Капуста є одним з найбільш поширених овочів, який вирощується садівниками на своїх ділянках. Вона досить часто використовується в кулінарії під час приготування перших страв. Багато готують з неї смачні борщі і супи. Під час створення других страв і овочевих салатів її теж застосовують. Також, деякі домогосподарки створюють з неї заготовки на зиму в банках. Закрутки по-грузинськи з буряком і капустою дуже популярні, так як вони не тільки дуже смачні, але ще і корисні.
Самостійно приготувати таку закрутку не так вже й легко. Щоб закатати капусту по-грузинськи, потрібен рецепт маринованої капусти з буряком.
класичний рецепт
Капуста з буряком готується за кількома рецептами, але більшою популярністю користується саме класичний. Для швидкого приготування страви знадобляться такі інгредієнти:
- дві буряка;
- Качан капусти;
- три головки часнику;
- один перець;
- пучок кінзи.
Також окремо слід приготувати інгредієнти для створення маринаду:
- 2-3 л води;
- 100 г цукру;
- 150 г солі;
- один лавровий листок;
- три перцю.
Квашена капуста з буряком готується в кілька етапів. Для початку слід зайнятися підготовкою основних інгредієнтів. Кочан заздалегідь вимивається і нарізається на рівні сегменти. При цьому, його частини повинні без проблем поміститися в літрових і дволітрових банках. Буряк з часником ріжеться на невеликі шматочки і перекладається в окрему миску.
Гострий перчик годі й нарізати, так як він і цілий поміститься в банку.
Після приготування всіх овочів їх необхідно розмістити в окремі банки або каструлю. При цьому, укладати їх необхідно в кілька шарів. Спочатку укладається буряковий шар, який необхідно перекрити капустяними листами. Зверху розкладається часник із зеленню. Потім послідовність шарів повторюється до тих пір, поки ємність не буде повністю заповнена.
Уклавши всі овочі, можна приступати до приготування розсолу, в якому потрібно буде маринувати соління. Для цього в каструльку додається кілька літрів води, перець, лавровий лист і трохи солі з цукром. Рідина доводиться до кипіння і кип’ятити ще протягом 5-10 хвилин. Потім вона розподіляється по банкам з овочами. Засолка настоюється протягом дня в приміщенні з кімнатною температурою. Після цього переносимо її в більш прохолодне місце.
гострий рецепт
Деякі люди люблять більше гострі страви. Даний рецепт ідеально підійде любителям гострої їжі. Щоб заготовити гостру капусту по-грузинськи на зиму знадобляться:
- літр води;
- 200 мл оцту;
- 100 г солі;
- зелень;
- одна буряк;
- голівка часнику;
- чотири гострих перцю;
- головка капусти.
Приготування починається з підготовки капусти. Для початку її необхідно розрізати на кілька великих частин, які потім слід нарізати на невеликі квадратики. Потім можна приступити до буряка. Вона ретельно вимивається, чиститься і натирається на крупній тертці або середньої.
Підготувавши основні інгредієнти, можна приступати до решти. Зелень миється в холодній воді і дрібно шинку. Не рекомендується відразу нарізати перець. Перед цим, слід видалити з нього насіння і плодоніжки. Нарізати його потрібно невеликими смужками.
Нарізані інгредієнти викладаються у велику каструлю в кілька шарів. Спочатку потрібно викласти буряк з капустяним листям, а зверху вже укладати всі інші інгредієнти. Паралельно з цим слід зайнятися приготуванням маринаду. У каструлю заливається вода, в яку додається оцет із сіллю і гострим перцем. Все це кип’ятиться 10-15 хвилин, після чого додається в ємність з овочами.
Овочі маринуються протягом декількох днів і потім розподіляються по стерилізованих банках. Заготовлена закуска повинна зберігатися в прохолодному приміщенні. Не рекомендується зберігати її довше трьох місяців, так як вона може зіпсується.
З морквою
Деякі готують мариновану капусту по-грузинськи з додатковими інгредієнтами. Досить часто в таку закуску додають моркву і різні спеції. Щоб приготувати засолювання з морквою, знадобляться:
- дві головки капусти;
- три морквини;
- чотири буряка;
- 70 г солі;
- лавровий листок;
- 100 г цукру;
- 250 мл оцту;
- 300 мл олії;
- літр води.
Створення засолювання починається з підготовки основних інгредієнтів. Капуста очищається і нарізається на кубики рівних розмірів. Потім чиститься часник і дрібно шинку. Перед тим як приступити до нарізки моркви, її необхідно ретельно помити і почистити. Її можна дрібно нарізати ножем або натерти тертці.
Всі підготовлені інгредієнти викладаються в трилітрову банку. На дно кладеться капуста, а зверху розташовуються інші нарізані овочі. Після цього в банку виливається солонуватий маринад, приготований з оцту, перцю і масла. Заготівля закочується і остигає в теплому приміщенні 2-3 дні. Після цього її можна перенести в льох або в інше місце з невеликою температурою.
висновок
Закрити капусту по-грузинськи досить просто. Щоб приготувати таку консервацію, слід заздалегідь ознайомитися з найбільш відомими рецептами приготування такої засолювання.
Leave a Reply