Грузинські рецепти ще нікого не залишали байдужими, особливо, якщо це заготовки на зиму. Їх особливістю є гострота, пікантність, родзинка і яскравий смак. Кабачки по грузинському рецептом готують з гострим перцем, травами і часником. Для справжніх Грузинів гострі страви і приправи – справжні ласощі. Ті, хто їх також цінує, повинні неодмінно вивчити інструкцію по даній заготівлі.
Список продуктів, які знадобляться
Рецепти грузинських кабачків бувають різні за технікою опису та складу продуктів. Для класичної закуски зазвичай беруть невеликі банки, літрові або полуторалітровиє.
Складові:
- Кабачки від двох кілограмів;
- Помідори, 3 штуки;
- Дві цибулини;
- Перець солодкий один кг;
- Гострий перець, 1-2 штуки;
- Часник, трави, зелень за смаком;
- Сіль столова ложка;
- Цукор, 4 ложки;
- Оцет, 100 грам;
- Соняшникова олія, 150 грам.
Знамениті грузинські приправи додають закусці характер. Можна додавати хмелі-сунелі, аджику, паприку, каррі.
Звичайний оцет іноді замінюють яблучним. В ідеалі кабачки повинні вийде гострими і солоними.
Техніка опису закуски
Різні рецепти описують абсолютно різні кроки в приготуванні грузинських кабачків. Необхідно вибрати варіант, який найбільш сподобався господині, і робити з цього опису. Можна урізноманітнити блюдо фантазією, так як приготування закусок на зиму – процес творчий.
На початку всіх приготувань миють овочі, зелень, перебирають їх від жовтизни, гнилі, залишаючи тільки все свіже і здорове. Насіння у помідор і перців викидають, лушпиння у цибулі і часнику зчищають.
Кабачки можна нарізати кружечками, але іноді їх прокручують через м’ясорубку. В оригінальній кухні віддається перевага кружечками середньої величини. Ці кружечки обсмажують на олії на сковорідці трохи. Солити не потрібно, викласти на серветку для охолодження і стікання масла.
Наступний крок – заливка
Далі готують соус. Решта овочі разом з цибулею, зеленню і часником мельчат в блендері. Не страшно, якщо будуть потрапляти шматочки. Потім туди ж кладуть сіль і цукор, заливають оцтом. Приправу сипати в останню чергу. Все перемішати, викласти в каструлю або таз, і поставити на середній вогонь варитися. Після кипіння варять близько п’яти хвилин. Закуска повинна бути досить солоної і гострої.
Попередньо потрібно підготувати банки. Їх миють добре, стерилізують окропом і парою, сушать. Кришки купують нові, теж стерилізують. Коли кабачки охолонуть, їх треба відразу починати забивати в банки змійкою. Спочатку третину кабачків покласти кружечок за кружечком.
Коли соус буде готовий, його виливають на кабачки, потім знову кілька кружалець кладуть, потім знову соус, і так далі. Банку повинна бути забита до верху повністю. Так не зможе розвинутися грибок або цвіль.
Кришки закривають, але поки не до кінця, і починають готується до процесу стерилізації. Підігрівають воду в каструлі або в відрі.
Ставлять туди банки. Стерилізують на повільному вогні не більше півгодини. Так закуску можна буде довше зберігати без шансів зіпсованості. Деякі господині стерилізують порожні банки в духовці при температурі не більше 180 градусів. Але робити це потрібно акуратно.
Далі загвинчують кришки, перевертають банки і залишають в прохолодному місці до охолодження. Потім їх зберігають в холодильнику.
Щоб кабачки вийшли пальчики оближеш, їх можна трохи загасити після смаження в овочевому соусі. Вони встигнуть насититися цієї пекучої ароматної сумішшю.
Приготування кабачків по-грузинськи на зиму – ціле мистецтво. Ці рецепти може вивчити кожен, просто потрібно знати всі вимоги до заготовок.