Помідор Червоний півень – це улюбленець дачників, городників та господинь, про це свідчать численні відгуки споживачів. Сама назва сорту свідчить про його насиченому червоному забарвленні.
У далекому минулому помідори вперше припливли до нас з Південної Америки і відразу ж полюбилися нашим співвітчизникам. Але в ті далекі часи томати були виключно солнцелюбівие і теплолюбними рослинами, що ускладнювало процес їх вирощування в нашій країні. Але завдяки чудесам селекції, в наші часи сортове різноманіття томатів дозволяє вирощувати їх навіть в умовах суворої Сибіру.
Томати є дуже популярний і затребуваний овоч, без якого не обходиться кухня жодної господині. Можливості сучасної селекції настільки великі, що дозволяють створювати безліч сортових варіацій на будь-який смак навіть найвибагливішого споживача. Вже зовсім не є дивиною для нас не тільки червоні, а й жовті, рожеві, фіолетові і навіть сині помідори. Але все-таки, саме червоні томати впевнено тримають лідерські позиції на ринку.
З чим же пов’язана така постійна популярність саме червоних сортів томатів? Це просто звичка? Або все-таки справа в чомусь іншому? Давайте розбиратися.
Кольорове розмаїття
Отже, від чого ж залежить колір томата? І якими властивостями складу відрізняються між собою помідори різних кольорів.
Справа в тому, що в рослинних клітинах плодів існують спеціальні пластиди. Є три різновиди таких пластид:
- Лейкопласти – відповідають за безбарвний забарвлення.
- Хлоропласти надають овочам зелений колір.
- Хромопласти відповідають за яскраву строкату забарвлення овочів.
Такі пластиди видозмінюються під час складного процесу фотосинтезу і під прямим впливом сонячних променів перетворюються з одного стану в інший. Але саме насичений темний червоний окрас надає овочам здатність благотворно впливати на здоров’я людини. У цих помідорах міститься антиоксидант під назвою лікопін, він володіє відмінними регенеруючі можливостями, завдяки яким він активно відновлює пошкоджені клітини, уповільнює процеси старіння організму, є досить ефективною профілактикою злоякісних новоутворень.
Також такі плоди насичені великою вітамінним складом, присутні в них також і мікроелементи, які володіють благотворним впливом на людський організм.
Саме такими властивостями характеризується сортова різновид Червоний півень. Такі томати рано визрівають, але, незважаючи на це відрізняються досить великими плодами. Спочатку, коли ще помідори вперше прибули до нас із далекої Америки, їх маса досягала всього лише 10-15 грам і смакові якості були досить посередні: насіння було багато, а м’якоті мало. Але саме такі властивості сприяли розмноженню плодів за допомогою птахів і тварин. Уже в середині минулого століття найбільшими були помідори, які важили всього лише 100-120 гр. У сучасних реаліях найбільші помідори можуть досягати і 1 кг.
Ще недавно ми могли спостерігати нерозривний зв’язок між розмірними, характеристиками плодів і кущів на яких вони ростуть, та термінів збирання урожая.Все великоплідні представники томатів росли виключно на дуже великих кущах і дозрівали пізніше своїх дрібних родичів. Смакові якості таких великих плодів були найвищими. В наші дні селекціонери вивели досить урожайні великоплідні сорти помідорів, які ростуть на досить компактних кущах, та ще й дозрівають рано, і володіють відмінними смаковими якостями. Саме такими властивостями і має сорт томатів Червоний півень.
характеристика сорту
Червоний півень являє собою детермінантний ранньостиглий сорт. Кущі його досить компактні і низькорослі, а плоди великі і солодкі. Такий різновид відмінно підходить для вирощування в теплицях і на відкритому грунті.
Кущі досягають у висоту 60-70 см., Щоб досягти хорошої врожайності і чудових смакових якостей необхідно обов’язково пасинкувати рослина і формувати його, залишаючи 2-3 втечі. Кущі вимагають обов’язкової підв’язки. Облистянність середня, листочки насиченого зеленого забарвлення.
Плоди насиченого червоного кольору, з глянцевим напиленням, вагою 200-250 гр., Округлої форми. На смак солодкі з ледь відчутною приємною кислинкою, м’ясисті, насіння всередині плоду трохи. Овочі стійкі до розтріскування, мають відмінні транспортувань можливостями. Ще однією важливою перевагою сорту є стабільна і висока врожайність.
Сорт має підвищену морозостійкість, а також великою стійкістю практично до всіх хвороб і шкідників томатів.
Такі помідори відмінно підходять для вживання в свіжому сирому вигляді, а також для переробки. З них виходять дуже смачні весняні салати, використовують їх для приготування всіляких овочевих, м’ясних і рибних страв. А соки, кетчупи та соуси з таких томатів виходять відмінні.
як вирощувати
Садівники і дачники, які вирощували цю різновид, використовували досить стандартну схему посадки.
На першому етапі насіння висаджують на розсаду. Для цього їх висівають в субстрат в окремі ємності на глибину не більше 1 см. Після чого субстрат в ємностях збризкують з пульверизатора і чекають появи перших сходів. Щоб прискорить процес, можна ємності накрити склом. Таку маніпуляцію роблять в березні, за 50-60 діб до висаджування у відкритий грунт.
Коли з’являються перші справжні листочки, сходи пікірують в окремі горщики і чекають коли розсада підросте, час від часу зволожуючи субстрат.
Коли з’являються кілька справжніх листочків, розсаду можна висаджувати у відкритий грунт, тільки попередньо необхідно періодично виносити розсаду на вулицю, поступово доводячи час такого заколювання до цілого світлового дня.
Важливий момент! Ті з садівників, хто садив розсаду у відкритий грунт, а не під плівку, настійно рекомендують висаджувати такі томати вже після відступу нічних заморозків, інакше рослини можуть загинути.
Вирощування ж таких томатів в парниках вельми ефективно і дає можливість насититися свіжими солодкими плодами набагато раніше.
Схема висадки таких помідор досить проста: викопують лунки розміром 40X50 см., Висаджують туди розсаду, поливають її і через кілька днів підв’язують.
Далі необхідно регулярно розпушувати грунт, прибирати бур’яни і поливати в міру висихання грунту, але не перестаратися.
Щоб підвищити врожайність, грунт можна підгодувати органічним добривом. Перший урожай збирають вже через 80-90 днів після висадки насіння.
Ознайомившись з характеристикою і описом сорту томатів Червоний півень ви зможете самостійно виростити на своїй ділянці цей смачний овоч. Він зовсім невибагливий в догляді, урожайний, стійкий до різних хвороб і шкідників. А цінні смакові якості дозволяють насититися їм як в свіжому вигляді, так і порадувати себе взимку красивим і смачним помідором з банки. До того ж, даний овоч не тільки смачний, але і дуже корисний.
Leave a Reply