Восени люблю робити заготовки з овочів. Часу на приготування йде багато. Взимку ж у мене починається найщасливіша пора відпочинку від дачних турбот. Дістанеш з полиці приготовані кабачки з квасолею на зиму і смачний гарнір до м’яса, сосисок, ковбасок гриль, готовий. У моїй кулінарній книзі не один, а кілька рецептів ситних, зимових салатів. Зараз поділюся з вами. Перша в моєму рейтингу – кабачкова ікра з квасолею.
Приготування ікри з кабачків з квасолею
Ікру з кабачків намагаюся робити швидко. Всі етапи планую, щоб часу на приготування пішло по мінімуму. Ікру починаю готувати з квасолі. Увечері квасоля (1 склянка) перебираю від сміття, мою, заливаю водою і залишаю на ніч.
Вранці зливаю з квасолі воду, наливаю свіжу і ставлю на плиту. Воду злегка підсолювати. Квасоля варю до напівготовності на повільному вогні 30 хвилин. Сама тим часом займаюся кабачками. До осені у мене їх наростає величезна кількість. Вибирай будь-хто.
Беру ті, що не довго зберігатися – з відірваними неакуратно хвостиками. Перед тим як чистити шкірку, я її мою і тільки потім очищаю. Розрізаю кабачок на шматки, щоб легше було з кабачків насіння вигребти. Шматки кабачка без насіння і шкірки споліскую і ріжу кубиками. Чистих кабачків виходить 3 кг.
Беруся за моркву і цибулю. Того й іншого потрібно по 2 штуки. Беру не дрібниця, а овочі хорошого, великого розміру. Чищу, мою, ріжу цибулю кубиками, моркву тру на звичайній тертці. Ставлю на плиту 2 сковороди. На тій, що менше, смажу морква і цибуля, на тій, що більше – кабачки. Обидві сковороди, попередньо добре змащую олією.
Перекладаю в великий сотейник кабачки і обсмажені овочі, додаю:
-
- 100 г пасти томатної;
- по 20 г солі, цукру.
Овочі 30 хвилин тушу, додаю до них готову квасолю, 2 подрібнених на пресі часниковий зубки, 30 мл оцту, масла (рослинного) 50 мл, заважаю, тушу 10 хвилин, закривши кришку. В цей час готую банки (мою, стерилізують). Готову заготовку розкладаю по чистим банкам, закриваю кришками, відправляю на зберігання. Зазвичай банки закривають на кілька днів ковдрою. Я це теж роблю, але не завжди.
Квасоля в соусі з томатів
Ще в дитинстві любила квасоля в соусі з томатів. Мати її купувала в магазині. Я, рецепт смачного страви знайшла в інтернеті і спробувала повторити. Експеримент пройшов вдало. Заготівлю оцінили всі знайомі. Із задоволенням ділюся рецептом.
Ставлю варитися 1 кг білої квасолі. Дістаю електричну м’ясорубку. На ній буду подрібнювати томати. Вони потрібні для приготування томатного соусу. Потрібно рівно 3 кг. Шкірку з помідорів очищаю. Помідори в друшляку опускаю на кілька секунд в киплячу воду, шкурка сама відлітає, потрібно їй тільки трохи допомогти.
На плиту ставлю каструлю великого обсягу. У неї виливаю заготовку для соусу і сиплю спеції:
-
- Перець чорний;
- Перець червоний;
- Цукор 1 ст. л;
- Сіль 1 ст. л;
- Лист лавровий 4 штуки.
Перець потрібно по своєму смаку ложить. Для любителів гострого, можна і по чайній ложці сипати. Варю соус 30 хвилин. Готову білу квасолю відправляю в каструлю з соусом, 10 хвилин тушу. Поки заготівля доходить, мою півлітрові банки, стерилізують їх, розкладаю квасоля в соусі. Банки закочував і ставлю на зберігання в льох. Якщо у вас льоху немає, закрийте банки і поставте на нижню полицю холодильника.
Смачний салат з кабачків з квасолею
Сподіваюся, що всім сподобається ситний і смачний рецепт кабачків з квасолею на зиму. Готувати його легко і приємно. Томатний сік – 1 літр беру готовий, магазинний. На цей обсяг соку чищу від насіння і шкірки 3 кг кабачків.
Ріжу кабачок на кубики. Намагаюся робити їх однакового розміру. Ріжу не надто тонко, щоб не розвалилися при варінні. Квасоля 2 ст. готую заздалегідь, спочатку замочую на 8-12 годин, потім відварюю майже до готовності.
Крім квасолі і кабачків потрібно 500 г солодкого перцю. Для краси перці можна взяти різнокольорові: жовті, зелені, червоні. Перці очищаю від насіння і перегородок, ріжу кубиками.
Всі овочі кладу у велику каструлю. Додаю спеції (сіль, перець) за смаком, цукор 200 г, масло рослинне 1 ст. і весь томатний сік. Уварювалася овочі 60 хвилин. В самому кінці вливаю столову ложку оцту.
Беру стерильні банки і кришки. Гарячої розливаю зимову закуску по банках і закочував їх герметично кришками. Банки укутують теплим пледом, щоб вони довше залишалися гарячими. Дня через два відправляю банки з кабачками на зиму в льох на зберігання.
Дивовижний салат з кабачків з овочами
З кабачків можна приготувати дивовижний салат на зиму. Знадобляться для заготовки і інші овочі:
-
- Біла квасоля.
- Томати.
- Солодкий перець.
- Яблука.
Квасоля 500 г замочимо на 6-12 годин, відварити, відкинемо на друшляк. Займемося томатами. Візьмемо 1,5 кг. З них будемо готувати соус. Шкірку варто видалити. Щоб полегшити собі роботу, обшпаримо помідори окропом.
Дрібнити томати будемо блендером. Відправляючи помідору в чашу блендера, разрежем їх на 4 частини. Візьмемо для соусу 4-5 яблук. Після видалення насіння повинно вийти 500 м
Дрібніше яблука і помідори до стану пюре. Виливаємо яблучно-томатний соус в каструлю, туди ж відправляємо 200 мл рослинного масла, 100 г солі, 150 г цукру. Поки соус уварюється, чистимо і нарізаємо квадратиками солодкий перець. Його потрібно в чистому вигляді 0,7 кг.
Залишилося підготувати кабачки. Без шкурки і насіння повинно вийти 3 кг. Ріжемо м’якоть на кубики. Всі овочі висипаємо в каструлю з соусом. На мінімальному вогні уварюємо овочеву масу протягом 40 хвилин.
В кінці варіння хвилин за 15 до закінчення додаємо 100 г подрібненого часнику, за 3-4 хвилини до кінця варіння вливаємо оцет 3-4 ст. л. Розливаємо отриману смакоту по банкам і чекаємо зими.
Кабачки на зиму це смачно і корисно. Читайте рецепти і починайте готувати, поки запас кабачків не закінчилася.
Leave a Reply