Аґрус – дивовижна ягода, з якої виходить безліч корисних заготовок на зиму: варення, джем, компот, аджика та соуси в якості відмінних доповнень до м’ясних страв. Але фаворитом більшості господинь є желе з агрусу з апельсином. Це ласощі просто криниця вітамінів і мінералів. До складу ягід входять калій, кальцій, фосфор, залізо, а також пектини – речовини, що нейтралізують негативний вплив на кишечник важких металів. Існує кілька сортів цієї культури – білий, жовтий, світло-зелений, але особливо цінні для приготування желе черноплодные сорти агрусу, саме з них виходить високоякісний і максимально корисний продукт.
Підготовка ягід
До вибору ягід варто поставитися відповідально, перевагу краще віддати темним, великим і стиглим плодом без слідів грибкових та інших захворювань. Найбільш смачним виходить желе, якщо воно приготоване з агрусу сорти Сливовий, Чорносливове, Чорномор, Російська.
Перш ніж приступити до приготування крыжовникового желе з апельсинами, варто ознайомитися з правилами підготовки плодів та цитрусових:
- ягоди необхідно ретельно перебрати, видалити гілочки і суцвіття, зручніше всього використовувати для цієї мети кухонні ножиці;
- оброблені плоди помістити в будь-яку широку ємність, залити водою і залишити мінімум на 40 хвилин, після закінчення зазначеного часу ягоди потрібно пересипати в друшляк, промити і просушити;
- апельсини рекомендується обдати кип’ятком, насухо витерти і розрізати на невеликі часточки, видаливши кісточки.
Виконавши первинну обробку продуктів, можна приступати безпосередньо до приготування крыжовникового желе з апельсинами. Існує маса рецептів, але незалежно від вашого вибору, необхідно дотримуватися пропорції ягід і цукру. Пектин має безпосередній вплив на необхідну кількість цукру. Чим більше у плодах даного речовини, тим більшу кількість цукру потрібно для приготування зимового ласощі.
Класичний рецепт крыжовникового желе з апельсинами на зиму
Покрокова інструкція крыжовникового желе з апельсинами на зиму дозволить вам без проблем приготувати смачне і корисне ласощі, навіть якщо для вас це перший кулінарний досвід. Агрус з цитрусовими – це чудове смакове поєднання і якщо ви раніше не любили заготовки з цієї ягоди, то від такого желе ви гарантовано не зможете відмовитися.
Отже, класичний рецепт передбачає використання наступних компонентів:
- 1,5 кг свіжих плодів агрусу;
- 3 соковитих апельсина;
- 2 кг цукру.
Етапи приготування:
- Попередньо оброблені ягоди і цитрусові пропускаємо через м’ясорубку і перемішуємо до однорідного стану.
- масу перекладаємо у велику каструлю, додаємо необхідну кількість цукру і варимо, помішуючи, на повільному вогні протягом 20-25 хвилин з початку закипання.
- Готовий продукт поділяємо за заздалегідь стерилізованим банкам, закочує їх і накриваємо теплим пледом.
Стежте за часом і не допускайте переварювання продуктів, оскільки тривала термальна обробка призводить до руйнування пектину.
Крыжовниковое желе з апельсинами і желатином
При приготуванні желе з агрусу з апельсином і желатином вдається досягти ще більш желюючий ефекту. Для створення густої маси нам знадобиться:
- 1 кг плодів недозрілого аґрусу;
- 2 апельсина;
- 250 мл води;
- 100 г цукру;
- 100 г желатину;
- 1 паличка ванілі.
Порядок дії:
- Обробляємо і промиваємо ягоди. Цитрусові промиваємо, витираємо, ріжемо на невеликі часточки.
- Наповнюємо велику каструлю водою, додаємо цукор і, помішуючи, доводимо до кипіння.
- Після повного розчинення цукру вводимо ягоди, цитрусові, доводимо до кипіння на повільному вогні і проварюємо протягом 10 хвилин.
- Вимикаємо вогонь і даємо масі повністю охолонути.
- В охолоджену суміш додаємо желатин (попередньо замочений і проціджений) і ваніль.
- Знову ставимо каструлю на повільний вогонь і, помішуючи, доводимо до кипіння.
- Через 4 хвилини після закипання знімаємо каструлю з плити і поділяємо отриману масу по скляним банкам.
- закочує Банки, закутуємо теплим пледом і залишаємо на добу остигати, потім переносимо на зберігання в льох або холодильник.
Не перевертайте банки після закачування, це може порушити процес желювання.
Крыжовниковое желе з апельсином і лимоном без варіння
Ще один поширений рецепт – крыжовниковое желе з апельсинами і лимоном. Апельсини багаті на вітамін С, що містять цукор і ефірні масла, а в лимонах присутні і інші корисні речовини – фосфор, каротин, солі кальцію, вітаміни В і РР. Таке поєднання особливо сприятливо впливає на імунітет у зимовий період, коли організм страждає від нестачі вітамінів і мінералів. Всього 2-3 столових ложки крыжовникового желе щодня здатне запобігти виникненню авітамінозу. Рецепт желе з агрусу з апельсинами і лимоном без варіння – справжня знахідка для молодих господинь!
Для приготування знадобляться такі продукти:
- 1,5 кг стиглого аґрусу;
- 2 великих апельсина;
- 1 великий лимон;
- 2,3 кг цукру.
Етапи заготівлі:
- Обробляємо і промиваємо ягоди, промиваємо цитрусові, ріжемо на невеликі шматочки і прибираємо кісточки (апельсинову цедру залишаємо, лимонну – видаляємо).
- Всі продукти пропускаємо через м’ясорубку (можна використовувати блендер).
- Переливаємо суміш у велику ємність, додаємо цукор і залишаємо на 24 години настоюватися, періодично помішуючи масу дерев’яною лопаткою.
- Після закінчення доби готовий продукт розкладаємо по стерилізованим банкам і щільно закрити їх кришками.
Приготувавши на зиму желе з агрусу з апельсинами і лимоном, ви будете насолоджуватися смачним і ароматним напоєм, згадуючи про спекотне літо. Така густа заготівля відмінно поєднується з хрусткими тостами, млинцями та оладками, сирниками і биточками. Навіть ложечка желе разом з кухлем гарячого чаю неодмінно зарядить вас енергією і забезпечить гарний настрій.
Читайте також: Рецепти приготування смачного соте з баклажанів
Leave a Reply