Солоні томати – традиційна закуска, присутня практично на кожному святковому застіллі. Трохи незвичайні помідори з горілкою на зиму, бо смак їх відрізняється свіжістю і багатогранністю ароматичного букета. Ще більшої оригінальності страви можна додати, розширивши рецепт прянощами і спеціями.
Якість маринованих помідорів з горілкою незначно змінюється. Томати стають хрусткими, твердими, просто пальчики оближеш, маринад залишається безалкогольним. Таким методом можна приготувати мариновані помідори будь-якого сорту, головне, щоб плоди були стиглими і червоними. Якщо плоди дрібнуваті, поміщати в банку їх необхідно в цілому вигляді. Великі екземпляри коштує розрізати на кілька частин, але закочують окремо від тих, що покладені в банки цілими. Консервовані з горілкою помідори – це дуже смачно.
Роль спирту в консервації
Поєднання овочів з горілкою прийнято вважати класичним, але ідея додавати напій в процесі консервації стала популярною не так давно. Робиться це з міркувань кращого збереження компонентів засолювання.
Спирт, присутній в складі солоних томатів, не відбивається на їх смак і аромат, однак сприяє збереженню форми плодів, пролонгує термін зберігання заготовки. Помідори, консервовані з горілкою, – це не тільки пальчики оближеш, але ще і запобігання бродіння закуски і здуття банок. Цвіль не страшна томатам, засоленим з використанням горілки.
Давно було помічено, що за допомогою етилового спирту можна зупинити процеси бродіння. На подібному дії засновано виробництво кріплених вин, процес бродіння в яких не доходить до кінця, а зупиняється після додавання напою міцністю від 40 до 60 градусів. Така властивість використовується в процесі маринування.
Заготівля овочів завжди несе в собі певний ризик виникнення бродіння або появи цвілі, незважаючи на використання таких консервантів, як цукор і сіль.
Причинами можуть виступати порушення гігієнічних вимог, бруд на посуді, відхилення від технології приготування і немиті руки. У деяких випадках зрозуміти причини розтину банки і зовсім складно.
Додавши до заготовок зовсім невелика кількість алкоголю, можна отримати впевненість у цілості майбутньої закуски. Спирт зупинить бродіння і знищить всі хвороботворні мікроорганізми. Плісняві грибки не отримають можливості для розмноження і псування закруток. Щоб зберегти заготовки в первозданному вигляді, необхідно використовувати на 1 літр розсолу близько 20 мілілітрів горілки.
Інгредієнти для засолювання томатів
Для приготування томатів з горілкою слід підготувати:
- червоні помідори в обсязі, рівному обсягу трилітрової банки;
- 1,5 літра води;
- 2 столові ложки солі;
- 4 столові ложки цукрового піску;
- лаврушка (3 листочка);
- 5 штук. гвоздики;
- 1 щіпка червоного пекучого перцю;
- 2 зубчики часнику;
- 5 вишневих або дубового листя;
- 10 горошин чорного перцю;
- 1 столова ложка 9% оцту;
- 1 столова ложка горілки.
Листя дуба або вишні можна не додавати, проте їх присутність може зробити помідори в загадковому маринаді пружними і хрусткими, пальчики оближеш.
Покрокове керівництво по приготуванню
Рецепт приготування помідорів з горілкою на зиму простий. Солити овочі слід в такому порядку:
- Підготовка томатів. Плоди повинні бути невеликими, ароматними і тугими. Для поліпшення смаку в банку можна додати невелику цибулину. Кожен томат в районі плодоніжки протикають зубочисткою. Консервуємо тільки хороші, рівні плоди.
- Стерилізація тари. До цього питання слід підійти максимально уважно, тому що банки з вмістом стерилізованими не будуть. Можна вдатися до будь зручного способу: пропарюванню, прокаливанию в духовій шафі, прогріванню в мікрохвильовій печі.
- Закладка. На дно банки кладуть частину спецій. Так як стерилізувати банки не потрібно, то безпечніше використовувати спеції в сушеному вигляді, щоб тара не «вибухала».
- Обробка. Листя хрону, перець горошком, смородиновий або вишневий лист необхідно облити окропом і розкласти по банках.
- Укладання томатів. Помідори, що готуються з горілкою без стерилізації в банку, необхідно чергувати з кільцями цибулі. В ідеалі пустот має бути якомога менше.
- Заливка гарячою водою. Киплячою водою заповнюють банку, в яку складені всі спеції. Нагорі – кілька зелених парасольок кропу. Залишити на 10 хвилин.
- Приготування маринаду. Вода з банки виливається в каструлю, туди додається сіль, а в банку під час кип’ятіння маринаду додають есенцію. До оцту вливають і горілку.
- Заливка маринадом. Як тільки солона вода починає кипіти, її можна заливати в банки, наповнюючи їх по самі вінця. Засолка вважається закінченою.
- Закрутка. Після того як кришки загорнені, баночки загортають теплою ковдрою на добу для повільного охолодження. Все, що замаринувати, має зберегтися протягом довгого часу.
В процесі маринування аромати зимових спецій змішаються з ароматом томатів, а частка горілки посприяє довгої схоронності заготовок і фортеці томатної м’якоті. Зелені помідори з горілкою вийдуть просто пальчики оближеш.
Leave a Reply