Коли томатний сезон в розпалі і починається сезон заготівель, господині витягають свої записи з перевіреними роками рецептами. Як тільки не заготовляють помідори! Їх стиглими і незрілими солять, маринують, консервують цілком, половинками і часточками, роблять з них сік, соуси, пасти, кетчупи, аджики, в’ялять і сушать. А ще – зберігають в солі, в гірчиці і покривають воском.
А в сьогоднішньому нашому огляді ви знайдете поради, як заготовити найсмачніші консервовані помідори, рецепт покроковий, вірніше їх кілька, дозволить підібрати варіант томатних заготовок на зиму на будь-який смак.
1. Помідори «Делікатесні»
На смак цей рецепт консервованих помідорів пальчики оближеш, дійсно дає приголомшливо смачні, тугі помідори, які не лопаються, а маринад виходить ніжним і ароматним, абсолютно неагресивним – його можна пити, можна використовувати для супів або гасіння м’яса.
Інгредієнти на 2 банки по 3 л або 6 по 1 л:
- Близько 5 кг щільних стиглих томатів невеликого або середнього розміру;
- 1 цибулина;
- За парасольці кропу, 3 зубки часнику і гілочці петрушки, кілька горошин перцю і 2-3 лаврушки на банку.
- Маринад: 3 л води, 3 ст.л. з верхом солі, 7 ст.л. з верхом цукру, 1 склянка оцту 9%.
приготування:
Банки помити, обдати окропом.
На дно закинути перець горошком, лавр, кріп і петрушку (все теж треба помити попередньо).
Наповнити банку чистими, наколотими у плодоніжки томатами, але тільки по плечики, зверху розкласти тонкі кільця цибулі.
Поставити кип’ятити маринад (без оцту). Як закипить – залити його в банку трохи вище помідорів і не прикриваючи кришками, поставити в теплу водяну баню стеріліроваться. З моменту закипання води в бані тримати 12-хвилин – в банку повинні з’явитися пухирі на поверхні.
Тоді долити до самого верху киплячий маринад і відразу закатати банки, перевернути, щоб перевірити герметичність, потім повернути в нормальне положення і укутати на добу – до повного охолодження.
2. Помідори з агрусом і травами
Ця заготовка з базиліком і ягодами агрусу має оригінальний вигляд і смак. Помідори можна взяти і черрі, і вершки трохи більший. Дуже красиво виглядають кольорові томати. Розрахунок на банку в 3 л, але краще зробити 3 штуки по 1 л. Співвідношення має бути 1 частина агрусу на 2 частини томатів, на банку також потрібно 3 гілочки свіжого базиліка.
- Овочі помити, кожен томат і ягоду агрусу наколоти зубочисткою, потім опустити в окріп на 1 хвилину і заповнити ними банку, перемежовуючи шари з базиліком.
- Залити водою, потім її злити, додати по 50 г цукру і солі, закип’ятити, заповнити маринадом банку і відразу закатати.
3. Томати в соку червоної або чорної смородини з медом
Дуже оригінальний смак помідорів за цим рецептом без стерилізації. Розрахунок на 1 банку в 3 л.
- Закип’ятити близько 1,5 л води.
- Заготовити листя меліси і естрагону – по 4-5 гілочок.
- За кілька штук помідори (дуже щільні треба взяти) за допомогою шумівки опускаємо в окріп на 1 хвилину і відразу викладаємо в банку шарами, перемежовуючи гілочками зелені, і так – майже до самого верху.
- Для маринаду треба взяти 300350 мл соку смородини, додати до нього 3 ст.л. меду і 2 ст.л. з невеликим верхом солі.
- Заливати киплячим маринадом 3 рази з проміжком в 1 годину. потім закатати.
4. Помідорні кисті в банку
Можна використовувати цілі кисті черрі або невеликих помідорів, або ж плоди побільше з хвостиками. Головне, щоб вони були здорові. Рецепт на банку 3 л.
- Банку помити, простерилізувати.
- На дно відправити часточки 1-го болгарського перцю, 1 морква, порізану паличками, 1 цибулину на четвертинки, свіжу зелень кропу.
- Томатні кисті на 1 хвилину опустити в киплячу воду для бланшування і знезараження. Заповнити або банку і залити окропом. Накрити кришкою і залишити до повного охолодження.
- Воду злити, додати до неї по 100 г цукру і солі, знову довести до кипіння.
- У банку влити 100 мл оцту 9%, додати 3 таблетки аспірину, заповнити по верх маринадом і відразу закатати.
5. Помідори без оцту, з лимонною кислотою
Виходять томати з цибулею і лимонною кислотою кисло-солодкими і дуже приємними, можна навіть сказати – десертними за смаком. Розрахунок на банки в 1 л.
Складові:
- 0,8 кг невеликих помідорів;
- 2 цибулини;
- 1 ст.л. рослинної олії;
- 0,5 л води;
- 1 ч.л. лимонної кислоти (без верху);
- За 2-3 лаврових листки, горошин перцю і бутончиків гвоздики;
- На кінчику ножа меленої кориці.
процес:
У чисті банки наповнити помідорами, упереміж з кільцями цибулі. Влити туди рослинне масло.
Приготувати маринад з води, спецій, солі, цукру і лимонної кислоти, киплячим залити томати.
Стерилізувати 10 хвилин і закупорити.
6. Помідори з буряком і овочами
- По стерилізованих 3-х літровим банкам розкрадалися нарізані кружальцями 2 цибулини, 1 морква, 1 яблуко часточками, 1 буряк невеликого розміру.
- Далі банку заповнити щільними невеликими помідорами і залити окропом.
- Через 20 хвилин воду злити, а томати залити розсолом і відразу закатати.
Маринад: 1,5 л води, 1 ст.л. з гіркою солі, 150 г цукру (6 ст.л.), 70 мл оцту 9%.
7. Томати зелені, гострі, часникові, без оцту
Розрахунок на банку 3 л:
- 1,8 кг незрілих томатів (великі можна порізати);
- 3 головки часнику;
- 1 корінець хрону;
- 1 невеликий гострий перчик;
- Зелень кропу і естрагону.
- Сіль – 1 ст.л. на кожен літр води.
- Цукор – 1 ст.л. на банку.
- Зерна гірчиці – 1 ст.л. на банку.
приготування:
Помідори, зелені і бурі, вимити, наколоти зубочисткою 2-3 рази.
Наповнити ними банку, перемежовуючи зубками часнику і зеленню (хрін не треба).
На 1 л води розчинити 25 г солі (на банку треба близько 1.5 л) і холодним розсолом залити помідори. Тільки прикрити кришкою і залишити на 5 днів у темному місці.
Розсіл злити, додати цукор, варити 3-4 хвилини і залити томати знову, але попередньо в банку закинути порізаний паличками корінь хрону і гострий перець. всипати гірчицю.
Через 10 хвилин процедуру з маринадом повторити і банку закупорена. Дуже пряні і пікантні виходять помідори.
8. Томати з виноградом і яблуками
По інтернету вже давно «гуляє» рецепт з виноградом, а у нас є краще – і з яблучками. Найкраще підходить столовий білий виноград і яблука Антонівка (або інші зелені сорти).
- У підготовлену 3-літрову банку шарами викладати помідори, цілі невеликі яблука і грона винограду. Залити окропом на 15 хвилин.
- За цей час зварити маринад, їм залити і відразу закупорити.
Рецепт маринаду:
- 1,5 л води;
- 3 ст.л. солі;
- 2 ст.л. цукру;
- 2 ст.л. оцту;
- 3 зубки часнику;
- лаврушка і 5-7 горошин перцю.
9. Помідори «кусачки» – найгостріші в світі!
Це вам наостанок – для чоловіка, який любить дуже гострі заготовки. Томати по-корейськи відпочивають! Це абсолютно оригінальний рецепт, як консервувати помідори у власному соку, також можна зробити і огірки.
Банку в 1 л вільно заповнити помідорами, туди ж покласти 2 гострі перчики без серцевини (щоб дим з вух не йшов) і 3 ст.л. натертого хрону. Також між ними розкласти 10 листочків коріандру або петрушки.
Томатний сік – 3 склянки, трохи підігріти, додати 0,5 ч.л. солі, 2 ст.л. лимонного соку, 0, 5 ч.л. меленого чорного перцю. Все розмішати до розчинення солі і залити маринад в банку.
Закрити закруткою і зберігати в холодильнику. Готовими томати (на вигляд свіжі) будуть через 2 тижні.
Leave a Reply