Господині часто використовують майонез для поліпшення смаку салатів, гарячих страв. Цю особливість соусу можна використовувати, і приготувати кабачки з майонезом на зиму. Досить традиційний набір овочів стане ситної закускою або гарніром для основного блюда. Є різні за технологією способи приготування страви з кабачків з майонезом на зиму.
Один з них передбачає укладання всіх інгредієнтів відразу в банки і подальшу стерилізацію консервів на водяній бані. У нього є істотний недолік. Неможливо відразу поставити на стерилізацію велику кількість банок, які для подібних заготовок вибираються ємністю від 0,5 до 1 л. Значить і обсяг перероблених овочів буде досить скромним.
У другому варіанті закуска з кабачків гаситься в великій каструлі, по готовності викладається в скляну тару. Це дозволяє переробити більше овочів і в процесі гасіння контролювати смак продукту.
Кабачки тушковані з майонезом
Заготівля розрахована на досить великий обсяг овочів, тому слід підготувати каструлю, бажано з потовщеним дном. Додатково знадобиться терка, велика обробна дошка, скляні банки, кришки і закаточная машинка. Готуючи заготовки на зиму, особливу увагу звертають на тару. Скляні банки миють гарячою водою з содою, споліскують в проточній воді, стерилізують на паровій бані або в духовій шафі. Кришки кип’ятять.
необхідні продукти
Для приготування потрібно:
- кабачків – 4 кг;
- ріпчастої цибулі – 5 великих головок;
- моркви – 5 шт. середньої величини;
- рослинного масла – 0,75 склянки;
- майонезу – 250 г;
- томатної пасти – 250 г;
- цукрового піску – 0,5 склянки;
- солі – 2 ст. л .;
- лаврового листа – 3 шт .;
- перемелена суміш запашних перців – 0,5 ч. л.
Відразу обмовимося, набір інгредієнтів можна міняти на свій розсуд. Бажаючи отримати більше гостру закуску, додають гіркий перець. Хтось побажає приготувати страву з майонезом і часником, що цілком прийнятно. У тому випадку, якщо не виявиться під рукою томатної пасти або помідор, їх можна замінити кетчупом.
Готуємо і експериментуємо
Приступаємо до приготування, покроково виконуючи рекомендації.
- Кабачки чистимо, видаляючи насіння. М’якоть нарізаємо на кубики розміром 2 х 2 см. Почищену моркву тремо на крупній тертці. Головки лука чистимо, дрібно шаткуємо.
- Каструлю ставимо на невеликий вогонь, виливаємо на дно рослинне масло і викладаємо нарізані кабачки. За умови, що овочі недостатньо соковиті, додаємо півсклянки води.
- Морквину і цибулю обсмажуємо разом або окремо. Смажені овочі перекладаємо до кабачків.
- Вогонь підсилюємо. Після закипання додаємо трохи води, весь обсяг майонезу і томатної пасти. Тушкуємо овочі на невеликому вогні близько години.
- У розм’якшені овочі всипаємо сіль, цукровий пісок, перець і продовжуємо гасіння близько 40 хв.
- На даному етапі смак можна підкоригувати, додавши солі або цукру, пекучого перцю або товченого часнику.
- Це стосується і кольору заготовки. Майонез освітлює закуску. Це добре демонструють рецепти з фото. Надати їй більш яскравий відтінок можна добавкою томатної пасти.
- Ступінь готовності визначається на смак і візуально, коли смажені і тушковані овочі повинні мати прозору текстуру.
- Консистенцію закуски також можна змінити, випарується частина рідина. Бажано, в цей час перебувати біля плити і стежити за вмістом каструлі, не дозволяючи йому підгоріти.
- Готовий продукт розкладають по чистим, сухим банкам і негайно закривають бляшаними кришками. Закуску накладають до горлечка, намагаючись залишати мінімальну відстань між кришкою і поверхнею продукту.
- Закриті консерви перевертають і загортають для більш повільного охолодження.
- Приготовлені таким чином кабачки на зиму можуть зберігатися навіть при кімнатній температурі, але найкращим місцем для консервів завжди була комора або холодильник.
При таких тривалих процесах варіння всередині продукту створюється дуже висока температура, при якій гинуть майже всі джерела патогенної мікрофлори. Додатковим способом в приготуванні успішної консервації вважається використання оцтової або лимонної кислоти. Їх додають в самому кінці варіння в дуже невеликих кількостях, що не значно впливають на смак продуктів.
Варіанти кулінарного застосування
Традиційно з кабачків готують ікру. Звичайно це смачно, але призначення заготовки вкрай обмежена:
- ситна і корисна кабачкова закуска – це блюдо, відразу готове до вживання;
- на її основі легко приготувати відмінний суп або апетитний гарнір;
- проявивши кмітливість, базовий рецепт можна зробити більш пікантним. Відкривши банку просто додайте до вмісту улюблені спеції;
- як варіант, з вмісту заготовки не важко приготувати кабачкову ікру. Досить подрібнити закуску в блендері – і традиційна ікра готова.
Приготовлені восени кабачки по даному рецепту виручать господиню в будь-який час, будучи самостійною стравою або напівфабрикатом. Його можна їсти в гарячому і холодному вигляді, за святковим столом і в якості швидкого перекусу, поклавши на хлібець або наминаючи ложкою за обидві щоки. Так, приготувавши кабачки з майонезом на зиму, хороша господиня зможе цілий рік використовувати заготовку в домашній кулінарії.
Leave a Reply