Вихідці сільській місцевості покоління 40-50-х років обов’язково пам’ятають бабусині пиріжки «з бузиною». Ягоду чорного пасльону їли і так, у свіжому вигляді, хоча смаковими якостями вона похвалитися не могла. Зате зростала сама по собі, не вимагаючи ні догляду, ні місця на ділянці.
Ягідка мала, а користь велика
Сьогодні медики зійшлися на думці, що ця непоказна на вигляд і не настільки смачна ягода досить корисна. А її сестричка – виведена століття тому Лютером Бербанком з крупноплідного американського пасльону і нашого дрібного, але високоврожайного і стійкого до холодів – і зовсім визнана лікувальною рослиною:
- Санберрі – так називають цей окультурений гібрид – використовують для лікування ангіни. Сік ягід розводять 1 частина до 3 частин води і полощуть горло.
- Сік листя допомагає при нежиті, маткових кровотечах. І ще він володіє снодійним властивістю.
- Свіжі ягоди покращують травлення, хоча і трохи слабят, з успіхом виганяють з організму паразитів.
- Для загоєння гнійних ран і виразок ягоду подрібнюють і змішують з кисляком 50:50.
- Також ягоди пасльону чорного народна медицина радить вживати при подагрі, варикозному розширенні вен, геморої, ревматизму, псоріазу, для зняття головних болів.
- Деякі стверджують, що плоди санберрі мають протигіпертоні властивостями. Але медициною цей факт не підтверджений.
- Зате ягоди ці входять до складу препарату під назвою «Чорниця форте», який з успіхом застосовується в медицині для поліпшення зору і в боротьбі з глаукомою.
- Широко відомий препарат «ЛІВ-52», до складу якого входять ягоди чорниці форте, допомагає при захворюваннях печінки.
- Медики стверджують, що селен, що міститься в плодах санберрі, уповільнює процеси старіння, поліпшує пам’ять, координацію рухів, виліковує неврози, використовується як профілактичний засіб проти раку.
- Антоціани в ягодах чорного пасльону покращують склад крові.
- Пектини санберрі сприяють виведенню отрут і шлаків з організму.
Читайте також: «Свідома» газонокосарка
Коротше, це рослина — просто знахідка для тих, хто хоче зберегти своє здоров’я і довше залишатися молодим!
Загальна інформація культури
Санберрі є однорічним рослиною. Натомість виростає воно більше метра заввишки. І плодів здатне дати від 10 до 20 кг з куща! Чорного кольору ягоди гібрида великі, розміром з вишню.
рослина Цвіте протягом усього літа, починаючи з червня і до заморозків. Тому збирати ягоди можна практично щодня. Дуже красиво виглядають зібрані в грона квіти, що нагадують картопляні, поряд із зеленими і вже чорними ягодами.
У дорослому стані санберрі легко переносить посуху, спеку і заморозки. На наступний рік цілком можливо на старому місці отримати багато порослі, яка зійшла з самосевка. Садівникові досить просто вибрати самі міцні і високі паростки і прибрати зайві.
Вирощування санберрі
Насіння у цієї рослини дуже нагадують помідорні. Вони досить дрібні.
Обробка насіння перед посадкою
Недолік у санберрі такий, що прокльовується насіння з величезним трудом. Тому спочатку їх потрібно 20 хвилин потримати в теплому розчині марганцівки. Потім акуратно лезом треба зробити надріз в тому місці, де зазвичай з’являється у росток насіння.
Деякі садівники пропонують інший спосіб. Вони радять не різати оболонку насінини, а лише голкою зробити насічки по шкірці. А потім насіння складають у банку з великим промитим і прожареним річковим піском. Їм слід заповнити ємність наполовину. При інтенсивному струшуванні банки цілісність оболонок насіння порушується, а ядра залишаються недоторканими.
Робити це слід дуже обережно, щоб не пошкодити ядро всередині насіння!
Проопероване насіннячко укладають на вологу тканину, закривають плівкою або склом і ставлять у тепле місце, щоб воно проклюнулося. Процес цей може трохи затриматися, якщо порівнювати санберрі з томатами і перцями.
Садять насіння санберрі наприкінці лютого, щоб рослина встигла дати хороший урожай.
Вирощування розсади
Санберрі мало чим відрізняється в агротехніці від томатів і перців. Висаджувати їх можна навіть в один ящик з ними. Для отримання розсади потрібно нейтральна земля. Тому додавати торф в грунт не потрібно.
На дно ящика насипають керамзит для забезпечення дренажу. Поверх нього засипають шар грунту – 10 сантиметрів. У неї на глибину полусантиметра кладуть проклюнувшееся насіннячко. Грунт зволожують і покривають склом або поліетиленом.
Міні-тепличку потрібно регулярно провітрювати, щоб земля не запліснявіла. Сходи з’являться через три місяці. Після того, як рослини викинуть третій справжній листочок, їх пікірують і ставлять на добре освітлене, тепле місце.
Поливають розсаду не дуже часто, але й дозволяти землі стати «кам’яної» не можна.
Висаджування у відкритий грунт і догляд за санберрі
Висадку санберрі виробляють разом з помідорами і перцем. Тільки відстань між кущами має бути не менше 70 сантиметрів, так як вони дуже розростаються.
протягом літа досить пару разів підгодувати санберрі коров’яком та через день-два поливати – і дуже скоро садівник буде винагороджений за свої труди!
Рецепти заготовок
Не дуже смачні плоди санберрі в свіжому вигляді, зате просто дивовижні у вигляді варення. Та й вино з нього виходить чудове.
Важливо пам’ятати, що для збереження корисних властивостей плоди пасльону чорного слід варити не більше 5 хвилин! А для поліпшення смаку потрібно варення класти лимон.
Приготування пасленового «родзинок»
Ягоди на 2 хвилини опускають в киплячий цукровий сироп. Потім їх виймають шумівкою і ласують. Можна класти цей «родзинки» в пироги, прикрашати ними торти і тістечка, морозиво і додавати в каші (не молочні).
Рецепт лікувального варення з санберрі
300 г цукру засипають на 1 кг ягід, ставлять на вогонь і доводять до кипіння. Туди ж додають нарізаний або перемелений на м’ясорубці лимон. Варення варять 5 хвилин і розливають по банках. Зберігають у холодильнику, так як при звичайній кімнатній температурі воно заграє.
слід Вживати щодня по 5 столових ложок, можна з чаєм або намазувати на булку.
Відео про санберрі на дачній ділянці
Leave a Reply