Багато господинь влітку практично не відпочивають, використовуючи цю пору року плідно: солять помідори, огірки на зиму. Зараз ми навчимося робити огірки пікантні і вивчимо різні рецепти їх приготування.
Огірки мариновані або солоні в зимовий період часу особливо смачні. Їх можна використовувати не тільки в якості звичайної закуски, а й для приготування великої кількості страв: салатів, різного роду супів, татарського азу і багато чого іншого. Сьогодні вивчимо найпопулярніші рецепти пікантних огірочків на зиму.
Для початківців господинь
Для виконання цього рецепта знадобляться такі продукти:
- огірки (бажано дрібні);
- лавровий листок – три штуки;
- перець – 0,5 штуки.
- часник – кілька зубчиків;
- кріп;
- насіння гірчиці;
- оцет 9% – 3 великі ложки.
На один літр будуть потрібні:
- Цукровий пісок – 3 великі ложки.
- Сіль харчова велика – 1,5 ложки.
Етапи роботи:
- Зверніть увагу, що кількість овочів вказано приблизно, але щоб вийшли пікантні огірочки, необхідно вибирати молоді плоди. Банки перед використанням потрібно ретельно простерилізувати.
- У підготовлену ємність спочатку кладуться лавровий лист, часник, перець (поріжте невеликими частинами).
- Далі додаємо кілька парасольок кропу.
- Консервувати краще маленькі огірки. Ретельно моєму овочі, прибираємо хвостик і рівненько укладаємо в ємність.
Кип’ятимо воду, додаємо в неї сіль з розрахунку 1 л води на 1,5 ложки солі, цукор. У банку з огірками спочатку потрібно залити 3 великі ложки 9% оцтової есенції. Залиті банки тримають відкритими близько п’ятнадцяти хвилин, до зміни кольору огірків. Потім закочують і залишають остигати під рушником в перевернутому стані до наступного ранку. Ось і все, пікантні мариновані огірочки можна прибирати в льох на зиму.
Огірки з хріном
На банку таких огірків знадобляться:
- молоді огірки;
- хрен- 4 листка;
- листя горіха і вишні – по 5 штук;
- листя смородини – 4 штуки;
- лаврушка – 3 штуки;
- гострий перець – 1 штука;
- цибуля з часником – по половині головки;
- вода;
- сіль – 1 ложка;
- цукровий пісок – 5 ложок;
- оцет – 70%;
- перець духмяний – 5 штук;
- коріандр;
- кріп – 1 пучок.
Огірки замочуємо у воді і залишаємо на шість годин. Після добре вимити їх і обрізаємо верхівку. Готуємо банки – їх слід помити і піддати стерилізації, необхідно помити всі інгредієнти. На дно кожної ємності потрібно покласти кілька листочків смородини, хрону, вишні та горіха, не забудьте про лаврушку і перець (його ріжемо дрібними шматочками). Останніми поміщаємо огірки рівними стовпцями, щільно, один до одного.
Кип’ятимо воду і акуратно заливаємо банки, чекаємо двадцять хвилин. По закінченню цього часу зливаємо воду з банок, додаємо всі інгредієнти і ще раз кип’ятимо. Додаємо одну маленьку ложку оцту. Заливаємо розсолом і замовляємо банки. Перевертаємо ємності з огірками, залишаємо до наступного ранку.
Такі пікантні мариновані огірки припадуть до смаку всім домочадців. Але це ще не все, є й інші цікаві рецепти, про які варто розповісти!
Огірочки з часточкою лимона
Цей рецепт дуже простий, але незважаючи на це, заготівля виходить дуже смачною і корисною. Для приготування огірочків з лимоном будуть потрібні:
- огірки (бажано брати невеликих розмірів, їх зручніше закривати в літрові банки);
- цибуля (головки, різані кільцями);
- свіжий лимон;
- часник, гвоздика, лаврове листя;
- перець;
- упаковка лимонної кислоти;
- цукровий пісок, сіль.
Беремо чисту банку і кладемо на дно лавровий лист, часник, духмяний перець і гвоздику. З цибулею доведеться повозитися – його потрібно акуратно помістити, щоб колечко не ушкодилося. Далі укладаємо огірки (попередньо зріжте хвостик). В останню чергу додається гурток лимона – його потрібно акуратно помістити в бік банки.
Після того як все буде готово, банки залити окропом і прикрити стерильними кришками. Через п’ятнадцять хвилин воду виливаємо в ємність, додаємо цукор, сіль і все кип’ятимо, після цього насипаємо лимонну кислоту. Потім розсіл можна розливати по банках і закривати кришками. Готові банки розставляємо на рушник догори денцем і накриваємо тканиною. У такому положенні нехай постоять добу, а потім їх можна перемістити в льох.
Знайте, що такими пікантними огірками на зиму ви здивуєте своїх гостей і близьких.
Рецепти бувають різні: як бачите, цей досить простий. Але бувають і більш складні варіанти засолювання, вивчимо їх більш детально!
Мариновані огірки з гірчицею
Добре промиваємо огірки, замочуємо в холодній воді. Крім огірків, будуть потрібні: хрін, листочки вишні та чорної смородини, листочок лавровий, цукровий пісок, сіль, столовий оцет.
Для пікантних огірків знадобляться часникові стручки, насіння гірчиці (це головний інгредієнт), перець духмяний, перець чорний горошком і гвоздика. Якщо не хочете гвоздику, її можна не використовувати.
Якщо огірки зібрані недавно, досить їх потримати в воді годину. Якщо пройшли день і більше, залиште овочі у воді на три чосу. За цей час огірки встигнуть насититися водою і стануть соковитими.
Лавровий лист, листя вишні і смородини потрібно залити окропом на дві хвилини. Потім воду зливаємо і переходимо до підготовки огірків – зрізаємо верхівки і хвостик. Слід підготувати банки, ретельно простерилізувавши їх. Коли все буде готово, на дно ємності необхідно покласти два листа смородини і вишні, по одному лаврового листа і по одній паличці хрону, пару часниковий стручків. У банку слід кинути по одній гвоздиці і по дві горошини запашного і чорного горошку. Вибираємо рівні огірочки і ставимо їх в ряд: потрібно заповнити банку огірками щільніше, наверх можна укладати різані овочі.
Коли все буде готово, можна заливати банки гарячою водою, дати настоятися двадцять хвилин.
Тепер приготуємо розсіл. Воду з банок зливаємо в каструлю і кип’ятимо, після чого розливаємо по ємностей. Через десять хвилин знову зливаємо в каструлю воду, але тепер додаємо дві великі ложки цукрового піску (розрахунок на літр води) і велику ложку солі. Поки розсіл готується, в кожну банку додаємо гірчицю і заливаємо розсолом, після чого додаємо маленьку ложку оцту і закручуємо.
Таким чином, консервовані пікантні на зиму огірочки будуть готові, а значить, їх можна буде їсти через три тижні.
Leave a Reply