Смачні зелені помідори на зиму від вірменки є древньою закускою для любителів гостріше. Їх можна готувати різними способами, але єдина суть полягає в тому, що в них кладеться багато приправ і гострих прянощів. Помідори у власному соку по-вірменськи будуть родзинкою на святковому столі, і відмінно підійдуть для будь-якого гарніру під час домашньої вечері. Мариновані помідори або солоні також мають яскравий гострий смак і чудовий аромат.
Цю закуску може приготувати будь-який, навіть початківець кулінар. Тільки необхідно освоїти кілька правил приготування, щоб не зробити помилок, і помідори виходити одним з найсмачніших страв.
Вимоги до приготування
Рецептів вірменських помідор в світі безліч, але особливості приготування практично однакові. Щоб навчитися їх готувати, потрібно вивчити ряд важливих вимог.
- У закусці є поєднання часнику і зелених помідор, щоб смак був ідеальним, важливо не переборщити з приправами і травами.
- Овочі беруть тверді, гладкі, без плям, гнилі і дірок.
- Всі продукти, зірвані з грядки, миють ретельно, обрізають плодоніжки, зелень перебирають від пожовклого листя.
- Можна робити помідори і без стерилізації, але тоді додають туди оцет, тільки з ним важливо не переборщити, інакше буде занадто кисло на смак.
- У соління кладуться кінза, гострий лук, часник, кріп, базилік, петрушка.
- Консервована закуска виходить гостріше, якщо туди додавати червоний пекучий перець.
- Унікальність закуски іноді може полягати в самому томаті, в його сорт. Краще використовувати сорти, в яких міститься мало соку і багато м’якоті.
- Помідори в цю закуску йдуть зелені. Так буде пікантно й оригінально, хоча іноді використовують і червоні.
- Щоб зберегти корисні речовини овочів, часнику та трав, можна заливати продукти злегка остигнув маринадом.
Банки обов’язково промивають гарячою водою, ошпарюють окропом, і сушать на сухий тканини.
Кришки завжди варто купувати нові для маринування овочів, їх також стерилізують. Після того, як закуску залили готовим розсолом, кришку загвинчують щільно, і перевертають банку вниз. Потрібно залишити її до охолодження в темному охолодженому місці, а потім покласти в підвал або в холодильник.
Необхідні продукти для класичного рецепту
Суть заготовок на зиму помідор по-вірменськи в банках єдина. Туди додають гострі прянощі і трави для пікантності. Деякі кулінари намагаються урізноманітнити рецепти новими добавками і кроками приготування.
Для простого рецепту вірменської засолювання помідорів використовується в міру оцту і приправ. Банки повинні бути стерилізовані і добре промиті. Зелені добірні томати теж миються холодною водою ретельно.
Крім помідор до складу рецепта входять:
- Кілька головок часнику за смаком;
- Один або два червоних перцю гостреньких;
- Петрушка, кріп, базилік, кінза, стрілки часнику і цибулі;
- 130 грам солі;
- Столовий оцет звичайний;
- Лавровий лист;
- Морква.
Помідори на велику банку беруть трохи більше кілограма. Якщо інших овочів використовується мало, то томатів беруть більше. Цю закуску роблять або з цілих овочів, або розрізають їх, і фарширують з додаванням часникового соусу.
Цю смачну закуску маринують звичайним способом. Заповнюють все простір банки овочами і травами, а потім варять розсіл. Банки краще заповнювати до країв готовим розсолом, щоб не розмножувалися гриби і бактерії.
Кілька різних рецептів вірменської закуски
Можна маринувати різними способами ці вірменські соління. Помідори заквашивают, солять і фарширують. Ця процедура вимагає творчого підходу і натхнення. Тоді вийде дуже смачно.
малосольні помідори
Рецепт малосольних помідор по-вірменськи з часником робиться досить просто і швидко. Їх можна їсти вже через добу. Зберігаються вони не більше тижня в холодильнику. Але з’їдаються зазвичай швидко.
На десять середніх помідор береться одна велика ложка солі, гілочка кропу, петрушки, кінзи. Далі додають 4 зубчики часнику, столову ложку цукру. Можна також порізати дрібно цибулю, селеру. Замість оцту вичавити свіжий лимон.
Помідори проколюють в декількох місцях, або розрізають їх. Так вони краще засолити. Зелень і часник перемелюють дрібно, і цю кашку додають в помідори. Посипати суміш червоним і чорним перцем, добре перемішати.
Можна залишити закуску в посуді, або викласти в прозорий пакет. Прибрати в холодильник на добу. Іноді потрібно закуску перемішувати. Коли помідорчики настоятися, просочаться ароматом часниковим трав, їх можна буде подавати до столу.
квашені томати
Особливості приготування квашених помідорів по-вірменськи може вивчити будь-яка домогосподарка. Тільки потрібно точно слідувати техніці. Цей незвичайний смак полюбиться всім домашнім. Їх можна їсти через місяць.
З інгредієнтів беруть помідори, зелень будь-яку, яка подобається, часник, пір’я цибулі або морква. З приправ додають гострі і солодкі перці. У маринад треба покласти цукор і солі по 50 грам. Хто не любить занадто солодкі помідори, можна цукру взяти трохи менше. Іноді додають хрін або гірчицю любителі гостріше. Для трилітрової банки підготувати каструлю з водою трохи більше літра.
Овочі миють, перебирають разом із зеленню. У банку все укладають шарами, зелень дрібно ріжуть. Варять розсіл разом з цукром і сіллю. Дають охолонути якийсь час. Заливають овочі в банку, і закривають кришкою. Ставлять у холодне місце квас протягом місяця. Потім можна пробувати.
фарширована закуска
Помідори по-вірменськи – це засолювання для гурманів, а якщо їх нафарширувати начинкою і засолити в банках, тоді вийде вище мистецтво. З такою закускою завжди знайдете, чим здивувати гостей.
Стиглі томати помити, висушити і злегка надрізати. Для начинки взяти перці, часник, цибуля, зелень. Начинити цією сумішшю помідори. У маринад на два літри води додати сто грам солі, ложку цукру, лаврушку листя.
Овочі з начинкою щільно утрамбувати в посуд, і залити розсолом. Закрити кришкою, але краще поставити вантаж для здавлювання. Прибрати туди, де прохолодно. Приблизно через п’ять днів закуска буде готова, і її можна буде пробувати.
Масу рецептів можна знайти в кулінарних книгах, на сайтах в інтернеті, або підключити фантазію. Вибирайте інгредієнти і інструкцію смак.
Смак зелених помідорів по-вірменськи на зиму нікого не залишить байдужим. Поєднання часнику із зеленню додає вишуканий аромат. Вивчіть уважно техніку цих заготовок, і маринують на зиму цю чудову закуску. Смачного!
Leave a Reply