Слива – з усіх боків корисний фрукт, плюс – смачний. А ще з неї роблять дуже багато страв, причому, не тільки десертів. Сливу використовують для випічки, консервують і маринують, готують соуси і кетчупи, заморожують і сушать.
Тому, приготувати пиріг зі сливою швидко і смачно можна не тільки в сезон, але і практично цілий рік. А щоб ви не витрачали час на пошуки хороших перевірених рецептів такої домашньої випічки, ми зібрали їх в цьому огляді.
Зміст:
- Заливний пиріг зі сливами
- Пиріг зі сливою на кефірі
- Бісквітний пиріг зі сливами
- Пиріг зі сливою з програми «Їмо вдома»
- Швидкий дріжджовий сливовий пиріг з сиром
- Вишневий пиріг в мультиварці
- Русский сливовий пиріг
- Німецький солоний пиріг зі сливою, ковбасками і сиром
1. Заливний пиріг зі сливами
Якщо Ви хочете зробити десерт швидко і просто, оптимальний варіант – звичайний заливний пиріг. Особливість цього рецепта – чарка фруктового лікеру (сливового, черешневого, вишневого – який є). Він надає пирога оригінальний пікантний присмак.
Складові:
- 6 яєць;
- 0,5 склянки цукру;
- 100 г (0,5 пачки) м’якого масла;
- дрібка солі;
- 1 склянка борошна;
- 1 чарка лікеру (50 мл);
- 700 г сливи;
- цукрова пудра для присипки.
Приготування:
Яйця збити з сіллю і цукром до стану білої піни.
Додати розм’якшене вершкове масло, знову збити.
Всипати борошно, влити лікер і вимішати тісто. За консистенцією воно буде як на млинці.
Зливи помити, висушити, поділити на дольки без кісточок, викласти на дно форми, змащену маслом. залити тестом.
Випікати при 180 градусах близько 30 хвилин.
Коли пиріг охолоне, перевернути його догори дном, перекинувши деко.
Посипати цукровою пудрою і можна подавати.
2. Пиріг зі сливою на кефірі
Це класичний швидкий сливовий пиріг на кефірі або кислому молоці. Начинка може бути зроблена двох видів – зі свіжої сливи або можна зробити пюре (так смачніше, якщо чесно). Використовувати можна як свіжу, так і заморожену сливу.
Пюре з сливи для пирогів робиться так: на сковороді розтопити 100 г вершкового масла, викласти 0,5 кг слив без кісточок (можна пропустити через м’ясорубку), всипати майже повний стакан цукру, додати дрібку кориці і 1 бутончік гвоздики і тушкувати 15-20 хвилин при постійному помішуванні.
Потім залишити для охолодження без кришки – пюре для пирога готове. Гвоздику треба вийняти.
Складові:
- 2 яйця;
- 1 стакан кефіру або кислого молока;
- 1 ч.л. соди;
- 100 г масла або маргарину;
- 1 склянка цукру;
- 1-1,5 склянки борошна;
- 500 г слив без кісточок;
- 0,5 склянки мелених сухарів;
- цукрова пудра – 0, 5 склянки;
- трохи кориці і ваніліну.
Приготування:
В кефірі розвести 1 ч.л. соди, додати 2 яйця і добре збити міксером.
До суміші ввести масло і стільки борошна, щоб вийшло тісто, яке можна розгортати.
Відокремити третина з нього, а решта розкачати за розмірами форми, так, щоб утворилися бортики близько 2см.
Форму змастити маслом, притрусити борошном і викласти тісто, посипати його сухарями.
Зверху викласти сливу розрізом вниз, або приготоване сливове пюре.
Залишок тіста розкачати, нарізати смужками і викласти їх у вигляді сітки поверху начинки.
Випікати при 170-180 градусах протягом 40-45 хвилин.
Цукрову пудру змішати з корицею і ваніліном і притрусити ще теплий пиріг.
3. Бісквітний пиріг зі сливами
Гідність цього пирога в тому, що він готується без олії. А щоб бісквіт був більш м’який, після випічки бажано просочити будь-яким сиропом.
Складові:
- 5 яєць;
- 5 ст.л. з гіркою цукру;
- 5 ст.л. з гіркою борошна;
- 1 пакетик ванільного цукру;
- 10 синіх слив;
- 2 ст.л. цукру для присипки;
- 50 мл фруктового сиропу;
- 2-3 ст.л. варення – сливового або абрикосового;
- щіпка кориці.
приготування:
З яєць, цукру, борошна і ванількі міксером збити тісто.
Вилити його в змащену роз’ємну форму і випікати до готовності (духовку не відкривати) – це близько 30 хвилин. Потім перевірити готовність зубочисткою. Бісквіт остудити прямо в духовці.
Вийняти, скропити сиропом, змастити варенням (можна і без нього).
Зливи очистити, розділити на 2 частини, викласти на бісквіт, в кожну половинку насипати трохи цукру, змішаного з корицею.
Надіслати в сильно нагріту духовку на 10-12 хвилин.
4. Пиріг зі сливою з програми «Їмо вдома»
Знаменитий пиріг від Юлії Висоцької має кілька варіацій, але найцікавіший рецепт – з волоськими горіхами і сиром на пісочної основі.
Складові:
- 250 г борошна;
- 0,5 склянки волоських горіхів;
- 1 жовток;
- ¼ склянки холодної води;
- дрібка солі;
- 120 г якісного масла;
- 1 ч.л. розпушувача для випічки;
- 3 ст.л. цукрової пудри.
Начинка:
- 300-350 г ніжного сиру;
- 3 ст. л. меду (незацукрованим);
- 2 ст. л. сметани;
- 2 жовтки;
- 3 білка;
- 1 ст. л. цукрової пудри;
- Пакетик ванільного цукру;
- 7-8 слив.
Приготування:
Ядра волоських горіхів трохи підсушити на сковороді, потім перемелений в крихту, змішати її з борошном і пудрою.
Розм’якшене масло порубати ножем з цією сумішшю, можна перетерти виделкою.
Додати жовток, вимішати, влити холодну воду (чим холодніше, тим краще).
Вручну швидко замісити тісто і рівномірно розподілити його по дну і стінок змащеній маслом форми. Тісто наколоти виделкою і випікати 30 хвилин при 180 градусах.
Готуємо начинку: в блендері збити сир, сметану, мед, жовтки, ванільку і цукрову пудру до однорідної маси.
Окремо збити білки в міцну піну, потім частинами додавати до сирної маси і вимішувати вручну.
Начинку викладаємо на пісочне тісто, зверху розкладаємо половинки слив і знову випікаємо півгодини при 180 градусах.
Пиріг за рецептом Юлії Висоцької готовий. Він виходить не дуже солодким, тому можна його ще присипати пудрою.
5. Швидкий дріжджовий сливовий пиріг з сиром
Інгредієнти для тіста:
- 1 яйце;
- 25 мл рослинного масла (2 ст. Л.);
- 75 мл води;
- 200 г борошна;
- 0,5 ч.л. сухих дріжджів;
- дрібка солі;
- 1 ст.л. цукру (без гірки).
Для начинки:
- 200 г м’якого сиру;
- 200 г сметани;
- 100 г цукру;
- 1 ст.л. крохмалю;
- 200 г слив без кісточок, порізаних на шматочки.
Приготування:
Воду трохи підігріти і розчинити в ній цукор і дріжджі.
Додати рослинне масло і яйце, збити віночком.
Всипати борошно і сіль, замісити тісто і відкласти в тепле місце на 1 годину.
Потім розкачати за формою, з утворенням бортиків. Форму треба змастити олією.
Зробити сирну масу з інгредієнтів.
Порізану сливу викласти на тісто і зверху покрити сирною начинкою.
Випікати 40 хвилин при 180 градусах. Різати після повного охолодження.
6. Вишневий пиріг в мультиварці
Пиріг зі сливами в мультиварці – найпростіше, що можна швидко зробити до чаю. Досить замісити тісто, а потім 60 хвилин можна займатися своїми справами, поки мультиварка випікає десерт.
Складові:
- 12-15 слив
- 2 склянки борошна;
- 2 яйця;
- 100 мл рослинного масла;
- 1 стакан молока;
- 1 склянка цукру;
- 10 г розпушувача;
- пакетик ваніліну (10г);
- цукрова пудра для присипки.
Приготування:
Чашу мультиварки змастити маслом.
Яйця збити з цукром і ваніліном.
Додати молоко і рослинне масло і збити.
Частинами додавати борошно з розпушувачем і розмішувати ложкою. Має вийти досить рідке тісто.
Вилити його в чашу, зверху розкласти порізані на частини сливи і готувати 60 хвилин в режимі Випічка.
Готовий пиріг вийняти (без праці) і посипати цукровою пудрою.
7. Російська сливовий пиріг
Склад на великий лист:
- 4 склянки борошна;
- 1 стакан теплого молока;
- 50 г живих дріжджів;
- 3 цілих яйця;
- 3 жовтки;
- 1 ст.л. рослинної олії;
- 1 ст.л. з гіркою цукру;
- дрібка солі;
- цукор для обмакувания;
Приготування:
Замісити 2 склянки борошна, склянку молока і дріжджі, залишити, щоб підійшло.
Додати 3 яйця і 3 жовтки, ложку масла, цукор, сіль, вимісити.
Додати частинами ще 2 склянки борошна, зробити тісто і залишити на 2 години для зростання.
Листом пергаменту застелити деко, змастити олією, на половині розтягнути тісто.
Половинки слив розрізом вмочити в цукор, розкласти по поверхні тесту, трохи вдавлюючи.
Накрити другою половинкою паперу і поставити в холодну духову шафу, включити мінімальний нагрів на 20 хвилин, потім довести температуру до 180 градусів і випікати до готовності.
Готовий пиріг різати холодним.
8. Німецький солоний пиріг зі сливою, ковбасками і сиром
Дуже оригінальний пиріг, який подається до пива. Для нього найкраще взяти баварські червоні ковбаски, але цілком підійдуть і звичайні мисливські, і навіть будь-яка якісна копчена ковбаса.
Складові:
- 50 мл молока;
- 50 мл рослинного масла;
- 1 яйце;
- 1 ст.л. без верху солі;
- борошна – скільки тісто візьме;
- 1 ч.л. цукру;
- 4-5 бутончиків гвоздики;
- 50 г вершкового масла;
- 200 г ковбасок;
- 100 г твердого сиру.
- 5-6 синіх слив.
Приготування:
З молока, рослинного масла, яйця і солі зробити однорідну суміш, потім ложками додавати борошно, щоб вийшло тісто, яке можна розгортати.
Загорнути його в харчову плівку і покласти в холодильник на 2 години.
Розкачати по змащеній маслом формі.
Ковбаски порізати кружальцями і рівномірно розподілити по тесту.
Сир натерти і посипати ковбаски.
Зливи порізати дольками.
На сковороді розтопити масло з цукром, додати гвоздику, викласти сливи і тушкувати 6-7 хвилин, не заважаючи.
Потім сливи Вилку викласти по сиру і відправити в духовку при 170 градусах на 30 хвилин.
Незвичайний солоний пиріг готовий!
Leave a Reply