Закачування грибів на зиму в банки – рецепти солоних і маринованих грибів, заготівля білих, відео



заготівля грибів на зимуВосени у грибників настає гаряча пора, коли можна відвести душу, прогулюючись по лісі в пошуках «скарбів», тобто грибів. Принісши додому повні лукошки ароматних, пружних грибочків, тут же виникає питання, як зберегти цю смачну красу. Одним із способів заготівлі є закачування грибів на зиму. Адже в банках вони можуть зберігатися до наступного грибного сезону, на відміну від свіжих, які швидко псуються.

Обробка грибів перед закачуванням: загальні рекомендації

підготовка грибів до закатціПерш ніж приступити до закатці, зібраний урожай слід правильно підготувати. Для цього акуратно, щоб гриби не поламалися, висипати їх у велику миску і ретельно перебрати. Можна відразу залити водою, а можна спочатку вибрати все сміття (листя, соснові голки) і зіпсовані гриби, а вже потім промити в декількох водах. Великі гриби потрібно розрізати на частини, щоб вони влізли в баночку.

Надто великі перезрілі гриби краще не використовувати взагалі, а відразу вибрати і викинути – вони несмачні. Крім того, саме в таких примірниках частіше заводяться черв’ячки.

чистимо грибиЯкщо серед грибного врожаю є сорти, які трохи гірчать (вовнянки, грузді), їх необхідно вимочити в холодній підсоленій воді не менше доби, щоб вийшла вся гіркота. Воду при цьому треба буде два-три рази поміняти.

ретельно промити гриби



Коли гриби перебрані і промиті, можна переходити до їх заготівлі на зиму, використовуючи один з популярних рецептів закачування грибів в банки.

Заготовляти гриби слід «по-сортно», тобто кожен сорт обробляти окремо: якщо це білий гриб, не можна заважати його з маслюками. Це дозволить зберегти смакові якості і аромат кожного сорту.

Гриби в маринаді

мариновані грибиПеревага способу полягає в тому, що гриби досить просто відварити, в додатковій обробці типу стерилізації вони не потребують. Багато часу весь процес не займе, а мариновані гриби без загортання виходять дуже смачними, особливо якщо використовувати пісочники або грузді.

Читайте також: Огірковий сік: корисні поради та рецепти консервації на зиму

гриби варимо в підсоленій водіПершим ділом промиті гриби варто відварити. Води багато лити не треба – достатньо 1 ст. рідини на кілограм. Час варіння – 30 хвилин, при цьому воду не солити. Готові гриби процідити і промити.

маринад для грибівТепер можна приступити до маринаду для закачування грибів, а точніше – для повторної варіння:

  1. Поставити на вогонь каструлю з 1 л води і дати їй закипіти.
  2. Всипати 1 ст. л. солі і трохи кориці (на кінчику ножа).
  3. Покласти 0,5 ст. л. насіння кропу, 5 гвоздик і 2 лаврушки.
  4. В останню чергу влити 1,5 ст. л. оцту.

варити гриби в маринадіКоли маринад закипить, опустити в нього гриби і проварити 15 хвилин, щоб вони просочилися спеціями. Потім розкласти по стерилізованим баночках (разом з рідиною), трохи не доповідаючи доверху. мариновані опенькиКоли гриби охолонути, залити банку соняшниковою олією і закрити капроновою кришкою. Зберігати в холодильнику.

Відео-рецепт приготування солоних груздєв



Особливості консервування білих грибів

свіжі білі грибиБілий гриб вважається одним з найбільш цінних, тому заготовки з нього по праву називають делікатесом. Закачування білих грибів на зиму має свої нюанси, на які слід звернути увагу:

  • щоб зберегти смак, краще використовувати свіжозрізані білі гриби, в крайньому випадку – не пізніше доби після зрізання;
  • білий гриб можна залишати у воді на тривалий час (замочувати), оскільки він добре вбирає рідину і стає водянистим;
  • досвідчені господині рекомендують маринувати тільки грибні капелюшки, а ніжки пустити на суп або підсмажити.

мариновані капелюшки білих грибівВ іншому ж рецепти закачування білих грибів на зиму схожі на консервування інших грибних сортів.

Мариновані білі гриби

Гриби почистити, промити і відокремити капелюшки. Скласти в каструлю, додати води і проварити 15 хвилин, помішуючи.

наповнити банки грибами і закататиГотові гриби промити і розкласти по банках.

Після того, як вода в каструлі закипить, всипати лимонну кислоту з розрахунку 2 г на кілограм грибів — так капелюшки збережуть свій колір.

Поки гриби варяться, на сусідню конфорку поставити другу каструлю і приготувати маринад (на літрову банку піде 200 г розчину). Для цього на кожен літр рідини знадобиться:

  • 1 ст. л. цукрового піску;
  • 1,5 ст. л. солі;
  • 6 горошин запашного перцю;
  • 2 гвоздички;
  • 3 лаврушки;
  • 70 мл оцту (влити в останню чергу).

Проварити маринад 5 хвилин, залити їм гриби в банках і закатати. Така заготівля зберігається 2 місяці.

Щоб гриби можна було зберігати всю зиму, баночки необхідно простерилізувати 30 хвилин, попередньо додавши в кожну по столовій ложці рослинного масла і оцту (додатково).

Відео-рецепт консервації грибів зеленушок

Закачування солоних грибів на зиму

солоні грузді Смак солоних грибів істотно відрізняється від маринованих, однак не завжди вдається зберегти їх до зими, адже для цього необхідна певна температура в приміщенні або об’ємний холодильник. Але досвідчені грибники знають невеликі секрети тривалого збереження солінь. Одним з них є закачування солоних грибів на зиму.

закладка грибів на засолкуСолити гриби можна або в сирому вигляді або попередньо відваривши. Для засолювання 1 кг грибів потрібно 50 г кам’яної солі і приправки-прянощі за смаком (часник, хрін, кріп, лаврове листя, перець). Всі інгредієнти укладати шарами, зверху покласти гніт.перекладати гриби спеціямипоставити гніт на гриби

Коли гриби просолятся і будуть готові, злити весь виділився розсіл і промити їх. Приготувати свіжий розчин (0,5 ст. л. солі на літр води) і проварити в ньому засолені гриби близько 2 хвилин. Потім шумівкою дістати грибочки і укласти по баночках. Довести, що залишився в каструлі розсіл до кипіння, розлити його по банкам з грибами і додати в кожну півлітрову ємність по 1,5 ч. л. оцту. Стерилізувати не менше 30 хвилин, закатати. Тепер соління спокійно може зберігатися в погребі всю зиму.

Найбільш трудомісткий процес у закатці грибів на зиму – підготовка самих грибочків. Але витрачений час того варто, адже взимку така закуска урізноманітнює бідний на вітаміни раціон і стане гордістю святкового столу.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*