Набір зелені, що використовується в заготовках на зиму, в більшій чи меншій мірі традиційний. На дно банки найчастіше кладуть кріп і смородиновий лист, а й огірки з морквяної бадиллям на зиму виходять нітрохи не гірше. Цей новий рецепт огірочків дуже простий, для його втілення не знадобиться ніяких спеціальних інгредієнтів, проте смак, отриманий в результаті подібного «творчості», здивує своєю насиченістю, пікантність, оригінальністю.
Загальна інформація
Кращий час, щоб засолити овочі з використанням морквяного бадилля, – серпень. У цю пору огірки ще не перестали давати врожай, а пухнасті хвостики морквяної бадилля перейшли з фази молочної ніжності до дозрівання. Саме зараз зелень стала придатна для вживання в засоленном вигляді, тому що накопичилося то кількість ефірних масел, яке додасть консервації прекрасні смакові відтінки.
Особливість подібного рецепта в тому, що пробувати результат через тиждень безглуздо: свої смакові і ароматичні властивості заготовка готова розкрити не відразу. Вивільнення масел відбувається поступово, протягом двох – трьох тижнів мінімум.
Саме такий термін необхідний банку, щоб мариновані огірки настоялися і стали дійсно ароматними. Краще, якщо перша проба буде знята через три місяці після моменту консервації.
Користь морквяного бадилля
Морквяна бадилля досить популярна у двох категорій фахівців – медиків і представників кулінарної школи. Користь цього виду зелені очевидна. Додавання до складу салатів, супів, маринадів – це тільки мала частина варіантів застосування зелені морквини. З морквяної бадиллям навіть варять справжню юшку. Настільки корисні якості морквяної зелені визначає її склад.
Головне, що робить бадилля моркви корисною і важливою для людського організму, – зміст великої кількості мінеральних солей і вітамінів. Так, наприклад, добова потреба організму в селен, потужному природному антиоксиданти, легко покривається маленької гілочкою бадилля. Вміст сахарози в зелені моркви – трохи більше 10 відсотків.
Морквяна бадилля багата каротином, який трансформується в організмі в цінний вітамін А, який зберігає молодість клітин. До складу морквяної зелені входять вітаміни і мікроелементи:
- C;
- РР;
- Е;
- D;
- фтор;
- фосфор;
- марганець;
- ніацин;
- феррум;
- магній;
- йод;
- пантотенова кислота;
- калій;
- цинк;
- білки і вуглеводи (1,3% і 7% відповідно).
Багато в складі даної зелені ефірних масел, які надають морквині такий тонкий солодкуватий аромат.
Посолити овочі і наповнити їх прекрасним морквяним ароматом можна простим рецептом огірків на зиму з морквяної бадиллям.
Необхідні продукти та приготування
Щоб закрити 4 літрових банки огірків з морквяної бадиллям, знадобляться:
- 2 літра холодної води;
- 0,12 л столового оцту;
- 7 столових ложок цукру;
- трохи менше 2 столових ложок повареної солі;
- свіжі огірки;
- 3 – 4 гілки морквяної бадилля на одну банку.
Перед початком приготування огірки необхідно певним чином підготувати. Спочатку слід залити їх холодною водою на кілька годин для усунення можливої гіркоти. Потім потрібно відрізати кінчики, щоб запобігти утворенню пустот всередині плодів в процесі теплової обробки. Солити краще тільки що зібрані огірки.
Консервуємо у відповідності з наступним порядком:
- Стерилізація банок. Попередньо їх необхідно вимити, використовуючи для цієї мети харчову соду. Після ополіскування банки стерилізують будь-яким зручним способом: над парою, в духовці, в мікрохвильовій печі.
- У кожну банку кладеться по 3 – 4 гілочки бадилля моркви, після чого укладаються огірки. Вміст заливається окропом і відставляється на кілька хвилин для охолодження.
- Захолола вода зливається в каструлю і доводиться до кипіння. Кількість маринаду повинно бути доведено до 2 літрів. У момент кипіння необхідно додати цукровий пісок, сіль. Знявши ємність з вогню і надавши розсолу можливість трохи охолонути, вливають оцет і знову доводять склад до кипіння.
- Киплячий маринад використовується для заливки огірочків, після чого потрібно закатати кришки. Після того як банку герметично закрита, її слід перевернути і ретельно укутати. Подібним огірочками з морквяної бадиллям «показано» повільне охолодження. Холодні банки через добу можна прибирати в місце постійного зберігання, яке повинне бути прохолодним.
Якщо передбачається зберігати соління, приготовані з морквяної бадиллям, в теплому місці, для безпеки кожну літрову банку можна ще раз простерилізувати.
Leave a Reply