З сирих овочів, без будь-якої теплової обробки, готується аджика з аспірином на зиму. Гостра приправа сама по собі непогано зберігається, а в присутності додаткового консерванту не змінює консистенцію і смак дуже тривалий час. Справа в тому, що класичний рецепт аджики давно зазнав змін.
Тепер більшість варіантів кавказької закуски містять помідори. В томатному пюре прекрасно розчиняється ацетилсаліцилова кислота, створюючи перешкоди для розвитку патогенної мікрофлори, оберігаючи овочеву заготівлю від появи цвілі.
За традицією аджика містить велику кількість інгредієнтів з антимікробними властивостями: різні види гострих і солодких перців, тертий корінь хрону, часник. Приправа готується з великою кількістю солі, що сприяє уповільненню розвитку життєдіяльності бактерій. Всі ці особливості історично були обумовлені призначенням гострої приправи. Вона представляла густу пасту з спецій і гіркого перцю, перетертих з сіллю.
У наш час в кулінарії такі міцно солоні і гострі приправи затребувані менше. Але тривалість зберігання зимових заготовок актуальна завжди. Приготування аджики з аспірином дозволяє знизити гостроту і солоність заготовки. Присутність томатів в рецептах покращує смак, дає можливість використовувати приправу як соус або своєрідною закуски.
Потрібно сказати про велику кількість вітамінів, які містить сира аджика. Саме тому важливо зберегти корисні властивості приправи якомога довше. Сам процес приготування дуже простий.
Якщо при цьому виключити тривалу варіння, то основний час йде тільки на чистку овочів. Стовчений аспірин додається в консерви в самому кінці, перед фасуванням по банкам.
Рецепти сирої аджики
Запропоновані рецепти готуються без теплової обробки і все без винятку підходять для тривалого зберігання. Готується аджика зі звичайним аспірином, який є практично в кожному будинку і без рецептів продається в аптеках.
Аджика з томатами і коренем хріну
Варіант аджики без варіння з хроном дуже популярний. Його склад можна коригувати під свій смак, а в народі ця проста і бадьорить приправа просто називається «чортівня».
Буде потрібно:
- стиглі червоні помідори – 3 кг;
- гострий перець – 10-15 стручків;
- солодкий перець – 500 г;
- часнику – 5 цілих головок;
- корінь хрону – 100 150 г;
- велика сіль – 25 г;
- таблетки аспірину – 6 шт.
Важливо! Головним в будь-який заготівлі, яка готується без варіння, є підготовка якісної сировини.
Не виключенням є аджика на зиму без варіння. Овочі не повинні мати ознак псування, їх перебирають, вибраковивая всі підозрілі екземпляри. Основою приправи є томатне пюре. Від стиглості і смаку помідор багато в чому залежить кінцевий результат. Тільки якісні томати насиченого червоного кольору додадуть соусу потрібний відтінок. Помідори ретельно миють, ріжуть на часточки, видаляючи грубі ділянки біля основи плодоніжки.
Солодкий і гіркий перець чистять, видаляючи плодоніжки і насіння. Миють, дають обсохнути. Ріжуть на смужки. Коріння хріну і головки часнику чистять, миють, дають обсохнути. При чищенні пекучих перців, хрону краще скористатися медичними рукавичками, для захисту рук від опіків. Всі компоненти подрібнюють в овочерізки або електричної м’ясорубці.
Отриманий соус перемішують, додаючи сіль і потовчені таблетки саліцилової кислоти. Фасують приправу по невеликих банках, закупорюють і прибирають на зберігання в прохолодне місце. Справжній ядрений смак і характерний аромат вона придбає через пару тижнів, коли всі компоненти настоятися.
Важливо! Зберігають заготовки з сирими овочами в холодильнику або льосі, при температурі 6-8 градусів.
Аджика з помідорів і часнику
Ця зимова заготівля має більш м’який смак. Вона готується з традиційних складових, але в якості додаткового консерванту в соус замість оцту додають ацетилсаліцилову кислоту. Подається до столу як самостійна закуска або в якості оригінальної приправи до м’ясних страв.
Для її приготування використовуються:
- томати – 4 кг;
- солодкий болгарський перець – 1 кг;
- гострий перець чилі – 150 г;
- часник – 250 г;
- цукор – 30 г;
- сіль – 100 г;
- таблетки ацетілкі – 20 шт.
Для сирих заготовок важливо підбирати тільки якісні овочі, без будь-яких ознак псування. Помідори і перець миють, сушать. У стручків перцю видаляють плодоніжки, насіння і внутрішні перегородки, які в подальшому підсилюють гіркоту кінцевого продукту. Перець промивають від насіння і дають стекти надлишків води. Помідори ріжуть на четвертинки, попутно видаляючи грубі ділянки біля плодоніжки. Часник чистять, миють, сушать.
На наступному етапі всі інгредієнти подрібнюють будь-яким підходящим способом. Це може бути овочерізка, електрична або механічна м’ясорубка, блендер, кухонний комбайн. Цією ж процедурою піддаються таблетки аспірину. Їх можна подрібнити в кавомолці або керамічної ступці.
Далі всі інгредієнти змішують, додаючи сіль, цукор. В останню чергу в соус всипається товчена саліцілка. Суміш залишають на ніч, в загальній ємності. За цей час всі компоненти розчиняться в томатному соку, почнуться необхідні біохімічні процеси.
На наступний день готовий продукт фасують в невеликі скляні банки. Попередньо тара, включаючи кришки, то вона буде випрана, простерилізована. При дотриманні технології приготування і потрібної температури терміни збереження заготовки дуже великі. Деякі домогосподарки зберігають такі приправи в холодильнику впродовж кількох років.
Застосування аспірину в якості консерванту викликає досить суперечливі думки. Його присутність дійсно допомагає продовжити терміни зберігання овочів, чого дуже важко домогтися без теплової обробки. Як аргумент на захист такого методу консервування, говорить і свіжий смак продукту. Аджика як ніби тільки приготовлена, зберігається унікальний смак і аромат томатів і перцю.
Відпадає необхідність додавати в заготовку велику кількість солі, а значить використовувати її можна як самостійну страву, а не в якості додаткової приправи.
Різниця між свіжої закускою і тієї, яку довелося досить довго варити, дуже велика. Це абсолютно різні за складом і смаком продукти. Але вибір залежить тільки від господині, її пріоритетів і можливостей. У будь-якому випадку такий спосіб заготівлі врожаю може стати в нагоді через свою доступності та зручності.
Leave a Reply