Рецепти приготування на зиму лечо з баклажанів пальчики оближеш



Зимовий раціон містить досить мало овочів, і щоб виправити цю проблему деякі домогосподарки займаються заготівлею консервацій. Багато з них закочують лечо з баклажанів на зиму. Дане блюдо відрізняється від багатьох інших консервацій своїм солодкуватим смаком який досягається завдяки перцю.

Якщо знати, як приготувати лечо правильно, то можна зробити настільки смачна страва, що пальчики оближеш.

Основні рекомендації

Щоб приготувати лечо з баклажанів на зиму, необхідно ознайомитися з деякими корисними рекомендаціями, до яких можна віднести наступне:

  1. Принцип приготування лечо з баклажанами практично ніяк не відрізняється від створення лечо з помідорами або перцем. Єдина відмінність полягає в інгредієнтах, так як в даному випадку доведеться використовувати сині.
  2. Під час створення закуски потрібно обов’язково додавати оцет. Він виступає в ролі консерванту і робить страву більш кислим. Якщо повністю відмовитися від оцту, то у закуски буде невиразний смак.
  3. Лечо на зиму необхідно готувати тільки з найбільш стиглих овочів. Якщо блюдо готується з томатом і перцем, то помідори повинні бути соковитими, а перець – солодким.
  4. Для приготування закуски рекомендується використовувати баклажани, в яких міститься велика кількість соланіну. Щоб перевірити, чи є в них ця речовина, доведеться розділити овоч і оглянути м’якоть в розрізі. Якщо вона через кілька хвилин посвітлішає, то в розрізає баклажані соланіну немає.
  5. Сині, які починають темніти під час нарізки, рекомендується відразу ж засипати сіллю і залишити настоюватися. Буквально через 5 хвилин овочі почнуть пускати сік і завдяки цьому їх гіркоту повністю зникне. Якщо перед закручуванням баклажани будуть вимочувати в сольовому розчині, то під час приготування лечо доведеться додавати трохи менше солі.
  6. Не рекомендується закривати на зиму лечо з баклажанів без стерилізації. Тому перед консервацією всю тару з кришками необхідно обов’язково простерилізувати.

лечо з баклажанів в банках

стерилізація тари

Перш ніж приступити до обробки тари, необхідно ретельно вимити всі банки з кришками. Також, ємності слід оглянути на наявність сколів або тріщин, так як для консервації потрібно використовувати цілі банки.

парова стерилізація

Щоб простерилізувати баночки паром, доведеться скористатися каструлею з водою. Рекомендується використовувати найбільш широку каструлю, щоб можна було одночасно обробити максимальну кількість банок. Зверху каструлі встановлюється сито, на якому і будуть розміщуватися ємності для консервації.

Коли вода почне кипіти, кілька банок ставиться на сито і обробляється парою протягом 5-10 хвилин. Під час обробки банки сильно нагріваються і тому знімати їх потрібно дуже обережно, щоб випадково не обпектися.

Духовка

Деякі домогосподарки закочують на зиму лечо з баклажанів в банки, які до цього були оброблені за допомогою духовки. Для стерилізації не рекомендується використовувати газову піч, так як вона може перегрітися і через це тара зіпсується.



стерилізація банок в духовці

Під час стерилізації тара розміщується в духовці догори дном. Якщо піч буде розігріта до 100 градусів, то процес обробки повинен тривати не менше 15 хвилин. При більшій температурі тривалість стерилізації зменшується.

класичний рецепт

Багато для закачування хорошого і смачного лечо використовують класичний рецепт приготування цієї страви. Щоб приготувати лечо по-грузинськи на зиму, знадобляться такі продукти:

  • кілограм томатів;
  • 2 кг баклажанів;
  • 450 г перцю;
  • 400 г моркви;
  • чотири цибулини;
  • голівка часнику;
  • 100 г солі;
  • 150 г цукру;
  • 40 мл оцту.

Консервація з синенькі створюється в кілька етапів. Спочатку слід зайнятися підготовкою всіх інгредієнтів, з яких готується краща зимова закуска. Всі томати ретельно вимиваються і розрізають на кілька рівних частин, з яких обов’язково слід видалити плодоніжки. Потім помідори подрібнюються за допомогою блендера або звичайної м’ясорубки.

Закінчивши з томатами, можна приготувати синенькі. Їх потрібно відмити, вирізати кінчик і хвостик, що знаходиться з протилежного боку. Якщо після нарізки овоч почав темніти, то його доведеться перекласти в миску і засипати сіллю. Через півгодини баклажанний сік зливається, а нарізані синенькі віджимаються для видалення зайвої рідини.

Коли сині з помідорами будуть готові до консервації, можна зайнятися й іншими продуктами. Перець нарізається на дві рівні частини, з яких слід видалити все насіння. Потім він нарізається на кілька широких смужок. Морква відмивається від бруду, чиститься, ріжеться соломкою або натирається на тертці. В останню чергу готується часник. Його потрібно почистити, помити і дрібно нашаткувати.

Всі інгредієнти готові і можна зайнятися підготовкою тари. Банки стерилізуються будь-яким з вищеописаних способів. Щоб обробити закаточні кришки, їх доведеться протягом 5 хвилин кип’ятити в каструлі з водою.

лечо з баклажанів в банку

Паралельно зі стерилізацією тари, можна зайнятися приготуванням страви. Томатне пюре переливається в невелику каструлю і ставиться на повільний вогонь. Після того як рідина закипить, в неї можна буде додавати інші овочі з цукром, сіллю і маслом. Все це перемішується і гаситься протягом 50 хвилин. В кінці приготування в суміш додається оцет.

Приготоване лечо розкладають в ємкості і відразу ж консервують.

Закінчивши консервування, банки перевертають догори дном і загортають рушником до повного охолодження.

висновок

Закрити на зиму лечо з баклажанів зможе кожен. Для цього доведеться ознайомитися з основними особливостями приготування і рецептами лечо на зиму з баклажанів. Також при бажанні можна подивитися відео, в яких буде детально описуватися процес приготування закуски.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*