Маринований часник з буряком – це традиційне поєднання продуктів, відоме кулінарам з давніх часів. Пікантне блюдо є не тільки дуже смачним, але і корисним. У часнику містяться антибактеріальні речовини, які дозволяють уникнути застуди і зміцнити імунітет. Замаринована буряк також підходить для вживання в їжу.
Приготування цілісних головок
Цілісний маринований часник з буряком – це відмінна закуска в зимовий час. Консервація, приготована за класичним рецептом, відрізняється злегка гоструватим смаком і неймовірним ароматом. Наявність буряка надає голівках рожевий відтінок, що робить страву ще привабливішим.
Складові:
- часник 1 кілограм;
- буряк середніх розмірів 1 штука;
- кріп парасольками;
- вода 1 літр;
- кухонна сіль 60 г;
- цукровий пісок 50 г;
- 9% оцтова кислота 100 мл;
- перець 6-7 горошин;
- пряна гвоздика 4-5 штук.
У процесі приготування буде потрібно рідину для варіння цілого часнику і його подальшого охолодження.
- Часник промивають. Верхню лушпиння знімають, залишаючи нижній шар. Краще використовувати молоді головки. Часточки, не розділяючи між собою, закладають в окріп і проварюють 2 хвилини. Потім скидають на друшляк і заливають крижаною водою. Різке охолодження дозволяє в подальшому легше відокремити нижню шкірку.
- Буряк промивають. Шкірку знімають. Коренеплід нарізають тонкими часточками. Товщина скибочок не повинна перевищувати 1 см.
- У підготовлені банки закладають нарізку з головками. Шари чергують між собою.
- Довше слід приготувати розсіл. Воду доводять до кипіння. У неї вводять все спеції. Маринад варять не більше 5 хвилин. Після чого знімають з вогню і додають оцтову кислоту.
- Гарячий маринад розливають по банках і залишають до повного охолодження. Після цього консервацію закривають металевими кришками і прибирають в темне місце. Щоб замаринувати блюдо потрібно 15-20 днів.
Протягом зазначеного періоду маринад може мутнеть або темніти. Це відбувається процес бродіння.
Рецепт з гірчицею
На зиму закривають не тільки огірки і томати. Виявляється, дуже смачно виходить рецепт часнику з буряком. Зробити часниковий смак більш м’яким і делікатним дозволяє використання в маринаді гірчиці.
Складові:
- часник 250 г;
- буряк 80 г;
- оцтова кислота 10 г;
- рослинне масло 15 г;
- вода 0.5 склянки;
- цукор 10 г;
- насіння гірчиці 0.5 чайної ложки;
- лаврушка 1 лист;
- запашний перець 10 штук;
- сіль 5 м
Зазначений обсяг продуктів йде на банку обсяг півлітра. Часник з буряком на зиму краще виходить зі свіжих овочів.
- Часникові головки розбирають на часточки. З них видаляють зайву лушпиння.
- Холодну воду доводять до кипіння. В окріп закладають підготовлені зубчики. Їх проварюють 3-4 хвилини, після чого остуджують в крижаній воді. Це дозволить після маринування легко видаляти останній шар шкірки.
- Буряк промивають під проточною водою і очищають. Коренеплід нарізають тонкими слайсами.
- 110 мілілітрів холодної води кип’ятять з додаванням цукру, олії та солі. Останнім в розсіл додають оцет.
- На дно стерилізованих банок закладають лавровий лист, гірчицю і запашний горошок. Часточки викладають шарами, чергуючи зі буряковими шматочками. Овочі злегка утрамбовують.
- Маринад заливають під саме горло банки. Гарячий розсіл залишають з овочами на 10 хвилин для стерилізації. Після цього консервацію закочують кришками і прибирають в холодне місце на зберігання.
Страва готова до вживання вже через 1 тиждень. Оптимально його витримати не менше 20 діб в холодному місці.
Швидкі методи маринування
Не завжди є час готувати класичний рецепт маринованого часнику з буряком. Іноді його хочеться спробувати відразу. У такій ситуації рятує швидкий спосіб маринування. Відмітна особливість даного методу – більш тривалий проварювання і застосування концентрованого маринаду.
Складові:
- свіжий часник не менше 1 кілограма;
- кухонна сіль 90 г;
- цукровий пісок 75 г;
- буряк 2 штуки середнього розміру;
- кріп;
- лаврушка 3-4 листи;
- запашний перець 5-6 горошин;
- коріандр за смаком;
- оцтова кислота 145 г;
- холодна вода 1 літр.
Зазначена кількість інгредієнтів підходить для приготування 1 літра концентрованого маринаду. На зиму рецепт швидкого маринування також добре підходить. У ньому міститься більша кількість оцтової кислоти, солі і цукру в порівнянні з класичним варіантом.
- Головки ретельно промивають під водою, очищають від твердої лушпайки і розділяють на часточки.
- Зубчики проварюють 5-8 хвилин. Після цього їх викладають на рушник для видалення надлишку вологи.
- Коренеплід промивають, шкірку очищають. Овочі нарізають на тонкі скибочки. Можна натерти коренеплід на крупній тертці, тоді буряковий колір буде більш насиченим.
- У попередньо підготовлені банки укладають буряк з зубчиками, рівномірно розподіляючи весь обсяг.
- Літр води доводять до кипіння з додаванням солі і цукру. В окріп закидають лавровий лист, кріп, запашний перець, коріандр, рослинне масло. Після закипання маринад вимикають. Після цього додають оцтову кислоту.
- Підготовлені банки заливають маринадом і закривають кришками. Маринувати часник слід в холодному місці протягом двох діб. Після цього страва готова до дегустації.
Leave a Reply