Аджика – дивовижний соус східної кухні, який відмінно поєднується з будь-якими видами м’яса. У багатьох цей продукт асоціюється зі смаком томата, гострого і солодкого перцю. Але сучасна кулінарія не стоїть на місці. Щорічно господині винаходять нові рецепти такого соусу. І сьогодні ми розповімо про те, як готується аджика з сливи на зиму, рецепти такого продукту неодмінно сподобаються всій вашій родині.
1. Сира аджика з сливи
Такий продукт готується дуже легко і швидко, причому для цього вам буде потрібно мінімум інгредієнтів:
- жовта або синя слива – 1,7 кг;
- очищений часник – 150 г;
- гіркий перець (бажано червоний) – 2 невеликі стручка;
- петрушка – 1 маленький пучок;
- цукор – 350 г;
- томатний соус – 0,5 л;
- сіль – 15 г.
приготування:
Промити фрукти, видалити насіння. Обполоснути зелень. Видалити непотрібні фрагменти у перців, очистити від насіння, порізати на дольки.
Перемолоти в комбайні або на м’ясорубці підготовлені компоненти разом з часником.
Посолити гостру масу, додати цукор і добре перемішати. Такий продукт повинен настоятися протягом півгодини. Ось і все, соус готовий до подачі на стіл.
Якщо ви бажаєте довше насолоджуватися гострою заправкою, розкладіть її по чистим баночках і відправте на зберігання в холодильну камеру.
2. Аджика з сливи «Угорка»
Для приготування цієї пікантної заправки до м’яса або риби вам знадобляться:
- стиглі фрукти – 3 кг;
- болгарський перець (жовтий і червоний) – 8 шт .;
- сік томатний – 400 мл;
- перчик чилі – 2 стручки;
- цукор – 200 г;
- часник – 10 зубків;
- сіль кухонна або морська – 60 г;
- ріпчаста цибуля – 400 г;
- мелені насіння коріандру – 20 г;
- сушений чебрець – 40 г.
приготування:
Для приготування цього гострого соусу необхідно використовувати сливу сорту «Угорка». Існує кілька різновидів цього фрукта, деякі з них складно відокремити від кісточки. В такому випадку сливу необхідно спочатку промити, потім натерти на тертку, залишаючи кісточку неушкодженою.
Другий варіант – запекти сливу в духовці 7-8 хвилин – і кісточку стане легко витягти, а аджика буде додатковий мати приємний присмак.
Якщо ж у вас попався сорт з добре відокремлюваними кісточками, тоді все набагато простіше. Вивільнену м’якоть необхідно пропустити через м’ясорубку.
Очистити цибулю, вирізати плодоніжки і вибрати насіння у перців. Подрібнити овочі таким же чином, як і сливи.
З’єднати все в одній глибокій посудині. І по кінцівці влити томатний сік, перемішати. На вигляд виходить сира і безглузда маса.
Включити середній вогонь, поставити заготовку на плиту і, як тільки вона закипить, зменшити вогонь до мінімуму. Проварити аджику п’ятнадцять хвилин, постійно помішуючи. У процесі варіння ви помітите, як соус набуває насичений бордовий колір і стає однорідним.
Тепер прийшов час відрегулювати смак соусу і додати до нього спеції. Перемішати гарненько, щоб всі інгредієнти рівномірно розподілилися, і проварити масу ще десять хвилин.
У самому кінці потрібно додати часник, пропущений через прес, і через дві хвилини варіння зняти аджику з вогню.
Такий продукт можна закатати на зиму відразу ж після приготування або поставити на зберігання в холодильну камеру.
3. Гостра аджика з сливи, томатів і яблук
Як приготувати аджику з сливи на зиму з яблуками? Та дуже просто, слідуючи нижче наведеної інструкції, зробити таку заготовку зможе кожен, навіть початківець кулінар.
Склад продуктів:
- м’ясисті стиглі томати – 2 кг;
- слива – 4 кг;
- цукор – 0,5 кг;
- сіль – 0,5 кг;
- гіркий перець – 2 стручки;
- яблука кисло-солодких сортів, часник, болгарський перець і ріпчасту цибулю – по 0,5 кг.
приготування:
Перемити і перебрати сливу, щоб не було ознак гнили і пошкоджень. Проварити в воді на слабкому вогні протягом півгодини.
Остудити фрукти і перетерти через металеве сито. Частину, що залишилася шкірку і кісточки відкинути.
Підготувати цибулю, гострий і солодкий перець, яблука і помідори: видалити насіння, шкірку і пропустити через м’ясорубку або перекрутити на комбайні.
Мелену суміш з’єднати зі сливовим пюре, перемішати.
Тепер залишилося проварити цю суміш протягом двох годин. Поки продукт готується, можна почистити часничок і пропустити його через прес.
Після закінчення двох годин додати гострий продукт в аджику, посолити, підсолодити, перемішати і проварити ще півгодини.
Зручно те, що такий продукт не потребує стерилізації і відмінно зберігається протягом двох років. Розлийте киплячу масу по стерильним баночках і закатати. Після охолодження його можна зберігати в будь-якому прохолодному місці.
4. Аджика з сливи і персика без варіння
Персик і слива відмінно поєднуються не тільки в приготуванні десертів, варення і джему, з цих компонентів роблять дивну аджику, яку ви неодмінно повинні спробувати.
Склад продуктів:
- стиглі персики – 600 г;
- нектарини – 600 г;
- солодкий перець (бажано червоного кольору) – 2 шт .;
- гіркий перець – 10 стручків;
- томати – 2 кг;
- сливи сині або жовті – 400 г;
- червоний мелений перець – 60 г;
- сіль кухонна – 60 г;
- насіння коріандру мелені – 20 г;
- мелений чорний перець – 10 г.
приготування:
Обполоснути помідори, вирізати непотрібні частини і нарізати на четвертинки.
Промити перці, видалити хвостики і насіння, але тільки у солодкого перцю. Насіння у гострих перчиком краще залишити, вони додадуть аджике додаткову гостроту. Нарізати овочі на дольки.
Промити фрукти, вийняти кісточки, порізати на шматочки. Очистити часничок.
Всі приготовані інгредієнти необхідно пропустити через м’ясорубку.
В самому кінці додати спеції, відрегулювати заготовку за смаком на сіль і цукор, перемішати і дати настоятися протягом години.
Ось і все готовий продукт можна подавати на стіл до будь-якого м’ясної страви.
Термін зберігання такого продукту становить не більше 4 тижнів в холодильній камері. Тому ви можете використовувати половину тих інгредієнтів, які вказані в рецептурі.
Вище представлені заготовки – відмінне доповнення до м’яса, риби або птиці. Продукт домашнього приготування буде відлітати «на ура» в будь-який час року.
Leave a Reply