Багато людей люблять кавуни і в цьому немає нічого дивного. Адже вони досить соковиті і мають хороші смакові якості. Інтерес до цієї ягоди не губиться навіть взимку, тому деякі домогосподарки готують консервовані кавуни, щоб вони прикрашали їх стіл навіть в зимовий час.
Далеко не всі знають, що можна зробити з кавуна консервацію. Існує багато різних способів приготування заготовки з кавуна і всі вони відрізняються один від одного. Однак рекомендується ознайомитися тільки з найбільш популярними рецептами, щоб зрозуміти, як маринувати кавуни.
Що знадобиться для консервації
Перш ніж готувати мариновані кавуни в банках на зиму, слід ознайомитися з тим, що для цього знадобиться. Необхідно заздалегідь підготувати:
- Соковиту і стиглу баштанну ягоду. Для заготівлі на зиму рекомендується використовувати найбільш солодкі сорти.
- Скляні банки. Маринування кавунів рекомендується здійснювати в літрових банках. Перед тим як замаринувати кавуни ємності необхідно ретельно вимити з милом, сполоснути і простерилізувати.
- Кришки й закаточная машинка, щоб закатати консервацію.
Стерилізація банок і кришок
Рекомендується маринувати кавуни в банках, які були заздалегідь стерилізовані. Існує кілька способів стерилізації ємностей для консервації кавунів.
застосування мікрохвильовки
Деякі домогосподарки для заготовки кавунів на зиму використовують ємності, стерилізовані мікрохвильовкою. Для цього банки заповнюють на третину водою і поміщають в піч на 5-10 хвилин. При цьому потужність мікрохвильовки повинна складати 700 Ватт.
пар
Досить часто зимова закрутка закочується в банки, які до цього були оброблені паром. Даний спосіб стерилізації дуже простий. Для підготовки ємностей невелика каструля з водою ставиться на газову плиту і доводиться до кипіння. Поверхня каструлі закрийте ситом і помістіть на ньому банку.
В середньому, процес триває 10 хвилин. Однак, якщо консервація буде зберігатися в 3 літрових ємностях, то час обробки краще збільшити до 20 хвилин.
застосування духовки
Багато перед тим як зберегти кавун на зиму в банку, стерилізують її в духовці. Цей метод дуже популярний, так як з його допомогою можна заощадити чимало часу. Для обробки кілька баночок поміщається в духовку, розігріту до 120-150 градусів. Процес триває близько 15 хвилин, після чого в них можна законсервувати кавуни.
Обробка кришок
В останню чергу заготовляють кришки. Спочатку необхідно відмити їх за допомогою содового або мильного розчину, після чого кожна закаточная кришка опускається в окріп. Через кілька хвилин її можна буде дістати і просушити.
Дуже важливо, щоб під час стерилізації використовувалися кришки без іржі, так як її наявність може зіпсувати консервацію.
класичний рецепт
Даний рецепт маринованих кавунів в банках на зиму є найбільш популярним серед більшості домогосподарок. З його допомогою можна приготувати досить смачну закачування, яка буде відрізнятися солодкістю і приємним ароматом. Для приготування страви знадобляться такі інгредієнти:
- два свіжих кавуна;
- три гілочки петрушки;
- 40 мл оцту;
- 90 г цукру;
- голівка часнику;
- 40 г солі;
- кілька листків смородини і вишні.
Створення консервації з кавуна на зиму починається з підготовки банок. Їх слід заздалегідь пропарити і промити холодною водою. Робиться це для того, щоб позбутися від усіх шкідливих мікроорганізмів. Потім слід зайнятися нарізкою кавунів. З них роблять невеликі шматочки, які відразу ж слід розмістити в ємкостях. Також туди треба покласти прянощі і інші інгредієнти. Після цього все заливається літром гарячої води і настоюється 30 хвилин. Цього часу буде досить, щоб маринад охолов.
Якщо консервуєте в літрових банках, то вони охолонуть в кілька разів швидше.
Коли все повністю охолоне, рідина доведеться злити. Для спрощення цього процесу рекомендується використовувати капронову кришку з отворами. Потім все банки ще раз залийте гарячою водою і знову замаринуйте всі інгредієнти. Після цього сироп зливається, кип’ятиться і знову заливається. Консервація настоюється кілька хвилин, після чого її можна закочувати.
Закочені ємності кілька днів зберігаються в теплому приміщенні. Після цього їх переносять в льох.
Закачування в трилітрові банки
Існує рецепт кавуна на зиму спеціально для ємностей об’ємом три літри. Він трохи відрізняється від класичного рецепту, розглянутого раніше. Для консервування кавунів в таких банках знадобляться такі інгредієнти:
- солодкий кавун;
- 80 г цукру;
- літр води;
- 30 г солі;
- 70 мл оцту.
Приготування маринованих кавунів на зиму починається з підготовки плодів. Їх необхідно заздалегідь добре промити і видалити з їх поверхні залишки грунту. Потім счищаются кавунові шкірки і м’якоть нарізається на кілька невеликих шматків. Щоб мариновані в банках кавуни на зиму були смачні, слід повністю очистити м’якоть від насіння. Після цього всі нарізані шматочки розподіляються по банкам.
Потім слід зайнятися створенням смачного маринаду. Для цього в миску або каструлю додається кілька літрів води, в яку треба висипати цукор з сіллю. Суміш перемішується кілька хвилин, після чого в неї можна додати трохи спецій. Рідина кип’ятиться до тих пір, поки спеції повністю не розчиняться.
Тара заповнюється приготовленої наливкою і щільно загортається на кілька хвилин. Після цього вся рідина зливається, кип’ятиться вдруге і знову додається в банки. Перед тим як закрутити закуску, тара на півгодини ставиться в миску з гарячою водою.
Для збереження такої консервації краще використовувати темні і прохолодні приміщення. Люди, які зберігали закрутку при кімнатній температурі, скаржилися на те, що консервований кавун швидко псується.
Закачування в літрову тару
Даний спосіб консервації використовується, якщо необхідно до зими закатати закуску. Маринований кавун швидкого приготування готується за допомогою наступних інгредієнтів:
- один кавун;
- три листка хрону;
- два суцвіття кропу;
- 50 г лимонної кислоти;
- 65 г солі;
- 80 г цукру;
- два лаврові листки.
При бажанні цей рецепт можна доповнити динею, яка зробить закуску більш солодкою і ароматною.
Спочатку баштанну ягоду слід ретельно вимити і розрізати. При цьому потрібно робити такі шматки, які б без проблем помістилися в літрову тару. Потім з кожного шматка знімається шкірка, після чого їх можна укладати на дно ємностей разом з лавровим листям.
Для приготування маринаду в літр води додається ложка солі і цукру. Після цього рідина кип’ятиться півгодини і розливається в приготовані банки. У кожну ємність потрібно додати трохи лимонної кислоти. Для літрової тари буде достатньо всього 40-50 м Після цього закручуємо тару і все законсервовані кавуни на зиму в банках переносимо в льох для подальшого зберігання.
З помідорами
Кращі рецепти приготування кавунової консервації відрізняються використанням незвичайних інгредієнтів. Наприклад, деякі готують таку закрутку з замаринованим помідором. Для цього знадобляться:
- кілограм томатів;
- 100 г гірчиці;
- кавун;
- голівка часнику;
- три лаврових листки;
- 30 г солі;
- 60 г цукру.
Помідори з баштанної ягодою споліскуються в теплій воді і нарізають на великі шматки. Потім чиститься часник і теж нарізається на кілька частин. Після цього слід приступити до підготовки тари. Кожна банку ретельно вимивається і стерилізується.
Інгредієнти викладаються в кілька шарів в підготовлені ємності, після чого вони заповнюються перекип’яченої водою. Через 20 хвилин вся рідина зливається в каструлю і кип’ятити повторно. Під час кип’ятіння в маринад слід додати трохи солі і кропу. У банки додається часник, оцет і гірчиця. Потім можна все залити перекип’яченої маринадом і закрити кришками.
На наступний день вся заготівля переноситься в прохолодне приміщення, де вона буде зберігатися до початку весни.
висновок
Приготувати кавунову консервацію зможе навіть той, хто ніколи не займався цим. Для цього достатньо вивчити той чи інший рецепт з фото і строго дотримуватися того, що в ньому написано.
Leave a Reply