Отже, ви вирішили вирощувати своїх власних курей. Прочитавши цю статтю, можна навчитися цьому процесу з нуля.
В розведенні своїх курей є багато плюсів. Домашні яйця – це спокуса. Вони свіже і смачніше тих, що продаються в магазинах, а також ідеально підходять для випічки. Шкаралупу можна викидати відразу в компостну купу. Більшу частину дня птахи надані самі собі. Вони гуляють по двору, клюють жуків і черв’яків, а потім ми збираємо ці чудові яйця.
Однак, запам’ятаєте: ніщо добре не дається легко.
Підготовка до власного виробництва
Перш ніж купувати перших вихованців, необхідно все ретельно продумати і підготувати:
- Для початку вам необхідний курник. У ньому слід встановити годівницю, поїлку і гніздовий ящик для кожної трійки птахів. Його розмір повинен дозволяти вільно стояти всередині, збирати яйця і прибирати лопатою послід.
- Курям щодня необхідна їжа і вода. Корм коштує близько 20$ за 50-тифунтовый мішок у моїх продавців. А ось наскільки його вистачить, безпосередньо залежить від кількості ваших птахів.
- Навесні, влітку і ранньої осені курки проводять на повітрі по 12-14 годин. Ви зможете збирати яйця один, а іноді і два рази на день.
- Будьте готові до того, що прибирати лопатою гній доведеться цілий рік.
- Якщо ви плануєте виїхати надовго, то треба найняти надійну доглядальницю на період відсутності. До речі, часто легше знайти зуби у курки, ніж такої людини.
Як почати розводити курей
Це дуже комунікабельні птиці, тому кількість в 4-6 особин буде оптимальним. Прослідкуйте, щоб простір, що припадає на кожну з них, було не менше 2 кв. футів. Чим більше місця, тим щасливіше і здоровіше буде курка. Якщо цим нехтувати, то птахи будуть частіше хворіти і втрачати пір’я.
Будь-курці потрібно достатньо місця, щоб «розправити крила»: приміром, 20х5-футовий загін, або цілий задній двір. (Мої вихованці проводять багато часу на вулиці. Їм вистачає місця, щоб і повалятися в пилу, і поніжитися в сонячних променях).
Все це коштує грошей. Матеріали для побудови та обробки курника з загоном обійдуться в 300$ — 400$. Якщо ви не володієте достатніми навичками тесляра, то знадобляться також кваліфіковані наймані робітники. Хочете збільшити вашу зграю? Пташенят потрібно брудерная лампа для обігріву. Як кажуть, курчат по осені рахують.
Придбання курей різного віку
Ви можете придбати птахів на різних етапах розвитку. Все залежить від того, скільки ви готові чекати яйця:
- Добових пташенят можна придбати в інкубаторах. Більшість постачальників для фермерів беруть 1-2 замовлення на курчат на рік. Таким чином, ви можете забрати їх в той момент, коли поїдете за кормом. Кожен обійдеться вам в 3$. У цьому випадку, яєць доведеться чекати 6 місяців.
- Молодички у віці 20 тижнів вже готові до першої яйцекладки. Вони коштують дорожче добових курчат, але яйця ви зможете отримати набагато раніше. Таких курей можна відразу поміщати в курник, всі вони жіночої статі. Набуваються також на інкубаторних станціях у постачальників.
- Зі зрілими несучками справа йде складніше. Хіба що хтось з ваших знайомих хоче замінити своїх старих курей і продати їх вам. В інших випадках, ви, найімовірніше, знайдете тільки курчат чи молодиць. (бройлерні кури не є вдалими кандидатами в стадо, так як вони містяться в клітинах і використовуються для виробництва яєць в такій кількості, що вмирають у віці 2-3 років).
Вирощування курчат
Піклуватися про пташенят нескладно, а детально продумувати кожен крок не потрібно. Поряд з комбікормом і чистою водою, курчатам потрібно брудер, захищене від протягів. Обов’язково наявність червоної брудерной лампи, включеної постійно. Вона буде підтримувати температуру в 92 °F в двох дюймах над поверхнею підлоги (скорочується також ймовірність розкльову пера і канібалізму серед пташенят).
Коли курчата будуть линяти, почніть зменшувати температуру на 5 градусів тиждень, поки їм не виповниться 6 тижнів. Після цього замініть стартер на ростової раціон.
Розведення
Замість того, щоб кожен рік купувати пташенят, ви можете розводити їх самі. Звичайно ж, вам потрібно півень для отримання запліднених яєць. Перевірте, щоб приміщення було правильно зоновано: півень не повинен знаходитися поряд з курми під час висиджування яєць, вони чудово впораються без нього.
Вам також буде потрібно курка-квочка. Насиджування – це інстинкт курки сидіти на яйцях, поки вони не почнуть вилуплюватися. У нас завжди була пара курей, яка щільно сиділа на гнізді, і починала клеваться при наших спробах забрати яйця. Кури бентамкі є знаменитими квочка, вони також висиджують яйця інших несучок.
Домашній інкубатор – відмінна альтернатива наседке. З моменту початку інкубаційного періоду до вилуплення проходить 21 день. (До речі, існують більш сприятливі дати для початку висиджування яєць або для приміщення їх в інкубатор). Слідкуйте за вашими майбутніми вихованцями, адже якщо незабаром після вилуплення з яйця курча, не дістати його з інкубаційного ящика, він помре від зневоднення і голоду. У нас був випадок, коли один вилупився і спробував пролізти через захисну сітку вентилятора. В результаті він загинув від лопатей.
Кілька порад для щасливого курника
Для успішного розведення курей врахуйте мої рекомендації:
- Існує думка, що не можна тримати птахів різного віку в одному стаді. Однак, у нас ніколи не було проблем зі зміною старих курей на молодих, і навпаки. Вони успішно высиживали пташенят. Найчастіше випадки розкльову відбуваються із-за дуже великої кількості птахів на маленькій площі, тому дайте вашим вихованцям більше вільного простору.
- Поруч з пташенятами завжди повинен бути джерело води і їжі. Розмістіть 4-дюймовий шар соснових опилок на підлозі, а поверх нього покладіть кілька листів газети. Потім розкидайте навколо корм для курчат по папері і наповніть годівниці. Прибирайте по одному листу кожен день, і, до того моменту, коли залишиться останній, пташенята вже повинні навчитися харчуватися з годівниці.
- Використовуйте тільки червоні лампи, так як під їх світлом не видно ран. При звичайному освітленні будь пляма крові відразу ж провокує рефлекс клевания. Курчата радісно і швидко заклюють один одного до смерті.
- кути загороди поставте картонні листи, щоб заокруглити стіни. (можна також зробити цілий загін) Це не дасть пташенятам можливості збитися в купу і запобіжить можливе ядуха.
- Переконайтеся, що поїлки вичищені, а глибина невелика, інакше курчата можуть потонути. Мої постачальники рекомендують використовувати поїлки об’ємом 1 галон на сотню пташенят. У мене ж їх завжди було дві чи три, щоб уникнути стовпотворіння.
- Для молодиць я використовував одну поїлку на 6 — 8 птахів і годівницю, яка по довжині дозволяла вмістити всіх разом.
Збір, очищення та зберігання курячих яєць
Варто вам один раз спробувати фермерські яйця, і повернутися до фабричним буде вкрай складно. Незалежно від того, вироблені вони курей на вільному вигулі чи ні, але жовток буде яскравим, а смак просто чудовим. Щоб зробити шкаралупу більш міцною, додавайте в корм курям мелені устричні черепашки або інші добавки з кальцієм, які можна купити в фермерських магазинах.
Збирайте яйця щоранку: гучне кудкудакання є явною ознакою завершення яйцекладки. Зазвичай я ще раз перевіряю несучок у другій половині дня.
Кури люблять їсти яйця також сильно, як і ми. Більшість курей-яйцеедов вчаться цьому на розбитих шкарлупки і, в наслідок, починають розбивати яйця самостійно. Кури є опортуністами і будуть клювати все, що виглядає їстівним. Якщо ви будете відразу ж викидати розбиті яйця і солому, де вони лежали, ви зможете запобігти розвитку цієї шкідливої звички в стаді. Курка, яка почала поїдати яйця, не піддається лікуванню. Більше того, інші можуть послідувати її прикладу. Ви ж хочете їсти яйця самі, а не годувати ними птахів!
Можна заздалегідь визначити колір яйця, який висиджує курка, по кольору її вух. Так, саме, вух. На відміну від людей, у птахів слухові органи розташовані усередині голови, тому зверніть увагу на овальний ділянку шкіри поруч зі слуховим отвором. Якщо він білий, то квочка висиджує білі яйця, якщо червоний – то яйця будуть коричневими. Між ними немає ніякої різниці за смаком або складу, але білі яйця виглядають більш світлими при використанні барвників у Великдень.
Очищення і зберігання яєць
Яєчна шкаралупа покрита «нальотом», який є природним захистом від бактерій. Якщо можливо, не змивайте його, а протирайте сухий грубою тканиною.
Невеликі плями з залишками гною можна точково видалити вологою ганчіркою. Зовсім брудні яйця можна мити тільки в теплій воді, зіскрібаючи послід щіткою з натуральним ворсом. Холодна вода змушує яйце стискатися всередині шкаралупи і приваблює мікробів.
Дайте вологи повністю випаруватися перш, ніж прибирати яйця. (я люблю сортувати їх за кольором, від темних до світлих)
Помістіть продукт яєчні коробки з маркуванням поточної дати і зберігайте в холодильнику на поличці. У двері складувати не варто, адже при кожному відкритті яйця будуть битися. Якщо коробки заповнені лише частково, можна написати олівцем на кожному яйці дату, коли воно було зібрано. Зберігати в холодильнику краще не більше місяця. Яйця для інкубатора не можна поміщати в холодильник. тримайте їх окремо в прохолодному сухому місці не більше 7 днів.
На замітку кулінарам: щоб приготувати фаршировані яйця, беріть тижневі або більше, але не зібрані вранці того ж дня. Вони краще чистяться.
Фермерські кури живуть від 4 до 7 років і несуть яйця все це час. Проте, щороку взимку відбувається перерву через нестачу сонячного світла, необхідного для яйцекладки. Кури повертаються до звичного ритму з приходом весни.
Керівництво по розведенню курей — відео
Читайте також: Молочні корови і цукерки Skittles
Leave a Reply