Досвідчені дачники по праву можуть похвалитися багатим урожаєм помідорів, адже вони знають, які сорти насіння краще купувати. Серед безлічі сортів, пропонованих сучасною агропромислового, слід орієнтуватися і розбиратися в їх придатності вирощування для кожної конкретної кліматичної зони.
Особливості сорту
Помідори Хлібосольні – детермінантний сорт з характерними для його розмірів особливостями. Виділимо основні з них:
- кущ низькорослий: близько 100 см з раскідистимі гілками в теплиці, і до 80 см – на відкритих грядках;
- дозрівання плодів раннє – 85-90 днів;
- плоди утворюють гроздевой скупчення по 3-6 штук в кисті;
- форма томатів округла, з візуальної ребристістю – через слабку сплющене сторін;
- м’якоть плодів м’ясиста, солодкувата, соковита, цукриста;
- шкурка дуже тонка;
- зелень рясна, гілки вимагають підв’язування;
- плоди важкі, їх середня маса становить 0,5 кг.
Завдяки особливості смаку і текстури, овоч підходить для салатів, соковаренія, приготування різних соусів і консервів. Відмінний смак і презентабельний вигляд дозволяє вирощувати томат для свого столу і для успішної торгівлі.
Хвороби помідорів
Унікальність хлібосольної помідорів полягає в їх невибагливості при догляді. Якщо більшість сортів в’януть від нестачі світла і тепла, то томати хлібосольні легко переносять подібні умови і продовжують розвиватися. Відгуки тих, хто садив, повідомляють, що такий сортовий вид помідорів не чіпляє хвороби, характерні для даної овочевої культури.
Дійсно, це дуже стійкий до фітофтори сорт, добре переносить підвищену вологість і високу температуру. Крім фітофторозу, Хлібосольний вид томатів показує високу стійкість до наступних захворювань:
- бурої плямистості;
- фузаріозу;
- палочковідномувірусу тютюнової мозаїки;
- грибкових уражень.
Навіть якщо сусідні сорти помідор починають гинути внаслідок подібних інфекцій, томати сорту Хлібосольні продовжать радувати вас урожаєм.
Специфіка розведення сорту Хлібосольний
Агротехніка вирощування залежить від клімату. Оскільки помідори цього сорту показані зростанню в північних районах, вони успішно будуть зводитися як в південних, так і в прохолодних кліматичних поясах. При ранній посадці рослини будуть відчувати нестачу тепла і почнуть плодоносити в середині літа.
Тому не варто поспішати, а краще висадити помідори на вулицю в кінці травня. Стиглі плоди приспіють до столу теж в кінці липня. Такий процес дозрівання пояснюється просто: період вегетації пропорційний умов навколишнього середовища.
Тому, вперше купуючи даний сорт помідорів, уважно вивчіть опис на упаковці насіння і запам’ятайте деякі рекомендації:
- Посів насіння здійснюйте без замочування, поглибивши грунт на глибину 1,5-2 см.
- Міцної розсаді сприяє температурний режим в приміщенні в межах 20-22 градусів і помірний полив.
- Після повної схожості насіння починайте загартовування розсади. Для цього на тиждень саджанці поміщають в прохолодне місце з температурою 12-15 градусів, повертаючи потім в тепле висвітлене приміщення.
- За час вирощування розсади потрібна дворазова підгодівля.
- Висаджуються саджанці через 2 місяці після посіву насіння, дотримуючись дистанції посадки 30х50 см.
Завдяки відмінним смаковим якостям, даний томат стає справжньою класикою для теплиць і відкритого грунту у багатьох городників. Така закономірність цілком зрозуміла, адже невибагливість культури і висока врожайність привернуть увагу кожного садівника.
Leave a Reply