особливостями її створення.
класичний рецепт
Класичний рецепт аджики Заманиха на зиму є найбільш популярним. Для приготування закуски даними способом доведеться заздалегідь приготувати такі інгредієнти:
- 3 кг томатів;
- один перець;
- 85 г солі;
- три головки часнику;
- 120 г цукру;
- 200 мл олії.
Перед приготуванням всі овочі ретельно вимиваються, очищаються від бруду і висушуються. У томатів заздалегідь видаляються плодоніжки, а у перців вирізаються хвостики, внутрішні стулки і насіннєві камери. Часник відразу ж чиститься від лусочок і розділяється на кілька зубчиків.
Закінчивши з попередньою підготовкою, можна зайнятися нарізкою. Всі томати ріжуться на маленькі шматочки і перемелюють за допомогою м’ясорубки. Після цього в невелику каструлю заливається масло і доводиться до кипіння. Потім в ємність виливається перемелений помідор, перемішаний з цукром і сіллю. Під час кипіння суміш ретельно перемішується. Помідори гасяться протягом години, після чого газову плиту слід трохи пригасити. Якщо томатна суміш під час приготування здасться недосоленной, то підсолювати її не варто, так як перевіряти закуску на сіль потрібно тільки після повного її охолодження.
Паралельно з приготуванням томатної суміші, можна зайнятися підготовкою інших інгредієнтів. Перці ріжуться на дрібні шматочки і переробляються в м’ясорубці. Також в ній слід перемолоти весь почищений часник. Через 40 хвилин після кипіння помідорів, в каструлю додаються перці з часником. Суміш з овочів вариться 20 хвилин на повільному вогні, після чого каструлю можна знімати з плити.
Приготована закуска розподіляється в простерилізовані банки, які потрібно відразу ж закрити закаточними кришками.
З морквою і яблуками
Блюдо, створене за допомогою цього рецепта виділяється своїми унікальними смаковими якостями. Приємний і унікальний смак аджике надають яблука, які додаються в неї під час приготування. Щоб створити цю закуску, знадобляться такі продукти:
- кілограм помідорів;
- 800 г яблук;
- чотири морквини;
- 100 г перцю;
- 200 мл олії;
- 50 г солі;
- перець.
Головним інгредієнтом цієї страви є томати, за допомогою яких формується смак приправи. Саме тому, для приготування закуски потрібно використовувати тільки свіжі і стиглі помідори. Спочатку все томати вимиваються і нарізаються на дві рівні частини. Потім, слід зайнятися підготовкою яблук. Вони повністю очищаються від шкірки і з них вирізається серцевина. Також нарізається морква з солодким перцем.
Всі підготовлені інгредієнти перемелюють на м’ясорубці, і отримана суміш переливається в великий казан. Ємність ставиться на газову плиту і доводиться до кипіння. При цьому аджику потрібно періодично перемішувати ложкою, щоб вона не почала підгоряти. Овочева суміш готується протягом години. В кінці варіння в неї додається трохи часнику, цукру з сіллю і оцтом. Все це вариться ще 10 хвилин, після чого аджика переливається в банки. Загорнена тара повинна остигати кілька годин і потім її можна перенести в підвал для подальшого зберігання.
висновок
Далеко не кожен зможе відразу ж приготувати аджику Заманиха. Для цього потрібен певний досвід створення консервацій. Щоб приготувати таку закуску, потрібно заздалегідь ознайомитися з рецептами її приготування.
Leave a Reply