Якщо хочеться себе побалувати незвичайної консервацією, приготуйте помідори з виноградом на зиму. Для цієї домашньої заготовки використовують невеликі помідорчики чи помідори Черрі. Можна на грядках спеціально для такої консервації посадити ряд невеликих томатів. Консервувати їх краще в літрові банки, щоб після відкривання взимку заготовка не стояла довго в холодильнику. Подають солоні помідори і в будні дні, і на святковий стіл. Томати виходять не тільки смачними, а й прикрашають трапезу – ось який у них апетитний вигляд!
Рецепт № 1
Перевірені рецепти, за якими консервуєте протягом багатьох років, можуть набриднути. Щоб спробувати щось новеньке, можна закрити помідори і виноград в одній банці.
Для консервації знадобляться (з розрахунку на 1 літрову баночку):
- томати – 500 г;
- 200 г винограду кишмиш (підійде будь-який зелений сорт);
- 1 невелика головка часнику.
Інгредієнти для приготування маринаду:
- 6 шт. горошин чорного перцю;
- 3 штучки горошку запашного;
- 1 стручок гострого перчика;
- 1 шт. лаврове листя;
- 3 бутончики гвоздики;
- 1 ст. л. солі;
- 2 ст. л. цукру-піску;
- 1 ч. Л. оцту столового.
Перед тим як засолити або законсервувати будь-які овочі, проводиться процедура стерилізації банок. Паралельно необхідно вимити помідори і зробити проколи зубочисткою біля плодоніжки, убезпечивши томати від розтріскування при консервуванні.
Для засолювання підійде сорт помідорів з щільною м’якоттю. М’які томати можуть втратити свій вигляд при консервуванні і матимуть зовсім інший смак.
Виноградинки відокремлюються від грона і промиваються. Слід законсервувати тільки цілі, без гнилі виноградини. Очищені зубки часнику потрібно нарізати тонкими пластинками. У стерилізовані банки необхідно укласти лист лавровий і смужку, відрізану від гіркого перцю, всипати горошини перців і гвоздику.
Після можна приступати до закладання томатів.
Поверх покладеного першого ряду насипається шар виноградинок, щоб вони заповнили простір, що залишився між укладеними помідорами. Потім треба викласти нарізаний часник і знову повторити ряд помідорами, потім виноград і так далі, поки банку не буде вщерть наповнена. Останнім шаром повинен бути виноградний.
Маринад потрібно приготувати з розрахунку, що для банки в 1 літр буде потрібно 0,5 літра маринаду. Закип’ятити воду і налити в ємності з помідорами. Прикривши кришкою, слід почекати 10 хвилин і знову вилити рідину в підходящу ємність, призначену для кип’ятіння. Знову залити окропом банки і через 10 хвилин злити.
Тепер воду в каструлі солимо, додаємо цукор, в кінці кип’ятіння – оцет. Бажано, щоб такий розсіл кипів на плиті близько 5 хвилин. Готовий маринад розливається по вінця в банки. Закочують ємності металевими кришками. Через добу мариновані помідори з виноградом можна опускати в підвал.
Повну готовність консервація з солоними томатами досягне вже через місяць. У цьому рецепті виходить досить цікавий розсіл, який підходить для додавання в блюда, щоб поліпшити їх солонуватим присмаком і новим ароматом.
Рецепт № 2
Для маринування за цим рецептом можна використовувати виноград різних сортів, в тому числі і темного кольору.
Необхідні інгредієнти:
- 3 кг помідорів Черрі;
- 3 парасольки кропу разом з насінням;
- 1 перець солодкий болгарський (червоного або жовтого кольору);
- невеликий корінець хрону;
- 1 велика кисть винограду;
- 1 перчик «Вогник» стручковий;
- гвоздика – 9 бутончиків;
- 3 зубчики часнику;
- перець чорний – 10 горошин;
- лаврові листочки – 3 шт .;
- вишневі і смородинові листи – по 5 штук.
Вимиті банки стерилізують парою над киплячою водою або в духовій шафі. Перець двох сортів (гіркий і солодкий) промивають, вирізують і викидають серединку з насінням. Потім нарізають гіркий перець кружечками, а болгарський – невеликими скибочками. Виноградини відривають від гілочки і промивають. Часник чистять і нарізають тонкими платинами. Хрін миють, знімають верхній шар і нарізають невеликими брусками.
На дно кожної банки укладають спеції, а зверху поміщають помідор з виноградом. Заливають банку окропом і висипають туди сіль і цукор. Через 10 хвилин рідина виливається в каструлю і доводиться до кипіння. Після в ємності потрібно влити оцет і замаринувати.
Після герметичній закачування консервовані помідори з виноградом прикривають пледом, поки банки не охолонуть. Потім консервацію виносять в прохолодне приміщення для тривалого зберігання.
Рецепт № 3
Щоб урізноманітнити консервацію помідорів з виноградом, в банки можна додавати і інші інгредієнти.
Необхідні продукти:
- невеликі помідори – 3 кг;
- зелень м’яти – 2 – 3 гілочки;
- 1 кг винограду;
- 50 мл оцту;
- 2 – 3 гілочки базиліка;
- 150 г цукру;
- часник – 3 зубки;
- 2 ст. л. солі кухонної;
- 3 бутончики гвоздики;
- 1 цибулина;
- горошки чорного перцю – 5 – 6 шт.
Для цього рецепта підійде виноград будь-якого сорту, головна умова – виноградини повинні бути цілими. Вимити водою з-під крана помідори і виноград, дати рідини стекти.
Банки помити засобом для посуду і простерилізувати. Наповнити ємність до середини помідорами, а верхню частину – виноградом. Залити окріп і через 10 – 15 хвилин знову вилити в ємність для кип’ятіння. Другий раз залити банки на 10 – 15 хвилин.
Наступний етап – прокип’ятити воду з сіллю і цукром. Коли каструля закипить, в банку наливають оцет і заливають ємність киплячим маринадом. Відразу після цього закрутка закупорюється кришкою. Банки можна відносити до підвального приміщення для зберігання тільки після їх охолодження.
Рецепт № 4
Кому не рекомендують вживати продукти з оцтом, є варіант, який дозволяє консервувати помідори з виноградним листям.
Складові:
- помідори – 1 кг;
- листя винограду – 50 г;
- цукор – 100 г;
- сіль – 50 г
- вода – 1 л.
Вимиті томати і листя винограду складають в банку. На саме дно кладеться кілька листочків, а потім помідори, кожен загорнутий в виноградний лист. Після цього ємність заливають киплячим розсолом з цукром і сіллю.
Коли розсіл охолоне, його потрібно злити і прокип’ятити. Після третього кип’ятіння рідина заливають останній раз. Замість розсолу можна консервувати томати в натуральному виноградному соку. Таким же способом можна законсервувати помідори з виноградом без оцту. По закінченню приготування банки герметично закупорюють, а після охолодження ставлять на тривале зберігання в темний шафа або підвал.
Leave a Reply