Рецепти маринованого гіркого перцю Цицак по-грузинськи на зиму



Гострий перець рідко закривають на зиму. В основному це роблять ті, хто люблять дуже жирні і ситні блюда. Закуска, описувана нижче, має унікальну властивість: покращує смакові якості багатьох продуктів. Справжні гурмани завжди мають під рукою пару-трійку банок маринованого перцю. Від своїх побратимів ці маленькі стручки відрізняються незвичайною соковитістю. Способів приготування в домашніх умовах кілька.

Користь перцю і протипоказання для вживання

Слова про те, що перець – король вітамінів, у всіх на слуху. Пов’язано це з тим фактом, що саме цей овоч – рекордсмен за змістом життєво важливого вітаміну С. Крім нього, перець насичений безліччю вітамінів, бета-каротином, калієм, залізом, фосфором і холін. За твердженнями вчених, поповнення добової норми вітаміну C можливо при вживанні в їжу 30-50 грамів гострого перцю.

Незважаючи на винятково корисний склад овоча, багато хто вважає, що даний продукт шкідливий. Слід зазначити, що це не так. Вживання чилі в невеликих кількостях матиме позитивний вплив на кровоносну систему, органи дихання. Корисний маленький перчик і людям, що страждають від міопії високого ступеня, і бажають позбутися від зайвих кілограмів: Цицак – активний «борець» з холестерином.

Корисний гіркий перець і для краси. Поліпшення росту волосся, зміцнення волосяних цибулин, боротьба з целюлітом – все це під силу не вистачає гостроти.

Це активний стимулятор гормону щастя – ендорфіну. За рахунок його підвищеного вироблення поліпшується робота імунної системи, проходять стреси, знижуються больові відчуття.

Є у Ціцак і протипоказання. В першу чергу його слід виключити з раціону людям, що страждають від підвищеного артеріального тиску. Не можна гратися гострими стравами і людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту, печінки, схильним до алергії і вагітним.

гострий перець

Всім категоріям гурманів слід проявляти обережність при вживанні маринованого перцю по-грузинськи в жарку пору року.

Рецепт гіркого перцю по-грузинськи

Грузинська кухня дуже оригінальна у виборі приправ і спецій. Представники цієї національності прекрасно розбираються в закусках, в тому числі і гострих, і вміють їх готувати. Перчик, маринований по-грузинськи, є практично в кожному будинку. У грузинів можна повчитися готувати його правильно.

Щоб приготувати перець Цицак по-грузинськи, слід мати під рукою такі інгредієнти:

  • 2,5 кілограма гіркого перцю;
  • багато зелені селери і петрушки;
  • 4 – 5 штук лаврового листа;
  • 150 – 170 грамів часнику;
  • 0,25 літра олії;
  • 3,5 столові ложки солі;
  • 3 столові ложки цукру;
  • 0,5 літра столового оцту.

Консервувати перець на зиму по-грузинськи слід наступним чином:

перець маринований

  1. Підготовка стручків до маринування. Для цього необхідно надрізати їх біля основи, щоб розсіл швидко проник в усі частини.
  2. Приготування маринаду. У каструлі слід змішати воду, рослинне масло, цукор, сіль. У суміш додають оцет, лавр, і доводять все до кипіння.
  3. Варка стручків. Їх слід опустити в киплячий розсіл і кип’ятити протягом 6 – 8 хвилин, постійно перемішуючи і перевертаючи. Це забезпечити рівномірне приготування і просочення. Після закінчення зазначеного часу плоди слід викласти в миску або сито і дати воді стекти.
  4. Насичення солоного маринаду прянощами. Після того як плоди витягнуті, необхідно знову включити плиту, на якій вариться маринад. У нього додають дрібно порізану ароматну траву: петрушку, селеру, часник, після чого суміш знову кип’ятять.
  5. Консервація. Закипілий маринад відразу необхідно використовувати за призначенням. Їм заливають складений у велику миску перець. Наповнювати тару слід по самі вінця, щоб не залишалося повітря. Нагорі слід покласти гніт.
  6. Маринування. Заготівля ставиться в холодильник на 24 години, після чого стручки розкладаються по банках і відправляються на зберігання в темне прохолодне місце.

Все мариновані овочі користуються в Грузії величезною популярністю. Гіркий перець Цицак, маринований на зиму по-грузинськи, не став винятком. Зберігатися перець може кілька місяців. Дуже люблять цей рецепт чоловіки.



Добре поєднується закуска з такими стравами, як лобіо, всі види м’яса (свинина, яловичина, баранина). Консервований перець добре додавати в супи, плов, м’ясні страви. Солити його швидко і легко.

Смажений гострий перець

Чилі, попередньо обсмажений перед консервуванням, – прекрасна закуска і відмінне доповнення до всіх м’ясних і рибних страв. Процес приготування простий і зрозумілий. Грузинський варіант страви характеризується легкої гостротою і кисло-солодким маринадом, в якому готуються засолювання.

Перш ніж замаринувати смажений чилі, слід звернути увагу на деякі деталі:

  1. Для обсмажування перед консервуванням слід вибирати сорти, які характеризуються хорошою мясистостью.
  2. Використовуючи стручки різних кольорів, можна отримати закуску не тільки смачну і оригінальну, але і красиву.
  3. Для збереження смаку і справжнього аромату обсмажувати плоди рекомендують цілком, не виймаючи насіння і не зрізаючи плодоніжки.
  4. Для обсмажування слід використовувати велику кількість рафінованої соняшникової олії, в іншому випадку плоди підгорять.
  5. У деяких випадках господині перед обжаркой перчиком попередньо запікають їх в духовій шафі.

Для приготування смажених солоних перчиком знадобиться:

  • 15 гірких плодів;
  • 5 столових ложок меду;
  • 0,08 літра столового оцту;
  • головка часнику і пучок петрушки;
  • соняшникова олія.

Консервуємо в такому порядку:

банки з перцем

  1. Підготувати перчики. Хвостики краще обрізати до довжини 1,5 – 2 сантиметри, насіння краще залишити. Перець повинен бути сухим, тому що при приміщенні в розпечене масло утворюється багато бризок. Крім того, під тиском пара Цицак може потріскатися.
  2. Слід обсмажити перець. Робиться це у великій кількості рослинного масла. Смажити слід до появи скоринки, при наявності гриля можна використовувати його. Цей варіант – кращий, тому що дає можливість приготувати смажений Цицак без використання великої кількості масла.
  3. Приготування маринаду. У масло, що залишилося від обсмажування, додають часник, мед, зелень і оцет. Заливаючи цією сумішшю перець, слід пам’ятати, що настоюватися перець на зиму по-грузинськи повинен не менше доби. Якщо розсолу не вистачає, можна розбавити його кип’яченою водою.
  4. Після закінчення часу плоди розкладають по банках і відправляють на зберігання в прохолодне місце. Краще, якщо є можливість зберігати заготовки в холодильнику.

Регулярно заготовлюючи гіркий перець на зиму, можна бути впевненим у підтримці імунітету, гарному настрої і фортеці здоров’я.

Якщо традиційні рецепти починають набридати, завжди можна придумати варіанти. Наприклад, частина обсягу банки можна заповнити, замаринувавши в ній же болгарський перець на зиму.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*