Соус для зимового зберігання Лютениця з баклажанами володіє гострим смаком. Він вважається традиційними стравою в Болгарії. Можна в процесі приготування використовувати і інші овочі. Блюдо обов’язково буде оцінено кожним членом сім’ї і гостями.
Приправа з баклажанами
Для того щоб приготувати лютеницу потрібно запастися терпінням і часом, зате, результат виправдає себе. Рецепт Лютениця по-болгарськи на зиму з баклажанами та іншими овочами.
Для страви потрібно вибрати солодкі болгарські перці червоного кольору. Вони додадуть соусу приємний, апетитний зовнішній вигляд. Баклажани краще підготувати великого розміру. У великих овочах більше м’якоті, яка необхідна для заправки. Томати потрібні стиглі, м’ясисті і солодкого смаку.
- Вибрані помідори 3 кг, баклажани 1 кг і перець в кількості 2 кг миють під холодною проточною водою.
- У синіх зрізають плодоніжки. Овочі розкладають на деку з фольгою. Запікати в духовці приблизно 30 хвилин. Потім їх кладуть під прес, щоб стекла зайва рідина.
- Через деякий час печені баклажани очищають від шкірки, а м’якоть подрібнюють за допомогою блендера.
- Болгарські перці так само розподіляють на деку і запікаються в духовці приблизно 20 хвилин (кілька разів в процесі приготування потрібно перевертати перці).
- Перці відправляють в ємність, яку закривають плівкою на 10 хвилин. За цей час овочі пропітніють, і з них легко буде зняти шкірку. Обов’язково очистити від зерен і перегородок.
- Перцеву м’якоть відправляють в чашу блендера і подрібнюють.
- Помідори теж потрібно очистити від шкірки, для цього їх поміщають в окріп на 2 хвилини.
- Очищені помідори доводять до пюреобразного стану блендером, переливають томатну пасту в каструлю і варять, помішуючи, 30 хвилин.
- В цей час очищають головки часник (зубчиків повинно бути приблизно 200 г), у 4 штук гострого перцю видаляють насіння і плодоніжки. Відправляють прянощі в блендер.
- В томатну пасту додають подрібнені баклажани і болгарський перець, доводять до кипіння.
- Потім потрібно масу посолити, всипати цукор 150 г і часниково-гостру заправку. Як тільки маса знову закипить, варити 10 хвилин.
- Останнім вливають оцет 100 мл.
- Готову лютеницу розподіляють по стерилізованих банку, прикривають кришками і ставлять стерилізувати на 15 хвилин.
Банки закочують металевими кришками і чекають повного охолодження. Після чого можна переміщати в прохолодне, темне місце для тривалого зберігання.
класичний варіант
З яскравим, насиченим смаком виходить закуска, яку можна подавати до м’яса або іншим стравам. Для іншого популярного серед господинь рецепта болгарської Лютениця на зиму потрібні наступні інгредієнти.
- Відбирають 1 кг стиглого болгарського перцю з товстими стінками і 400 г помідорів з м’ясистої начинкою.
- Перці ріжуть навпіл, прибирають насіння, перегородки і відрізають плодоніжки. Помідори опускають на пару хвилин в окріп, а потім знімають шкірку.
- Помідори подрібнюють за допомогою м’ясорубки або блендера. Отримане томатне пюре ставлять на вогонь і доводять до кипіння. Варити треба до тих пора, поки не випаруватися зайва рідина.
- Половинки солодкого перцю розподіляють на деку і запікають у духовці приблизно 20 хвилин.
- Приготовлені перці вкривають плівкою в ємності або просто кладуть в пакет і закривають. Як тільки овочі упарити, з них легко зніметься шкірка.
- Очищений перець подрібнюється в блендері і з’єднується з томатною пастою. Після закипання варити ще 15 хвилин.
- Зубчики часнику приблизно 5 штук, один пекучий очищений перець і гілочку селери подрібнюють за допомогою блендера, після чого маса додається до інших овочів. Варити потрібно ще 4 хвилини.
- Останніми вливають оцет 30 мл і масло 50 мл, вогонь вимикають.
- Трохи остигнула лютеницу розподіляють по приготованим банкам, щільно закривають кришками і загортають теплим пледом.
Як тільки соус в банках охолоне можна переміщати заготовку на постійне місце зберігання, в льох або підвал.
Лютениця з помаранчевим овочем
Лютениця з морквою і баклажанами виходить з приємним солодкувато-гострим присмаком. Гостроту можна регулювати, завдяки збільшенню чи зменшенню кількості часнику і пекучого перцю.
- Помідори з м’ясистої м’якоттю близько 2 кг і морква 500 г, миють, очищають, розрізають на часточки і пропускають через м’ясорубку.
- Болгарські перці близько 5 кг очищають від нутрощів і плодоніжок, пропускають через м’ясорубку і додають подрібнену зелень кропу і петрушки. Гілочку чабера і суцвіття кропу додають в цілому вигляді.
- Як тільки зайва рідина випаруватися, можна додавати подрібнений в блендері або за допомогою м’ясорубки цибулю в кількості 500 м
- Після закипання всипають цукор 60 м
- У міру згущення маси, видаляють гілочку чабера і укропное суцвіття.
- Додають мелений перець, сіль, масло 200 мл, подрібнені зубчики часнику. Можна додати оцет, щоб заготовка зберігалася довше.
- Готову масу розподіляють по скляних банках і стерилізують близько 35 хвилин.
Часу і праці йде на приготування приправи багато, зате виходить дуже смачна страва.
овочевий мікс
Для приготування Лютениця за наступним рецептом потрібно кілька видів овочів.
- Готують 2,5 кг зеленого перцю і 1,2 кг червоного перцю, очищають їх від насіння і стебел. Опускають у киплячу воду на 2 хвилини, а потім в холодну. Після процедури бланшировки можна приступати до подрібнення за допомогою блендера або м’ясорубки.
- Помідори в кількості 2 кг обдають окропом, знімають шкірку, подрібнюють на тертці і ставлять на плиту.
- Перці пекучі 3-4 штуки очищають від насіння і перегородок,
- Очищену моркву 1,2 кг опускають на 3 хвилини в окріп, остуджують і подрібнюють за допомогою терки.
- Картопля миють і варять до готовності. Після цього очищають від шкірки і труть на тертці.
- Лук, приблизно 1,3 кг дрібно шаткують, кольорову капусту поділяють на дрібні суцвіття. Подрібнені овочі варять у киплячій воді 3 хвилини. Потім їх слід довести до пюреподібних стану.
- Два пучка петрушки і 200 г селери дрібно нарізають.
- Як тільки в томатній пасті зменшиться кількість рідини, додають всі інші компоненти і знову доводять до кипіння.
- Готову суміш в гарячому вигляді розливають по приготованим банкам і стерилізують протягом 35 хвилин.
Останнім етапом вважається закриття банок кришками і укривання теплим покривалом до остаточного охолодження.
Leave a Reply