Ще в петровські часи в Ярославській області, Романо-борисо-глібському повіті була виведена Романовська порода овець. Короткотощехвостые вівці, мають шубний хутро, смачне м’ясо і швидкий розплід. Невибагливі тварини швидко розселилися по північному ареалі, Казахстану, монгольських степах.
Основні ознаки, що характеризують романівських овець
Усталена порода, яка використовується в селекції, стандартизується. Стандарт – опис зовнішніх ознак, які визначають чистопородную особину. Так, красиві роги, у самця або самки не є родовою ознакою, носія такого прикраси відправляють на м’ясо, попередньо зібравши з нього данину у вигляді шести і шкури. Переважання білих ділянок в забарвленні теж служить ознакою розщеплення. Характеристика романівської породи овець створена в 1908 році біологом Павлом Миколайовичем Кулешовим.
Група порід овець називається короткотощехвостой, що повністю описує будову цієї частини тулуба. Ось як описує породу стандарт:
- зріст – середній;
- груди – широка, глибока;
- спина рівна;
- крижі – провисає;
- загривок – широка;
- статура міцна;
- ноги – рівні прямі, середньої довжини.
Будова кістяка може бути міцним, ніжним і грубим. Вівці з міцним кістяком найбільш живучі і дають більше потомства. У них хороший густий підшерсток, пух довжиною 50-60 мм не скачується. В забарвленні переважає сіро-блакитний колір. Овчина цінується.
Грубий тип овець романівської породи має масивний скелет, товсту шкіру, і грубу шерсть з великою кількістю остюків. Виступаюча над пухом ость робить забарвлення овець темним або навіть чорним. Це самі невибагливі, живучі вівці. Їх використовують шерсть на валяння валянок. Для шуб шкіра непридатна, вона товста і важка, груба шерсть погано гріє.
Третій тип скелета – ніжний. Романовська порода овець з тонким кістяком має вузький тулуб. Все як би сплюснуте з боків – груди, голова, близько стоять ноги. І хвороби специфічні – легеневі. Ості в шерсті зовсім небагато, тому вівця біла. Але мездра тонка, шкурка слабка і плодючість низька.
Дуже ефективним органічним добривом вважається овечий гній. Склад його концентрований, слід застосовувати з обережністю, краще у вигляді рідких підживлень або для набивання парника.
Характеристика романівської породи овець складається із суми показників.
Стандарт за забарвленням – пух повинен бути кремово-білим, волосся чорне і завжди коротше пуху. Співвідношення пуху до волосся 4/1 – 10/1.Новонароджені ягнята повинні бути чорними. Через два-три тижні вони почнуть поступово набувати породний забарвлення. Чорна голова і хвіст, ноги до скакального суглоба, третина торсу. Межа між чистою і чорною частиною різка. Світлові ефекти залежать від співвідношення волосся і пуху на кожній частині тіла. Якщо густий підшерсток не дає звалятися верхньому пуху, грубий волос створює напрямок росту, довгий м’який пух може закрутитися тільки зверху, створюючи красиві завитки з переливами сірого кольору.
Відхилення від стандарту зустрічаються часто, але для племінного розведення овець відбирають стандартних особин.
Перспективи розмноження романівських овець
В сприятливих умовах і при належному догляді за рік стадо можна збільшити в 3 рази. Мати готова вигодувати 3 ягняти протягом 2 місяців, У тісному кошарі в період масового окоту не завжди вдається повністю зберегти потомство. Якщо в перші хвилини життя ягня, вівця не облизала його і не підпустила до вимені, новонароджений загине від голоду. Тому завдання людини виявити породіллю в отарі і підсунути до вимені ягняти. Чужого малюка ніхто не нагодує.
Чим більше народжується ягнят у баранухи, тим дрібніше приплід, менша виживаність і більш тривалий відгодівлю до товарної ваги. Один ягня важить 3,7 кг, а кожен з чотирьох, трохи більше 2. Тому в 100 днів перший буде важити 25 кг, а многоплодный ягня набере всього 16 кг.
Після 3 тижнів вигодовування ягнят і маток містять окремо, стадо дорослих особин водять на випас, але в певний час приганяють на годування. Такий режим створює кращу лактацію. Є можливість ручного годівлі ягнят з відбором молока на харчові потреби. Підрослий молодняк поділяють на куцанов і ярок і пасуть їх не тільки окремо, але в різних секторах. У цей момент самочки вже готові до спаровування.
Розмноження може відбуватися нерегулируемо і круглий рік, якщо в стаді є баран виробник. У господарствах приплід планують, щоб можна було вигодувати молодняк з кращим привесом та якістю вовни. Тому злучку проводять в один час, щоб отримати одновозрастную отару, придатну до осіннього забою. Зміст романівських овець в кошарах у зимовий період робить правильної злучку восени, для випуску на пасовище навесні підрослих ягнят.
Годування і догляд за поголів’ям
Зміст романівських овець різниться від мети утримання стада. Отара комплектується з одного віку й однієї статі овець:
- молодняк на підсосі;
- куцаны;
- ярочкі;
- материнське поголів’я;
- виробники.
При кошарно-базовому способі змісту кожна отара має свій сектор, в якому є пасовище, водопій, загін і тепле крите приміщення. Кілька однотипних отар можуть розміщуватися неподалік.
Вівці – тварини копитні. Копита сточуються, коли вівці ходять по степу, копытят землю. Утримувати цих тварин без вигулу не можна. По декілька годин в день стадо повинно переміщатися, розшукуючи корм, навіть під снігом.
Грубий корм цим тваринам необхідний. У них більший витрата енергії витрачається для протікання фізіологічних процесів. У таблиці наведені норми для самої відповідальної групи тварин – маточного поголів’я.
Взимку худобу годують грубими кормами, для годуючих мам корисно отримувати коренеплоди, ягнят з тижневого віку починають підгодовувати висівками і спеціальними комбікормами. З 3 тижнів малюків привчають до силосу і сіна з бобових культур. Необхідно забезпечити приріст живої маси 120-150 г/добу. Барани виробники в случной період отримують в раціоні навіть обрат, для більш активної насінної рідини.
Товарна продукція
Практично безвідходне мясошерстное поголів’я овець — дуже вигідне виробництво. З 5 місячного віку починається виробництво продукції:
- вовни;
- м’яса;
- шкур;
- молока
Шерсть романівських овець найбільш ніжна, від першого знімання, називається пояркової. Це продукт вищої якості. Надалі овець стрижуть 3 рази на рік, по мірі відростання пуху. Якщо підстригти овець не вчасно, розпочнеться сезонна линька, загубиться товарна цінність руна. З вівці знімають близько 2, з баранов 3 кг вовни. Цінний матеріал використовують у легкій промисловості. Пройшовши фабрику ПОШ (первинної обробки вовни), продукт стає чистим, позбавленим грубого волокна руном.
При забої, зняті шкури знежирюють і відправляють на подальшу переробку. Можливо, ваша мутонова шубка зроблена з романівської породи овець. Кушніри вважають, що це найкращий матеріал для виготовлення якісних душегреек.
М’ясо від овець, баранина, високо цінується за особливий аромат. Відомо, що вівці харчуються травою, гормонами росту їх не годують – м’ясо вторинна продукція. Від однієї молодої вівці при забої отримують до 20 кг м’яса і субпродуктів. Шашлик з молодого баранчика цінується у всьому світі.
Молоко від овець в 2 рази жирніше і насичені мінералами, ніж коров’яче. Вівця не дуже продуктивна тварина. Але якщо утримувати кілька дійних овець, можна виготовляти сир та інші цілющі молочні продукти.
Відео про зміст романівської породи овець
Читайте також: Породи овець для домашнього утримання
Leave a Reply