Не знаєте, що зробити з цвітної капусти? Знайомтеся – маринована кольорова капуста. Розглянемо не один рецепт, а кілька. Будемо поєднувати її з різними спеціями і овочами. Легкі рецепти підійдуть початківцям кулінарам і досвідченим господиням.
Як правильно вибирати
Чи не будь-які качани підходять для заготовки на зиму. Ознаки поганої якості:
- Повядшіе листя.
- Темні плями на поверхні суцвіть.
- Сліди від гусениць.
- Суцвіття втратили щільність.
- Чи не білий, а кремовий, майже жовтий колір качана.
Перераховані ознаки докладно описують не придатні для маринування та соління качани. У хороших качанів щільна структура і білий колір.
Освоюємо прискорене квашення
Квашення – консервація за допомогою молочнокислого бродіння. Це найкорисніший спосіб обробки овочів. Господині восени звикли квасити капусту білокачанну.
Кольорова не поступається кочанной в користь, а за змістом окремих речовин навіть перевершує її. Капусту спочатку піддаємо ретельній обробці:
- Вимочуємо.
- Відмиваємо.
- Видаляємо пошкодження.
- Поділяємо на суцвіття.
Така ретельна обробка потрібна. Вона дозволяє очистити суцвіття від різної живності: жуків, гусениць, мурах. На тару для закваски теж потрібно витратити час. Банки необхідно відмити від забруднень, обробити паром не менше 15 хвилин.
Приготування розсолу – момент відповідальний. Потрібно взяти води 1,5 л, налити її в каструлю і всипати спеції:
- Перець запашний – 5 горошин.
- Перець чорний – 5 горошин.
- Сіль – 100 г.
- Цукор – 100 г.
Воду з приправами закип’ятити і поставити охолоджуватися. Заливати будемо холодної заливкою.
Для квашення крім 2 кг капусти потрібна морква 1 шт., Часник – 3 зубчики. Часник нарізати тонкими пластиками, морква тонко нашаткувати або натерти на тертці.
начинку – морква, часник, капусту кольорову укласти в великий таз, посипати цукром і сіллю, додати спеції. Сировина для квашення не м’яти. Всі перекласти в чисту тару, залити розсолом, придавити гнітом. Корисне страва через 4 дня можна їсти.
Перший варіант корейської закуски
Візьмемо нескладний рецепт цвітної капусти по-корейськи на зиму. Купимо в магазині пакетик трав для моркви по-корейськи. У складі не повинно бути ні солі, ні цукру.
Підберемо хороший, не маленький качан. Розберемо його на суцвіття. Якщо вийде грам 600-700, буде те, що нам потрібно. Помиємо і почистимо 1 середню моркву (150 г), 1 перець (солодкий, червоний), половину головки часнику. Щоб замаринувати, досить 4-5 зубчиків.
Якщо хочете естетики в зовнішньому вигляді цвітної капусти на зиму по-корейськи, то морква шаткують на спеціальній тертці. Якщо важливий тільки смак – тріть на простий тертці.
Перець шинкувати соломкою. Часник простіше подрібнити ножем.
Цвітну капусту потрібно бланшувати. У воду (1,5-2 літра), доведену до кипіння, опустити суцвіття і варити не більше 3 хвилин після закипання. Підготувати ємність з холодною водою. Бланшувати сировину виловлюємо шумівкою і опускаємо в воду.
У великому тазу змішуємо всі овочі і приправу по-корейськи. Перемішуємо добре, розкладаємо в банки, щільно трамбуємо. Банки беремо стерилізовані. Варимо заливку. Для неї візьмемо:
- 350 мл води;
- 30 г солі;
- 50 г цукру;
- 50 мл 9% оцту;
- 50 мл рослинного масла.
Киплячий маринад ллємо в банки. Для тривалого зберігання заготовку потрібно стерилізувати. Дотримуватися норм:
- в тарі об’ємом 1 літр – 25 хвилин.
- У тарі 0,5 літра – хвилин 10.
Закочує смачну закуску, витримуємо під шубою, прибираємо на зберігання.
Кольорова квашена за добу капуста
Для швидкого приготування візьмемо очищені капустяні суцвіття (2 кг), дві середні за розміром і вагою моркви, трохи кропу. Дістанемо з пачки пару цілих листя лаврового листа і 7 штук чорного перцю. Морква потремо на тертці.
Подогреем воду 1 л, додавши в неї цукор, сіль (1 ст. Л). Прозорий розсіл можна розливати в чисті банки, заповнені вщерть підготовленим і перемішаним сировиною. Квашення нещільно прикрити покришками і поставити в тепло. Вже через добу його можна їсти – приготувати вітамінний салат.
Другий варіант корейської закуски
Приступимо, якщо у вас є ½ пачки корейської сухий, специфічною приправи, головка капусти, морквина і стручок пекучого перцю. Займемося маринуванням цвітної капусти на зиму по-корейськи.
Капусту розділимо на окремі качани, замочимо у воді, помиємо. Морква натремо на будь-який тертці або нашаткувати. У перцю видалимо насіння і перегородки. З ними буде дуже гостро.
Забула про часник. рецепт з маринованої цвітної капусти по-корейськи не вийде без цієї прянощі. Візьмемо цілу головку, почистимо. Часточки подрібнити і перетремо разом з гострим перцем до стану однорідної кашки.
Ця засолювання хороша тим, що вона обходиться без стерилізації. Варимо заливку. Нам вистачить літра води. У нього додамо спеції:
- Корейська приправа – половина пачки.
- Сіль – 2 ст. л.
- Соняшникова або рослинне масло – половина склянки.
- Оцет ½ ст. (Столовий).
- Цукор – 5 ст. л.
Розсіл кип’ятимо. Підготовлені овочі перемішуємо в тазу і заливаємо гарячим розсолом. Пасту з часнику і перцю додамо пізніше, коли овочі трохи пріостинут. Цвітну капусту перемішати кілька разів і розкласти по банках. Рівно добу банки стоять в теплі. На другий день відносимо їх в холодне приміщення.
З користю проводимо вихідні: читаємо опису рецептів, консервуємо овочі. Обов’язково використовуємо в зимових заготовках кольорову різновид капусти. Цей овоч – гарантія гарної фігури.
Leave a Reply