Рецепти консервування помідорів з горілкою на зиму пальчики оближеш



Солоні томати – традиційна закуска, присутня практично на кожному святковому застіллі. Трохи незвичайні помідори з горілкою на зиму, бо смак їх відрізняється свіжістю і багатогранністю ароматичного букета. Ще більшої оригінальності страви можна додати, розширивши рецепт прянощами і спеціями.

Якість маринованих помідорів з горілкою незначно змінюється. Томати стають хрусткими, твердими, просто пальчики оближеш, маринад залишається безалкогольним. Таким методом можна приготувати мариновані помідори будь-якого сорту, головне, щоб плоди були стиглими і червоними. Якщо плоди дрібнуваті, поміщати в банку їх необхідно в цілому вигляді. Великі екземпляри коштує розрізати на кілька частин, але закочують окремо від тих, що покладені в банки цілими. Консервовані з горілкою помідори – це дуже смачно.

Роль спирту в консервації

Поєднання овочів з горілкою прийнято вважати класичним, але ідея додавати напій в процесі консервації стала популярною не так давно. Робиться це з міркувань кращого збереження компонентів засолювання.

Спирт, присутній в складі солоних томатів, не відбивається на їх смак і аромат, однак сприяє збереженню форми плодів, пролонгує термін зберігання заготовки. Помідори, консервовані з горілкою, – це не тільки пальчики оближеш, але ще і запобігання бродіння закуски і здуття банок. Цвіль не страшна томатам, засоленим з використанням горілки.

Давно було помічено, що за допомогою етилового спирту можна зупинити процеси бродіння. На подібному дії засновано виробництво кріплених вин, процес бродіння в яких не доходить до кінця, а зупиняється після додавання напою міцністю від 40 до 60 градусів. Така властивість використовується в процесі маринування.

Заготівля овочів завжди несе в собі певний ризик виникнення бродіння або появи цвілі, незважаючи на використання таких консервантів, як цукор і сіль.

Причинами можуть виступати порушення гігієнічних вимог, бруд на посуді, відхилення від технології приготування і немиті руки. У деяких випадках зрозуміти причини розтину банки і зовсім складно.

інгредієнти для консервації

Додавши до заготовок зовсім невелика кількість алкоголю, можна отримати впевненість у цілості майбутньої закуски. Спирт зупинить бродіння і знищить всі хвороботворні мікроорганізми. Плісняві грибки не отримають можливості для розмноження і псування закруток. Щоб зберегти заготовки в первозданному вигляді, необхідно використовувати на 1 літр розсолу близько 20 мілілітрів горілки.



Інгредієнти для засолювання томатів

Для приготування томатів з горілкою слід підготувати:

  • червоні помідори в обсязі, рівному обсягу трилітрової банки;
  • 1,5 літра води;
  • 2 столові ложки солі;
  • 4 столові ложки цукрового піску;
  • лаврушка (3 листочка);
  • 5 штук. гвоздики;
  • 1 щіпка червоного пекучого перцю;
  • 2 зубчики часнику;
  • 5 вишневих або дубового листя;
  • 10 горошин чорного перцю;
  • 1 столова ложка 9% оцту;
  • 1 столова ложка горілки.

Листя дуба або вишні можна не додавати, проте їх присутність може зробити помідори в загадковому маринаді пружними і хрусткими, пальчики оближеш.

закриті помідори

Покрокове керівництво по приготуванню

Рецепт приготування помідорів з горілкою на зиму простий. Солити овочі слід в такому порядку:

  1. Підготовка томатів. Плоди повинні бути невеликими, ароматними і тугими. Для поліпшення смаку в банку можна додати невелику цибулину. Кожен томат в районі плодоніжки протикають зубочисткою. Консервуємо тільки хороші, рівні плоди.
  2. Стерилізація тари. До цього питання слід підійти максимально уважно, тому що банки з вмістом стерилізованими не будуть. Можна вдатися до будь зручного способу: пропарюванню, прокаливанию в духовій шафі, прогріванню в мікрохвильовій печі.
  3. Закладка. На дно банки кладуть частину спецій. Так як стерилізувати банки не потрібно, то безпечніше використовувати спеції в сушеному вигляді, щоб тара не «вибухала».
  4. Обробка. Листя хрону, перець горошком, смородиновий або вишневий лист необхідно облити окропом і розкласти по банках.
  5. Укладання томатів. Помідори, що готуються з горілкою без стерилізації в банку, необхідно чергувати з кільцями цибулі. В ідеалі пустот має бути якомога менше.
  6. Заливка гарячою водою. Киплячою водою заповнюють банку, в яку складені всі спеції. Нагорі – кілька зелених парасольок кропу. Залишити на 10 хвилин.
  7. Приготування маринаду. Вода з банки виливається в каструлю, туди додається сіль, а в банку під час кип’ятіння маринаду додають есенцію. До оцту вливають і горілку.
  8. Заливка маринадом. Як тільки солона вода починає кипіти, її можна заливати в банки, наповнюючи їх по самі вінця. Засолка вважається закінченою.
  9. Закрутка. Після того як кришки загорнені, баночки загортають теплою ковдрою на добу для повільного охолодження. Все, що замаринувати, має зберегтися протягом довгого часу.

В процесі маринування аромати зимових спецій змішаються з ароматом томатів, а частка горілки посприяє довгої схоронності заготовок і фортеці томатної м’якоті. Зелені помідори з горілкою вийдуть просто пальчики оближеш.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*