Рецепти халапеньйо відрізняються різноманітністю. Він використовується в якості самостійної закуски, приправи в салатах і соусах. Будь-яке блюдо з пекучим перцем набуває гостроти і пікантність.
Корисні властивості
Гострий халапеньйо активно використовується для приготування мексиканських страв. Його відносять до одних з найбільш пекучих сортів. Для консервації частіше застосовується недостиглі зелені плоди. У них індекс гостроти вище, ніж у червоних стручків.
Халапеньо багатий корисними речовинами. У ньому у великій кількості містяться вітаміни груп А, В, С, К, залізо, кальцій, фосфор. Перець лідирує за обсягом лінолевої кислоти, каротину і каротідіна.
Регулярне вживання перцю в свіжому або консервованому вигляді дозволяє:
- поліпшити обмін речовин;
- збільшити вироблення ендорфінів;
- налагодити сон;
- підвищити апетит;
- зміцнити стінки судин;
- знизити артеріальний тиск;
- поліпшити стан шкіри.
Смак страв з використанням консервованого халапеньо стає більш пікантним. Він відмінно поєднується з м’ясними, рибними продуктами, овочами. Оригінально виходять фаршировані стручки в клярі.
Рецепт класичного маринаду
Класичний маринад дозволяє передати натуральний смак гострого перцю. Він не додає йому прянощі або сильної кислинки. Як консервант застосовується винний оцет. Такий спосіб консервації відмінно підходить на зиму.
Складові:
- халапеньйо 15 стручків;
- цукор 4 столові ложки;
- сіль 2 столових ложки;
- білий винний оцет 240 мл;
- вода 240 мл;
- часник 2 зубчики;
Консервація з даного рецептом відрізняється естетичною красою. Перець виходить рівними кружечками, які зручно використовувати для декорування страв і додавання в гамбургери.
- Стручки промивають під водою. Плодоніжки обрізають. Сам перець нарізають кільцями.
- У каструлю викладають очищені зубчики часнику. Додають воду, оцтову кислоту, сіль, цукровий пісок. Маринад доводять до кипіння і витримують на вогні, поки не розчиняться соляні кристали.
- До розсолу додають кільця перцю. Овочі повністю занурюють в маринад, трохи придавлюючи зверху. Після закипання каструлю знімають з вогню і залишають на 15 хвилин.
- Через чверть години овочі викладають в заздалегідь підготовлені банки. Зверху заливають маринад.
- Маринований перець халапеньо закривають кришкою і залишають остигати при кімнатній температурі. Готову страву зберігається в холодильнику.
Рецепт солодко-пряного маринаду
Солодко-пряні халапеньйо відрізняються більш соковитим і оригінальним смаком. Вони підходять для любителів менш гострого. Рецепти солодкого халапеньйо підходять для використання в стравах мексиканської кухні або соусах.
Складові:
- перець 5 стручків;
- яблучний оцет 0.5 склянки;
- вода 0.5 склянки;
- чорний перець 5-8 горошин;
- коріандр 0.5 чайної ложки;
- лаврушка 1 лист;
- часник 1 часточка;
- сіль 0,5 чайної ложки;
- рідкий мед 1 чайна ложка.
Для приготування страви використовують цілі стручки. Попередньо у перців роблять кілька поздовжніх надрізів.
- Перець промивають під водою. Часник дрібно шаткують. Всі інгредієнти змішують в одній ємності і ставлять на вогонь. Після закипання овочі кип’ятять 5 хвилин.
- Банку 0.5 літра заздалегідь стерилізують. У неї викладають гарячі стручки. Поверх заливають розсіл. Між краєм горла і маринадом має залишають простір а 1-1.5 сантиметра.
- Банку щільно закривають кришкою і ставлять на водяну баню. Вода повинна покривати ємність з маринованим перцем халапеньо не менше ніж на 5 сантиметрів від дна. На водяній бані консервацію витримують 10 хвилин.
- Консервувати перець необхідно протягом 5 днів. Після цього заготовки прибирають в холодильник. Після розтину банки халапеньйо зберігається не більше 2 тижнів.
Рецепт по-мексиканськи
Халапеньо є відмінним доповненням для гамбургерів, гарячих бутербродів, салатів, соусів, начос. Рецепти його приготування відрізняються за складом. Якщо необхідно приготувати традиційне мексиканське блюдо, то маринад роблять з додаванням орегано і часнику.
Складові:
- халапеньйо 10 штук великого розміру;
- вода 180 мл;
- білий оцет 150 мл;
- сіль 30 г;
- цукор 25 г;
- часник 1 зубчик;
- орегано 0.5 чайної ложки.
Зазначені продукти йдуть на приготування двох банок по 240 мл.
- Стручки промивають. Плодоніжки видаляють. Овочі нарізають кільцями. У разі консервації цілком, в кожному халапеньйо роблять поздовжні надрізи, які запобігають розрив стручка.
- Для маринаду холодну воду доводять до кипіння. У неї додають сіль, цукор, оцтову кислоту, орегано. Маринад залишають повторно закипати.
- У заздалегідь підготовлені ємності укладають перець з часником. Готовим розсолом заливають овочі і залишають на 10 хвилин. Потім заготовки прибирають в холодильник.
- Маринують блюдо протягом 5 днів. Для зберігання в зимовий період маринад закочують металевими кришками і прибирають в підвал на зберігання.
Leave a Reply