Кілька років тому багато людей навіть не чули про тамарілло. Однак сьогодні даний фрукт досить популярний серед городників. Займатися його вирощуванням можна в теплиці або у відкритому грунті. З одного томатного дерева можна зібрати 10-15 кг врожаю. Перед посадкою цієї рослини, потрібно ознайомитися з тим, як вирощують і як їдять тамарілло.
опис
Батьківщиною фрукта є Південна і Центральна Америка, але в даний час найбільшим його виробником є Нова Зеландія. Саме звідти експортується велика кількість плодів томатного дерева.
Рослина досить висока і може виростати до 3-4 метрів. Його плоди зовні нагадують звичайні помідори. Вони мають гладку поверхню з овальною формою, як у курячого яйця, і солодкуватий смак. Ширина плодів становить близько 5 см, а довжина – 10-15 см.
Існує кілька основних різновидів тамарілло:
- Червоний. Даний сорт є одним з найбільш популярних. Плоди рослини мають червонуваті насіння, м’якоть помаранчевого кольору і темно-червону шкірку. Фрукт можна використовувати не тільки для приготування різних страв, але і для декору.
- Золотистий. Плоди досить соковиті і м’ясисті. Вони набагато більші, ніж фрукти інших сортів.
- Жовтий. Розміри плодів жовтих тамарілло не дуже великі. Головною їх перевагою є смак, так як ці фрукти набагато солодший червоного і золотистого сорти.
Всі різновиди даної рослини не бояться комах і володіють стійкістю до багатьох хвороб.
Корисні властивості
До складу плода входить велика кількість корисних елементів, мікроелементів і вітамінів. За допомогою тамарілло можна замінити безліч інших фруктів. Плоди рослини містять в собі багато заліза, магнію, кальцію, калію, фосфору, вітамінів А і С. Також в них відсутні натрій і холестерин.
Тамарілло досить часто застосовується для зменшення запаморочень і головних болів під час неврологічного генезу.
особливості вирощування
Щоб зрозуміти, як правильно садити томатне дерево, необхідно ознайомитися з особливостями даного процесу.
висаджування розсади
Перед посадкою потрібно обзавестися насінням. Тамарілло є гібридом і самостійно виростити насіння неможливо, тому доводиться їх купувати. Висаджувати їх на розсаду рекомендується в середині лютого.
Спочатку посадковий матеріал обробляється 1% розчином марганцівки. Для цього його поміщають в рідину на кілька годин, після чого можна приступати до посадки. Насіння потрібно розташовувати в горщику на відстані 2-4 см один від одного. Потім їх накривають поліетиленовою плівкою. Вирощування розсади має здійснюватися в теплому приміщенні з температурою не менше 25-30 градусів. Перші листки на сіянцях з’являться протягом декількох тижнів.
Висаджування у відкритий грунт
Посадка розсади повинна здійснюватися тільки коли її висота буде більше одного метра. Найчастіше сіянці виростають до таких розмірів до початку липня або кінця травня. Ділянка для томатного дерева повинен бути добре освітленим і захищеним від сильного протягу.
Перед висаджуванням розсади необхідно зайнятися добривом грунту. У нього слід додати трохи мінеральних добрив і перегною. Також близько майбутніх лунок потрібно встановити спеціальні кілочки для підв’язування кущів. Якщо буде висаджуватися кілька томатних дерев, то відстань між ними має бути близько 80-90 см.
догляд
Щоб отримати великі і смачні плоди, необхідно правильно доглядати за рослиною.
Полив і добриво
Потрібно регулярно займатися поливом томатного дерева. У прохолодну погоду досить поливати фрукт один раз в тиждень. Жаркими літніми днями рослина слід поливати частіше – 2-3 рази в тиждень.
Для підгодівлі ґрунту можна використовувати рідке добриво для томатів. При необхідності до нього можна додати препарати пролонгованої дії.
обрізка
Обрізанням томатного дерева потрібно займатися постійно. Через один рік після першого плодоношення томарілло потрібно обрізати, щоб його висота не перевищувала одного метра. Це допоможе гілкам рослини краще розвиватися.
Щоб частіше з’являлися нові пагони, потрібно щорічно позбуватися від гілок, які вже відплодоносили.
Обрізати дерево можна як навесні, так і восени. Якщо зайнятися цим ранньою весною, то плоди достигнуть набагато раніше.
Вживання в їжу
Тамарілло досить часто використовується в кулінарії, але деякі не знають, як його їсти. Їдять фрукт не тільки в свіжому вигляді. Є тамарілло можна з запеченим в духовці м’ясом або з цибулею, підсмаженою на сковороді. З скибочок плодів робляться бутерброди і начинка для піци, пирогів, рагу і лазаньї.
Тамарілло часто додається в супи, соуси, закуски, салати і пюре. Також його можна використовувати для створення десертів: йогурти, джем, сік, мармелад, мус.
Однак багато хто воліє їсти його сирому вигляді. Для цього плоди необхідно очистити від шкірки, так як у неї неприємний смак. Щоб швидко позбутися від неї, фрукт необхідно покласти на 5 хвилин в гарячу воду. Після цього шкірку можна буде з легкістю зняти за допомогою ножа. Якщо знімати шкірку не хочеться, то досить буде розрізати свіжий плід на дві рівні частини і вичерпати його м’якоть за допомогою ложки.
висновок
Томатне дерево Тамарілло має соковиті і м’ясисті плоди. Займатися його вирощуванням досить легко. Людина, яка заздалегідь ознайомиться з особливостями посадки і догляду за ним, без проблем виростить тамарілло.
Leave a Reply