Приготувати в’ялені помідори в сушарці для використання протягом зимового часу можна самостійно. Їх сушать в літню пору, коли овочі порівняно дешеві. Вартість такої середземноморської заготовки на зиму буде в рази дешевше, ніж сушені помідори в покупних баночках. При бажанні можна міняти інгредієнти за власним смаком.
Для додання їм пікантності в процесі обробки рецепти дозволяють додавати такі спеції:
- орегано;
- чебрець;
- базилік;
- гострий перець;
- цедра лимона і інші.
Сушити на зиму можна кількома способами: під сонячними променями, в духовій шафі або в спеціально придбаної сушарці. За його користувачів, в’ялені помідори в електросушарці вигідно відрізняються від сушених овочів двома іншими способами. Сонце не завжди активно, бувають і дощові дні, а духовка з конвекцією тягне багато електроенергії і занадто нагріває і без того високу температуру кухні.
Духовка газової плити однозначно не підходить для в’ялення овочів, так як зробити вогонь необхідної інтенсивності для підтримки необхідної температури неможливо. До того ж гріє нерівномірно: деякі часточки томата можуть пригоріти, в той час як інші залишаться непросушених.
Процес приготування в спеціальній сушарці
Це дуже простий і доступний спосіб в’ялення помідорів. Для приготування знадобиться:
- 5 кг помідорів;
- оцет бальзамічний – 3 ч. л .;
- олія соняшникова – 150 г;
- спеції, сіль і цукор;
- часник.
Щоб приготувати в’ялені помідори в домашніх умовах, слід купити овочі з щільною серединою. Зазвичай такою властивістю володіють сорти помідорів у вигляді злив. У них відповідний невеликий розмір і довгаста форма. До того ж їх нескладно виростити на своєму городі.
підготовка овочів
Перед тим як приготувати в’ялені помідори на зиму, їх слід ретельно вимити і просушити рушником.
Відбираються стиглі екземпляри без видимих пошкоджень у вигляді вм’ятин або гнилі. Бажано підбирати невеликі плоди одного розміру, щоб час їх приготування було однаковим.
Якщо помідори дуже соковиті, то за допомогою маленької ложечки з них видаляють насіння і сік, не порушуючи перегородок. Відібрану серединку можна заморозити, а потім використати як добавку при приготуванні страв, куди додають свіжі томати (рагу, супи, соуси).
У слівовідной сортів немає необхідності видаляти насіння – саме вони роблять оригінальним смак у в’ялених помідорів. Потім підготовлені таким чином половинки укладають на 10 – 15 хвилин зрізом вниз на паперовий рушник, щоб дати соку стекти. Це прискорить процес в’ялення.
спеції
Використовувані спеції для помідорів, які підлягають в’яленню, повинні бути сухими. У таких приправ більш насичений аромат. У невеликій ємкості змішати приправи з сіллю і цукром. Дотримуватися будь-яких пропорцій немає необхідності. Вважаються хорошим доповненням для такої заготовки прованські трави і базилік, але не всім вони до смаку. Можна використовувати приправи на свій розсуд, наприклад, чорний мелений перець, сушений кріп і петрушку.
Для сушіння краще використовувати велику сіль, так як дрібна швидко розплавиться і може стекти з плодів. Цукор в цьому процесі добавляють не тільки як консервант – він надає своєрідність смаку готових помідорів. Але якщо категорично не вітаєте спеції, то деякі рецепти дозволяють в’ялити і без них, лише злегка присолити томати.
Закладка овочів в сушарку і в’ялення
Безпосередньо перед приміщенням овочів в сушилку їх посипають спеціями і злегка збризкують соняшниковою або оливковою олією. Потім помідори викладають на сушилку рівним шаром, вгору зрізами. Використовувати часник у вигляді приправи на цьому етапі рецепти сушки помідорів не рекомендують: він може погано вплинути на аромат готового продукту.
Після включення сушарки має пройти від 10 до 16 годин. Час коливається в залежності від розміру плодів, їх соковитості, потужності приладу і обраної температури. Оптимальною вважається параметр 50 градусів.
Рекомендується міняти місцями піддони в процесі в’ялення. Волога повинна повністю випаруватися. Якщо в процесі сушіння під деякими помідори з’явилася калюжка, її необхідно промокнути серветкою. Головне, щоб овочі не пересохли: помідори повинні зберегти пружність. Це можна перевіряти шляхом натискання на них: якщо з помідорів не виділяється рідина, те овочі готові. Періодично потрібно їх перевіряти ще раз, і готові шматочки витягати з сушарки.
Вяльте в денний час. Можна поставити сушилку рано вранці, щоб до вечора все було приготовлено. Возитися з перестановкою лотків простіше днем.
Після приготування сушарка вимикається, але овощи залишаються у ній до повного остигання а в цей час готується заливка.
Підготовка заливки і вкладання в банку
Для заливки помідорів традиційно використовують оливкову олію. Але можна їх обробляти соняшниковою рафінованою, у якого немає запаху. Просочене ароматом спецій і трав, соняшникова буде аналогічно оливковому. Отже, рослинне масло з’єднати з оцтом і нарізаними часниковими зубчиками. Потім налити трохи приготовленої заливки на дно простерилизованной банки і викласти шар помідорів. Після знову залити приготовленою сумішшю.
В процесі розкладки потрібно стежити, щоб не залишилися бульбашки повітря. Вгорі банки повинна бути заливка, приблизно на 1 см вище, ніж в’ялені помідори. Після цього приготовлені консерви можна закочувати стерильною кришкою. Зберігати в умовах холодильної камери. Через тиждень готові помідори можна використовувати.
Якщо в’ялені овочі будуть зберігатися нетривалий час, заливати можна холодної заливкою, лише додавши небагато бальзамическогооцту. Але при заготівлі на зиму слід масло зі спеціями прогріти до закипання.
Зберігання та використання
Зберігати в’ялені помідори можна просто в сухому контейнері з кришкою або в паперовому пакеті, але в умовах холодильника, а перед використанням розпарити в теплій воді. Рецепти їх приготування відрізняються тільки наявністю заливки.
З цієї порції помідорів вийде всього дві 400-грамові баночки. У холодильнику в’ялені в сушарці для овочів помідори можуть зберігатися близько 6 місяців. На невелику сім’ю досить приготувати на зиму 4 – 5 баночок.
Численні рецепти передбачають використання сушених овочів для додавання в перші страви або в випічку. У них оригінальний аромат і неймовірний смак. Їх додають в салати, в соуси до спагетті або м’ясу. Дуже смачні при додаванні в піцу.
Їх подають до столу в якості самостійної закуски разом з брускетту або сирами. Використовують як інгредієнт для бутерброда. Наприклад, вийде смакота, якщо на тост покласти листочок базиліка, кілька шматочків в’ялених томатів і кружечок моцарели.
Leave a Reply