Рецепти приготування як в домашніх умовах солити лисички на зиму в банках



Лисички є досить гарними грибами, які часто використовуються в кулінарії. Вони дуже смачні практично в будь-якому вигляді, тому домогосподарки маринують їх, засолюють і смажать. Вони містять велику кількість клітковини, білка і інших корисних мінералів.

Для збереження всіх корисних властивостей рекомендується солити їх. Однак перед цим необхідно розібратися, як солити лисички.

Основні рекомендації

Перш ніж засолити лисички, рекомендується ознайомитися з деякими порадами, які допоможуть це зробити:

  1. Солоні лисички необхідно робити тільки з середніх або невеликих грибів. Тому використовувати переросли гриби не рекомендується. Перед тим як солити лисички на зиму, необхідно зайнятися їх сортуванням, щоб відразу відсіяти найбільш великі, які будуть погано засолюють.
  2. Маринувати необхідно тільки добре очищені продукти. Тому слід заздалегідь очистити їх від листків і іншого сміття. Іноді на них є багато землі і піску. Очистити їх можна за допомогою зубної щітки.
  3. Багато домогосподарки заздалегідь вимочують грибочки в домашніх умовах. Для цього використовується спеціальний сольовий розчин. Щоб його приготувати в літр води додається 10 г солі і 5 г лимонної кислоти. Гриби вимочуються протягом дня в приготовленої рідини, після чого їх слід промити теплою водою.
  4. Для засолювання лисичок можна використовувати різні ємності. Досвідчені домогосподарки воліють заготовлювати їх в бочках, скляних банках або відрах. Не рекомендується здійснювати засолювання лисичок на зиму в посуді з глини.

солоні лисички в банку

Основні методи

Щоб зрозуміти, як засолити лисички і як правильно їх зберігати, необхідно ознайомитися з основними способами. Для цього використовується гарячий і холодний метод. При засолюванні грибів холодним способом на зиму в банках вони викладаються в кілька шарів і при цьому пересипаються сіллю. Через деякий час вони починають пускати сік, який і буде основою для приготування маринованих грибочків. Гарячий спосіб трохи відрізняється від холодного, так як щоб замаринувати їх, доведеться використовувати заздалегідь приготовлений розсіл.

Рекомендується детальніше ознайомитися з кожним з цих методів і вибрати найбільш підходящий.

Класичний холодний метод

Існує досить простий рецепт засолювання, який допоможе смачно солити лисички холодним способом. Найчастіше саме він використовується багатьма домогосподарками. Для приготування страви знадобляться такі інгредієнти:

  • голівка часнику;
  • 150 г солі;
  • кілограм лисичок.

Отримавши всі необхідні інгредієнти, можна починати робити заготовки. Допоможе в цьому спеціальна покрокова інструкція:

Спочатку гриби ретельно очищаються і промиваються теплою водою. Після цього вони будуть розміщені в каструлю з киплячою водою і кип’ятять в ній протягом півгодини. Після варіння вони промиваються холодною водою. Потім слід зайнятися підготовкою часнику. Він очищається і нарізається невеликими пластинами.



Після підготовки всіх інгредієнтів, слід зайнятися підготовкою ємності, в яких солять грибочки. Для цього на дно ємності насипається невеликий шар солі, на який викладаються гриби. Зверху вони теж засипаються невеликим сольовим шаром і нарізаним часником. Після цього наполягаємо їх і маринуємо близько місяця при кімнатній температурі. Протягом цього часу солоні грибочки починають пускати сік і покриватися розсолом.

Лисички солоні повинні зберігатися в темному приміщенні з низькою температурою. Для цього ідеально підійде льох або холодильник.

Швидкий холодний метод

Існують і інші рецепти приготування грибів таким методом. В даному випадку довго зберігати їх не вийде, так як вони почнуть псуватися через 2-3 місяці. Щоб приготувати гриби лисички знадобиться наступне:

  • рослинна олія;
  • сіль;
  • дві головки цибулі;
  • парасольку кропу;
  • три головки часнику;
  • два кілограми лисичок.

банки з засоленими лисичками

Приготування солоних смачних грибочків починається з їх підготовки. Вони промиваються, очищаються і розрізають на кілька частин. Після цього вони заливаються гарячою водою і настоюють протягом 5 хвилин. Потім їх слід розкласти в ємності і посипати шаром солі.

Приготувавши гриби, готуйте цибулю і часник. Їх слід нарізати на невеликі шматки і додати в банки. Також в ємності міститься відварений кріп. Після цього ємності на день ставляться в холодильник. На наступний день вони наповнюються гарячим рослинним маслом. Робиться це для того, щоб засолені гриби довше зберігалися. Виливши рослинне масло, кожна банку закочується кришками і поміщається в холодильник для подальшого зберігання.

Гарячий метод

Щоб приготувати лисички гарячим способом, необхідно ознайомитися з тим, як це правильно робити. Допоможуть заготовити гриби на зиму рецепти, в яких описуються особливості даного методу. Для засолювання грибів знадобляться такі інгредієнти:

  • літр води;
  • 50 г солі;
  • чорний перець;
  • зубчик часнику;
  • горошок;
  • три лаврових листки;
  • кілограм лисичок.

лисички на тарілці

Спочатку готується ємність для засолювання. Додайте в неї воду і трохи посоліть її. Після цього нарізаються лисички і додаються в каструлю з водою. Вони повинні варитися протягом 30 хвилин, після чого їх потрібно буде дістати і помістити в іншу ємність для засолювання. Однак перед цим в неї потрібно буде додати нарізаний на невеликі кубики часник.

Після цього каструля заливається гарячою водою, накривається кришкою і настоюється в холодильнику протягом доби. Потім з каструлі можна буде дістати гриби, розподілити їх між банками і закрити кришками. Засолка лисичок повинна зберігатися в холодному приміщенні.

Термін збереження становить один рік. Однак якщо температура в приміщенні буде занадто високою, то вони можуть зіпсуватися набагато раніше.

висновок

Солити лисички зможе навіть людина, яка не знає, як солити гриби. Для цього досить ознайомитися з найбільш відомими методами засолювання і слідувати інструкціям.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*