Пропоную закрити на зиму кілька баночок з гострою закускою – морквою маринованої по-корейськи. Напевно ви їли салат з такою назвою в кафе або у знайомих. Насправді це дуже вигідне блюдо, як по можливості його використання з м’ясом, рибою, куркою, так і по дешевизні продуктів, використовуваних при приготуванні.
Радує і простота виготовлення. Варіантів морквяного салату багато, напевно, скільки господинь, стільки і рецептів. Випробуємо кілька найдоступніших і смачних рецептів моркви по-корейськи на зиму.
Морква по-корейськи з коріандром і перцем чилі
Перший рецепт моркви на зиму по-корейськи мені дала моя найкраща подруга. Вона ж навчила правильно вибирати морква для цього салату. Як вона мені пояснила, важливий колір коренеплоду і його соковитість. Чим яскравіше забарвлення овочів, тим смак заготовок краще.
Всі необхідні для корейської моркви інгредієнти наведені в таблиці. Їх точне дотримання гарантує потрібну гостроту закуски.
Таблиця продуктів для приготування в домашніх умовах зимового салату.
Морква Часник Олія рослинна Оцет 9% Вода 3000 г головка ½ склянки ½ склянки ½ склянки
Спеції дають овочам необхідний смак. Я в цій заготівлі використовую коріандр подрібнений, а для гостроти додаю перець чилі. Він теж перемолоти.
Таблиця витрата спецій.
Сіль Цукор Коріандр Перець чилі мелений 30 г 150 г 15 г 1,5 ч. Л.
Приготування почнемо з моркви. З нею доведеться повозитися. Спочатку її помиємо в теплій воді, очистимо. Перед тим як натирати, сполосніть в проточній воді і промокніть рушником.
Тертку візьмемо спеціальну, я купила собі прийнятну за ціною для моркви по-корейськи і вже другий рік їй користуюся. Смужки виходять довгі, рівні, красиві. Складаю їх у великий емальований таз. У ньому і перемішую перед закладкою.
Часник люблю з великими зубчиками. Він чиститься легше. Для його подрібнення у мене є спеціальна мініатюрна терочку. Я його натираю і висипаю в таз з морквою. Туди ж відправляю все спеції. Перемішую ретельно руками. Пам’ятаю надіти на них одноразові рукавички, щоб шкіра не забарвилася в помаранчевий колір.
Таз закриваю харчовою плівкою і відправляю на полицю в холодильник. Там він у мене стоїть не менше 12 годин. За цей час морква дає сік, набирає аромат спецій.
Частина салату можна подати до столу, порадувати домочадців, а більшу частину відправити в банки. Їх я попередньо відмивають в декількох водах з содою і стерилізують в мікрохвильовій печі по 5-7 хвилин.
Розкладений по банкам салат стерилізують обов’язково. Він після стерилізації зберігається довго і не стає м’яким. Банки ставлю в каструлю з водою і кип’ячу по 10-15 хвилин півлітрові, літрові довше – 25 хвилин.
Банки, закочені залізними кришками, несу на зберігання в льох. Відгуки людей, що випробували рецепт, позитивні. Господині молоді та віком готують його і заносять в фаворити.
Гостра морква по-корейськи з кінзою
Цей варіант заготовки на зиму морквини по-корейськи особливо люблю. Напевно, тому, що подобається мені кінза, тільки зірвана з грядки і сушена. Розповім, як приготувати, використовуючи її. На цей рецепт йде 5 кг моркви. Попітніти доводиться, поки помию, почищу, натру. П’ять кілограм це не мало.
Складаю морква в таз, пересипаю її сіллю. Іде 1 неповна столова ложка і цукром – 2 ст. л. Заважаю, даю трохи постояти 15-20 хвилин. Посипаю перцем. Беру по чайній ложці червоного і чорного. У цьому варіанті для консервування використовую 70% оцтову есенцію. Коли готую маринад, додаю 30 мл через 20 хвилин після перців і знову перемішую.
Після моркви чищу цибулю. Обираю 2 великі головки, чищу їх від лушпиння і нарізаю не крупніше. З часником теж доводиться повозитися. Зважую головки, чистих часточок потрібно 300 м На руку віддаю перевагу надіти рукавичку і натираю часник на тертці. Без рукавичок пальці буде щипати.
На плиту ставлю сковороду. Лук потрібно обсмажити. Коли колір стане золотистим, перекладаю його шумівкою в миску з морквою. У масло, що залишилося висипаю суху, подрібнену кінзу. Потрібно 2 ст. л. Досить 2 хвилин, щоб аромат трави перейшов в масло.
Виливаємо його в таз і заважаємо салат. Часник подрібнений висипаємо через 20 хвилин. Масу потрібно перемішувати з невеликими проміжками кілька разів. Спеції повинні рівномірно розійтися по всьому об’єму. Цей рецепт без стерилізації.
Готову, що пустила сік овочеву масу – маринад, розкладаю в стерильні банки. Більше нічого в банки з морквою по-корейськи на зиму додавати не потрібно. Ми їх герметично закриваємо пропареними кришками і ставимо на полицю в холодильник.
Якщо немає часу
У сучасних жінок часто зовсім немає вільного часу. Їм можна порекомендувати простий спосіб. З його допомогою можна на зиму морква заготовити або з’їсти через добу.
Консервація в цьому варіанті салату відбувається за допомогою яблучного оцту. У маринад його потрібно 4 ст. л. Крім того на маринад потрібно 0,5 л води, 4 ложки столові солі, 7 цукру і повний 250 г стакан олії рослинного. Все, що перераховано вище, відправляємо в каструлю і доводимо до кипіння.
Заготовляємо 1 кг яскраво-помаранчевої моркви, соковитою і не пошкодженою, 1 велику часникову голівку і 1 сильний, гострий перчик. Морква очищаємо, миємо й натираємо на спеціальній тертці. З часнику видаляємо лушпиння, часточки чистимо і пропускаємо через часниковий прес.
У ємність, де лежить морква, висипаємо часникову масу, лопаткою її перемішуємо. Паралельно стерилізуємо банки. Розкладаємо по ним замариновану морква і заливаємо киплячим розсолом. Консервуємо швидко. Закочує гарячі банки, ставимо їх під шубу. Якщо у вас зовсім немає вільного часу, раджу зробити саме цей салат.
Будь-який з описаних варіантів по-своєму гарний. Осінь – пора заготовок. На дачах у багатьох наросла знатна морква. Немає гарантії, що вона долежить до весни. А ось салати, приготовані за перевіреними мною рецептами, стоятимуть в банках весь рік. У будь-який момент їх можна відкрити і нагодувати сім’ю гострою смакотою. Вибирайте будь-який з рецептів і починайте готувати.
Leave a Reply