Привіт, любителі солоденького! Ось-ось настане час вдосталь поласувати полуничкою. Це, мабуть, найсмачніша ягода, з якої охоче готують ароматні заготовки. Її плоди цінуються за красивий і яскравий вигляд, а також солодкий смак і дивовижний аромат. Джем з полуниці з желатином – сама ходова заготовка на зиму, яка стане відмінним доповненням до будь-якого десерту.
Рецепт ароматного джему з полуниці
Ця ароматна і дуже смачна консервація на зиму припаде до душі багатьом. Нею можна насолоджуватися під час чаювання або використовувати як начинку для тортів, пирогів або млинців.
Для приготування традиційного джему з полуниці будуть потрібні:
- Свіжі ягоди – 1 кг.
- Цукровий пісок – 1 кг.
- Свіжовичавлений сік з половини лимона.
- Желатин – 1 чайна ложка.
Будь-джем готують з протертих через сито ягід. Готовий продукт виходить желеподібним за рахунок доданого желатину.
Отже, як приготувати джем з полуниці, покроковий рецепт:
- Відбираємо стиглі ягоди без гнилі, гарненько промиваємо, видаляємо плодоніжки і листя. Занадто великі ягоди можна розрізати навпіл.
- Зважуємо всі продукти. На одну частину полуниці беремо одну частину цукру. Укладаємо ягоди в глибокий посуд і посипаємо цукром.
- Через добу, коли полуниця віддасть весь сік, приступаємо до варіння джему, яка буде складатися з трьох етапів.
Спочатку проварюємо ягоди 5 хвилин, при цьому постійно помішувати і прибираємо утворилася пінку. Відставляємо для охолодження. Після того, як джем охолоне, а це приблизно через 6 годин, перемелює його на блендері. Знову ставимо джем на плиту. Як тільки він закипить, проварюємо ще 10 хвилин. Знову залишаємо і чекаємо, поки він охолоне.
Перед третьою варінням додаємо лимонний сік і попередньо розведений в 50 мл води желатин. Все перемішуємо і відставляємо для охолодження. Тим часом приступаємо до підготовки тари. Банки потрібно простерилізувати в духовці.
Розливаємо поки ще рідкий джем по банках, закриваємо щільно кришками і виносимо на зберігання в прохолодне місце, наприклад, в підвал.
Полуничний курд (джем) з лимоном
Ця дивовижна заготовка на зиму з пікантним смаком і лимонної кислинкою, відмінно поєднується зі свіжим хлібом, багетом або млинцями.
Необхідні інгредієнти:
- Полуниця – 400 г.
- Цукровий пісок – 100 г.
- Лимон – 2 шт.
- Желатин в гранулах – 40 г.
Промиті ягоди, просушити, очистити від плодоніжок і помістити в ємність для збивання блендером. Потім додати до ягодам цукор і гарненько збити до отримання однорідної маси-пюре. Додати цедру половини лимона і лимонний сік, все перемішати, з’єднати з желатином і ще раз збити. Перелити полуничне пюре в каструлю, поставити на вогонь і довести до кипіння. Для варіння досить 2 хвилин, при цьому пюре потрібно постійно помішувати, щоб не підгоріло.
Полуничний джем готовий. Він загусне відразу після охолодження, тому в гарячі і сухі (!) Банки треба розлити відразу.
Класичний варіант приготування полуничного джему «5-ти хвилинка»
Для приготування такого продукту буде потрібно всього лише три компоненти: цукор, свіжі ягоди і желатин. На заготівлю ємністю 1 літр знадобиться – 3 кг полуниці і 1,2 кг цукру, пакет сухого желатину 15 г, а краще взяти підготовлений варіант саме для солодкого – Желфикс.
- Очищені від плодоніжок і листя ягоди, промити під водою і відкинути на друшляк.
- Після того, як вся вода стече, укладаємо ягоди в глибоку ємність і пересипаємо цукром, ставимо в прохолодне місце на 6-7 годин. Якраз за цей час плоди пустять сік.
- Желатин залити 100 мл цього соку і дати набрякнути за 20 хвилин. Далі – додати в заготовку.
- Переливаємо сироп разом з ягодами в каструлю, збиваємо блендером і ставимо на вогонь, доводимо до кипіння і варимо 5 хвилин. Пінку, що утворюється під час варіння, прибираємо. Розливаємо гарячий джем по чистим банкам, щільно закриваємо кришками. Як тільки заготовка охолоне, відправляємо її на зберігання в прохолодне місце.
- Можна зробити таку заготовку прямо в мультиварці або в хлібопічці.
- Для цього необхідно взяти плоди полуниці і цукор в однаковій кількості. Помістити в чашу в мультиварці і залишити на 12 годин. За цей час ягоди пустять сік і тоді можна приступати до їх варінні. Встановіть режим «Мультіповар» з температурою 160 градусів, таймер – на 30 хвилин.
- Після того, як полунична маса закипить, необхідно зняти пінку, проварити 5 хвилин і розкласти по банках.
Порада: Щоб полуничне варення не втекло в мультиварці, необхідно попередньо відкрити повітряний клапан.
Рецепт полуничного джему з пектином
Варіант полуничного джему з пектином використовують багато господині вже протягом декількох років.
Для приготування цього десерту потрібно:
- 1 пакетик пектину (желфікс).
- Свіжі ягоди – 1 кг.
- Цукор – 0,5 кг.
Хотілося б відзначити, що желфікс дуже часто використовують в приготуванні джемів і варення. Це натуральний інгредієнт, який містить пектини яблук і цитрусових (лимонів або апельсинів). Пектин зберігає натуральний смак, колір і всі корисні властивості фруктів, оскільки час приготування заготовок з його використанням становить не більше трьох хвилин.
Промиту і просушену полуницю збиваємо блендером. Додаємо в полуничне пюре пектин, перемішаний з двома столовими ложками цукру. Перемішуємо всі компоненти і переливаємо полуничну масу в каструлю. Ставимо на вогонь і доводимо джем до кипіння, проварюємо, постійно помішуючи три хвилини. Гарячу заготовку розливаємо по банках, закриваємо щільно кришками і перевертаємо верх дном для охолодження.
Порада: Це рецепт для дієтичного харчування. В останні 3 хвилини в джем можна додати свіжий лимонний сік – 2 столові ложки на кожну банку 0,5 л.
Рецепт полуничного джему з червоної смородини
Полуниця і смородина – ароматні ягоди, ідеально поєднуються один з одним. Тому така смачна і приємна на запах консервація – справжні ласощі, як для домашніх, так і гостей.
продукти:
- Свіжа полуниця – 1 кг.
- Ягоди червоної смородини – 0,4 кг.
- Цукровий пісок – 1 кг.
- Желфікс – 1 маленький пакетик.
Перетираємо смородину через сито і з’єднуємо з полуницею. Посипаємо ягоди цукром, перемішуємо і відставляємо на 7 годин. По закінченню цього часу, Желфикс заливаємо водою по інструкції, додаємо в заготовку, а потім ставимо ягідну суміш на вогонь.
Як тільки вона закипить, встановлюємо на таймері час варіння – 15 хвилин. Потім витягуємо цільні ягоди, а сироп продовжуємо варити, поки він не увариться, і не загусне.
У готове желе укладаємо ягоди полуниці і варимо ще 15 хвилин. Розливаємо джем по чистим баночках, закриваємо капроновими кришками. Остигнула заготовку поміщаємо в холодильник на зберігання.
Порада! Якщо є можливість використовувати скляну тару з герметичною укупоркой з гумовим ущільнювачем – тоді цей джем буде стояти і рік без холодильника.
Джем з полуниці і бульб топінамбура
Топінамбур дуже корисний і смачний продукт. У його склад входить цілий комплекс мікроелементів, пектин, клітковина і інулін.
Інулін покращує роботу шлунково-кишкового тракту, знижує рівень холестерину в крові, а також приводить до норми мікрофлору кишечника. Пектин виводить шкідливі речовини з організму. Калій, кремній, магній і інші мікроелементи забезпечують стабільну і повноцінну роботу серцево-судинної системи, зміцнюють кісткову тканину і суглоби.
Технологія виготовлення такого джему полягає в тривалому варінні подрібнених бульб топінамбура, причому без додавання цукру. В результаті цього виходить сироп, до якого додають ягоди – полуницю або вишню. Джем з бульб топінамбура і полуниці виходить ароматним, в міру солодким і дуже смачним.
Його також можна подавати до будь-яких десертів, млинців, оладок, намазувати на свіжий хліб або батон.
Рекомендую ще кілька дуже популярних рецептів:
- варення з полуниці з цілими ягодами
- варення з полуниці з іншими ягодами
Leave a Reply