Вирішіть самі, солити горькушки холодним способом або гарячим. Пропоную на вибір рецепти від моєї бабусі, дбайливої господині, яка з будь-яких, навіть другосортних продуктів, готувала дивно смачні та поживні страви.
Печериці вона готувала найчастіше, але не цуралася і горькушки – умовно їстівними грибами. Маринована, солила різними способами. Ми ж із задоволенням їх наминали за обидві щоки: з цибулькою і соняшниковою олією, смаженою або вареною картоплею. Солоні горькушки взимку – це щось.
Навіщо потрібно вимочувати гриби і як це робити
Ці гриби містять гіркоту, тому без додаткової обробки їх в їжу не вживають. Гриби завжди перш ніж приготувати, вимочують так само, як грузді. Використовують для цього простий і прискорений методи.
Розглянемо спочатку простий спосіб вимочування. Принесені додому гриби горькушки покласти в таз, залити водою і дати їм трохи постояти. Після попереднього замочування чистити капелюшки і ніжки від бруду і сміття легше.
Підготувати ємність для замочування з неокісляющегося матеріалу. Гриби перебрати. Вирізати червоточини, видалити пошкоджені частини і бруд. Ніжки обрізати, залишивши пеньок завдовжки не більше 1 см. Відібране і очищене сировину висипати в підготовлену тару, залити водою.
Гриби в воді повинні лежати не менше 5 днів. Гіркі речовини будуть виділятися в воду, тому рази три воду доведеться злити і налити свіжу. До кінця тижня грузді можна солити.
Сучасні господині завжди експериментують. Для прискорення процесу вимочування стали використовувати лимонну кислоту і сіль. Беремо 1 кг чисто вимитих, обрізаних груздів. В 1 л води розводимо солі 1 ст. л. і лимонну кислоту – її досить ⅓ ч. л. Заливаємо підсоленим і підкисленим розчином гриби. Гіркоти не буде більше через 3 дня. Воду доведеться міняти кожен день 3 рази. Всякий раз потрібно додавати сіль і лимонну кислоту.
солимо
Розібралися з вимочуванням, а зараз дізнаємося, як солити горькушки. Розглянемо обидва варіанти:
- Гарячий посол.
- Засолка холодна.
Солимо гарячим способом
Гриби вимочити, в них вже немає гіркоти. Починаємо засолювання горькушек гарячим способом. Беремо емальовану каструлю, викладаємо капелюшками вниз гриби. Воду подсаливаем і виливаємо в каструлю. Варимо 30 хвилин. Періодично заважаємо, щоб не підгоріло.
Солити гриби потрібно з кропом, часником. Перед закладанням кріп покласти в таз, залити холодною водою, промити і прополоскати. Часник очистити. Його можна нарізати або використовувати цільними зубчиками.
Підходящої тарою для солоних грибів будуть:
- Каструля емальована.
- Відро емальоване.
- Банки скляні з широким горлом.
Відварені грибочки щільно вкласти в підготовлену ємність, пересипаючи їх сіллю і часником. Солі на 1 кг йде 2 столових ложки. Зверху потрібно покласти кріп і вантаж.
Розсіл повинен повністю покривати солонину. Якщо його буде недостатньо, підлити солону воду.
У домашніх умовах гриби солятся 7 днів. Виходить дуже смачно, якщо горькушки гарячим способом приготовлені. Їх і в будні непогано поїсти, і святковий стіл прикрасить така закуска.
холодна засолювання
Зараз спробуємо заготовити солоні горькушки за рецептом холодної засолювання. Солі, як і при гарячому способі, будемо брати на 1 кг 2 ст. л. З приправ знадобляться:
- часник;
- кріп;
- листя вишні;
- перець горошком (чорний);
- кмин.
Гриби вже вимочити, банки (каструля) чисто вимиті з содою і обполоснути водою. Зелень перебрана, промита в проточній воді, порізана на шматочки зручного розміру. Часник начищені.
Кладемо гриби вниз капелюшками. Шари пересипаємо сіллю і спеціями. Зверху покладемо вантаж, щоб грибочки все вкрилися розсолом і не темніли. Засолені холодним способом горькушки будуть готові тільки через два місяці.
маринуємо
Перебираючи принесені додому гриби, відкладіть грибочки маленького розміру в окремий таз – з них варто зробити мариновані горькушки. Ніжки доведеться обрізати повністю, капелюшки, перш ніж замаринувати, вимочити традиційним або прискореним способом.
Норма спецій та інших продуктів для приготування 0,5 л маринаду, розрахованого на 1 кг сировини:
- Оцет – 0,06 л.
- Цукор – 2 ст. л.
- Сіль – 2 ст. л.
- Перець – 10 горошин.
- Лаврушка – 3-го листка.
- Гвоздика – 5 шт.
- Цибуля – 2 головки.
- Морква – 1 штука.
Моркву почистити, нашаткувати тонкою соломкою. Очищений від лушпиння цибулю порізати невеликими півкільцями. Всі підготовлені заздалегідь інгредієнти, крім оцту, засипати в воду.
Варити після закипання зовсім недовго, достатньо прокип’ятити пару хвилин. У самому кінці в маринад влити оцет. Підготовлені, вимочені протягом тижня грибочки треба відварювати протягом півгодини. Коли все буде готово, злити воду.
Горькушки щільно укласти в підготовлені банки і влити гарячий маринад. Взимку приготовані за цим рецептом горькушки стануть хорошим доповненням для будь-якого овочевого або м’ясного блюда.
Всі запропоновані вище рецепти не вимагають великих кулінарних навичок. Якість солоних і маринованих грибів залежить від підготовки сировини. Добре вимиті і вимочені горькушки в засолюванні будь-якого типу порадують оригінальним смаком.
Leave a Reply