Вітаю, дорогі друзі!
Безсумнівний чемпіон по корисності, з чудовим смаком і видом – солодкий болгарський перець вирощує практично кожен городник. Великі фермерські господарства також обов’язково мають поля з цим овочем і на ринку, в магазинах з середини літа і до пізньої осені можна купити соковиті плоди різного кольору.
Присутній він на прилавках і в зимовий час – привізною з Іспанії та Північної Африки, або тепличний. Але такий перець і дорогий, і не годиться для консервації.
Зате, вирощений на грядках болгарський перчик, наші господині намагаються закрити в різних видах. Одна з найсмачніших вітамінних заготовок на зиму – солодкий перець в томаті. До речі, ця заготовка – основа знаменитого болгарського і угорської страви лечо – рецепт його приготування дивіться в кінці статті, а тут ми розповідаємо як готувати лечо з баклажанами.
Перець шматочками в томатному соку без стерилізації
- Порізаний дольками перець – жовтий або червоний – 4 кг;
- Готовий томатний сік – 3 літри (3,5-4 кг свіжих помідорів);
- Сіль – 3 столові ложки;
- Оцет 9% – 9 столових ложоу;
- Соняшникова олія – 100 мл (половина склянки);
- 2 очищені головки часнику середнього розміру.
Вихід – 10 півлітрових банок
Підготувати банки – помити, простерилізувати. Томати подрібнити, зробити сік. Довести його до кипіння з додаванням всіх інгредієнтів. Оцет і подрібнений часник – додати разом з перцем. Всі кип’ятити 12-15 хвилин, розкласти гарячим в банки і закупорити. Охолоджувати під ковдрою.
Перець в томаті з цукром
- Порізаний довгими шматочками перець, бажано червоний – 3 кг;
- Сіль – 2 столові ложки;
- Цукор – стакан;
- Оцет – стакан;
- Рафінована олія – стакан;
- Готовий томатний сік – 1 літр.
- Горький і запашний перець горошком – по 10 штук.
Вихід 8 півлітрових банок.
Цей же рецепт можна приготувати без оцту. Тоді заливка буде складатися з 1 л соку, 2,5 ложки солі, по 1,2 склянки цукру і масла.
Болгарський перець в томаті для фарширування
Якщо ви любите голубці в перці або просто – запікати його з фаршем, то така консервація вам сподобається. знадобиться:
- Перець – дрібний, однакового розміру, жовтий або червоний, можна взяти ротунду – 3 кг, насінники видалити;
- Томатний сік 1,5 літра. Його може замінити томатна паста – 0,5 літра + 1 л води.
- Сіль 1,5 чайної ложки;
- Оцтова есенція (70%) – 1 чайна ложка;
- Цукор – 1 чайна ложка.
Вихід 4 літрові банки.
Сік або пасту з водою закип’ятити з сіллю і цукром, додати оцет і перець. Варити 10 хвилин, розкласти в гарячі банки, поставити на водяну баню (попередньо нагріту) для стерилізації протягом 10 хвилин. Закатати і охолоджувати під ковдрою.
Рецепт смачного лечо з консервованого перцю
На дві порції треба взяти 2 великі цибулини, порізати їх кільцями і підсмажити до м’якого стану на рослинному маслі. У сковороду викласти вміст підлогу літрової банки – перець і томат, приготовані по другому рецепту (можна взяти готовий маринований з магазину).
Туди ж додати 2-3 порізані сосиски або сардельки, або ж взяти домашні ковбаски. Всі згасити хвилин 5-7 і далі зробити заливку. Можна використовувати жирні вершки або домашню сметану – близько 250 грам.
Другий варіант – збити яйця. Довести лечо до готовності – буде дуже смачно. Туди ж під час приготування лука можна додати порізаний квадратиками кабачок і баклажан (у сезон цих овочів).
Leave a Reply