На щедрому пасхальному столі у доброї господині завжди повно частувань. А без традиційної сирної паски та рум’яного ароматного паски не обходиться жодна сімейна трапеза в Світле Христове Воскресіння.
Якщо ви вибираєте, що приготувати на великодній стіл, рецепти головних страв, без яких не обходиться жодне свято, вам знадобляться в першу чергу.
Сьогодні ми поділимося з вами великодніми рецептами двох основних солодких страв, які напевно припадуть до смаку всім вашим домочадцям.
Основний компонент класичної паски – сир, хоча в деяких сучасних рецептурах його замінюють на вершковий сир маскарпоне або ніжну рикотту. Але ці європейські примхи все ж більш нагадують вишукані десерти, ніж традиційне слов’янське страву. Тому, повернемося до витоків, тобто до сирним пасхальним рецептами.
Сирна паска заварна з мигдалем і цукатами
Для приготування цього простого святкової страви нам, крім продуктів, знадобиться чиста марля і формочки для паски. Якщо таких у вашому господарстві немає, можна використовувати глибокі креманки або невеликий салатник.
На півкіло жирного сиру нам знадобиться:
-
¾ склянки цукрової пудри
- 3 жовтки
- 2 ст.л. подрібненого мигдалю
- півпачки вершкового масла
- склянка вершків
- ванільний цукор (пакетик)
- різнокольорові цукати з родзинками 3 ст. л.
Сир попередньо підвішують в марлевому мішечку (або кладуть під прес в холодильнику) приблизно годин на шість, щоб відійшла сироватка. Потім його перетирають в однорідну масу через сито. Теж саме, але набагато швидше можна зробити за допомогою блендера.
Жовтки збиваємо з половиною вершків, іншу ж частину вершків підігріваємо (не доводячи до кипіння) і обережно вливаємо в них желтково-вершкову суміш.
Тримаємо на вогні близько трьох хвилин до загустіння, постійно помішуючи. Знявши посудину з вогню, приступаємо до наступного кроку – розтираємо масло, додаючи в нього цукрову пудру. Цукати ріжемо дрібними кубиками, родзинки обдаємо окропом і даємо йому просохнути.
У сир додаємо збите масло, теплі, загущені жовтком вершки, ванілін і збиваємо все в пишну масу міксером. Тепер, саме час, «приправити» її різнобарвними цукатами, родзинками і подрібненим мигдалем.
Форму вистилає шматком вологої марлі і укладаємо, щільно утрамбовувавши сирну масу. Зверху ставимо невеликий вантаж (для видалення надлишків рідини) і відправляємо в холодильник. Годині через 10 її можна виставляти на святковий великодній стіл, прикрасивши на свій розсуд ягодами або солодким сиропом.
Рецепт паски
Головна прикраса святкового столу і особлива гордість господині – це власноруч спечений великодній хліб. І не дивно, адже за народними повір’ями, пишний і здобний домашній паску обіцяв всьому сімейству міцне благополуччя і достаток.
Якщо ви хочете спробувати свої сили, запасіться терпінням, і він у вас обов’язково вийде.
Отже, на 600 гр. пшеничного борошна нам потрібно:
- півдюжини свіжих домашніх яєць
- 180 гр. вершкового масла
- склянка молока
- 400 гр. цукру
- 50 гр. дріжджів (НЕ гранульованих)
- ванільний цукор (пакетик)
- неповна ложечка солі
- невелика жменька родзинок
- 2 ст.л. дробленого мигдалю і стільки ж цукатів
У підігрітому молоці розпускаємо дріжджі і залишаємо на 15 хвилин. Поки там все це відбувається незалежно від нас, займемося просеиванием борошна, нарізкою цукатів і родзинками. Його потрібно обшпарити окропом і залишити для просушування. Мигдаль подрібнюємо і злегка підрум’янюємо його на сковорідці.
Тепер повернемося до нашого молока і займемося опарою. Оскільки тісто на паску буде дуже здобним, завдяки великій кількості яєць, цукру і масла, йому необхідно гарненько «заграти» в стадії опари.
Це просто – в молоко з дріжджами додаємо половину борошна з сіллю, добре перемішуємо і ставимо миску з опарою в тепленьке містечко, накривши її рушником. Години на півтора ви можете про неї забути зі спокійною совістю.
У підійшла опару додаємо розтерті з цукром і ваніліном жовтки, попередньо розтоплене масло і всипаємо в неї залишки борошна. Добре вимішуємо готове тісто і відправляємо його для підйому ще на годину.
Після закінчення визначеного часу в масу додаємо начинку і три збитих білка, акуратно перемішуючи її знизу вгору за допомогою лопатки. Тепер можна розливати наше тісто в заздалегідь підготовлені форми. Їх гарненько змащують маслом і присипають борошном, на дно краще покласти кружок промасленого пергаменту.
Форми заповнюємо не більше ніж на половину і залишаємо для підйому в теплому місці ще приблизно на півгодинки. Перед самою відправкою в «пекло» тісто зверху присипаємо горішками і родзинками. Випікаються паски приблизно хвилин 40 при температурі 180 градусів. При цьому, щоб тісто не опало, а паски вийшли на славу – дверцята духової шафи краще не відкривати хоча б хвилин 30.
Як прикрасити готовий паску – це вже справа вашої фантазії і смаку. Бажаємо вам блискучих кулінарних успіхів і приємного апетиту!
Джерело: Сайт про дачу
Leave a Reply