Великодні рецепти до вашого столу



Великодні рецепти до вашого столу

На щедрому пасхальному столі у доброї господині завжди повно частувань. А без традиційної сирної паски та рум’яного ароматного паски не обходиться жодна сімейна трапеза в Світле Христове Воскресіння.

Якщо ви вибираєте, що приготувати на великодній стіл, рецепти головних страв, без яких не обходиться жодне свято, вам знадобляться в першу чергу.

Сьогодні ми поділимося з вами великодніми рецептами двох основних солодких страв, які напевно припадуть до смаку всім вашим домочадцям.

Основний компонент класичної паски – сир, хоча в деяких сучасних рецептурах його замінюють на вершковий сир маскарпоне або ніжну рикотту. Але ці європейські примхи все ж більш нагадують вишукані десерти, ніж традиційне слов’янське страву. Тому, повернемося до витоків, тобто до сирним пасхальним рецептами.

Сирна паска заварна з мигдалем і цукатами

Для приготування цього простого святкової страви нам, крім продуктів, знадобиться чиста марля і формочки для паски. Якщо таких у вашому господарстві немає, можна використовувати глибокі креманки або невеликий салатник.

На півкіло жирного сиру нам знадобиться:

  • Великодні рецепти до вашого столу

    ¾ склянки цукрової пудри

  • 3 жовтки
  • 2 ст.л. подрібненого мигдалю
  • півпачки вершкового масла
  • склянка вершків
  • ванільний цукор (пакетик)
  • різнокольорові цукати з родзинками 3 ст. л.

Сир попередньо підвішують в марлевому мішечку (або кладуть під прес в холодильнику) приблизно годин на шість, щоб відійшла сироватка. Потім його перетирають в однорідну масу через сито. Теж саме, але набагато швидше можна зробити за допомогою блендера.

Жовтки збиваємо з половиною вершків, іншу ж частину вершків підігріваємо (не доводячи до кипіння) і обережно вливаємо в них желтково-вершкову суміш.

Тримаємо на вогні близько трьох хвилин до загустіння, постійно помішуючи. Знявши посудину з вогню, приступаємо до наступного кроку – розтираємо масло, додаючи в нього цукрову пудру. Цукати ріжемо дрібними кубиками, родзинки обдаємо окропом і даємо йому просохнути.

У сир додаємо збите масло, теплі, загущені жовтком вершки, ванілін і збиваємо все в пишну масу міксером. Тепер, саме час, «приправити» її різнобарвними цукатами, родзинками і подрібненим мигдалем.

Великодні рецепти до вашого столу

Форму вистилає шматком вологої марлі і укладаємо, щільно утрамбовувавши сирну масу. Зверху ставимо невеликий вантаж (для видалення надлишків рідини) і відправляємо в холодильник. Годині через 10 її можна виставляти на святковий великодній стіл, прикрасивши на свій розсуд ягодами або солодким сиропом.



Рецепт паски

Головна прикраса святкового столу і особлива гордість господині – це власноруч спечений великодній хліб. І не дивно, адже за народними повір’ями, пишний і здобний домашній паску обіцяв всьому сімейству міцне благополуччя і достаток.

Якщо ви хочете спробувати свої сили, запасіться терпінням, і він у вас обов’язково вийде.

Отже, на 600 гр. пшеничного борошна нам потрібно:

  • півдюжини свіжих домашніх яєць
  • 180 гр. вершкового масла
  • склянка молока
  • 400 гр. цукру
  • 50 гр. дріжджів (НЕ гранульованих)
  • ванільний цукор (пакетик)
  • неповна ложечка солі
  • невелика жменька родзинок
  • 2 ст.л. дробленого мигдалю і стільки ж цукатів

У підігрітому молоці розпускаємо дріжджі і залишаємо на 15 хвилин. Поки там все це відбувається незалежно від нас, займемося просеиванием борошна, нарізкою цукатів і родзинками. Його потрібно обшпарити окропом і залишити для просушування. Мигдаль подрібнюємо і злегка підрум’янюємо його на сковорідці.

Тепер повернемося до нашого молока і займемося опарою. Оскільки тісто на паску буде дуже здобним, завдяки великій кількості яєць, цукру і масла, йому необхідно гарненько «заграти» в стадії опари.

Це просто – в молоко з дріжджами додаємо половину борошна з сіллю, добре перемішуємо і ставимо миску з опарою в тепленьке містечко, накривши її рушником. Години на півтора ви можете про неї забути зі спокійною совістю.

У підійшла опару додаємо розтерті з цукром і ваніліном жовтки, попередньо розтоплене масло і всипаємо в неї залишки борошна. Добре вимішуємо готове тісто і відправляємо його для підйому ще на годину.

Після закінчення визначеного часу в масу додаємо начинку і три збитих білка, акуратно перемішуючи її знизу вгору за допомогою лопатки. Тепер можна розливати наше тісто в заздалегідь підготовлені форми. Їх гарненько змащують маслом і присипають борошном, на дно краще покласти кружок промасленого пергаменту.

Форми заповнюємо не більше ніж на половину і залишаємо для підйому в теплому місці ще приблизно на півгодинки. Перед самою відправкою в «пекло» тісто зверху присипаємо горішками і родзинками. Випікаються паски приблизно хвилин 40 при температурі 180 градусів. При цьому, щоб тісто не опало, а паски вийшли на славу – дверцята духової шафи краще не відкривати хоча б хвилин 30.

Як прикрасити готовий паску – це вже справа вашої фантазії і смаку. Бажаємо вам блискучих кулінарних успіхів і приємного апетиту!

Джерело: Сайт про дачу

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*