Вітаю, дорогі друзі! Найдоступніший у нас фрукт – яблука. Яких тільки не існує рецептів різної смакоти з них! Один з варіантів – приготувати яблучний компот зі свіжих яблук, які можна вже варити з появою першого білого наливу і практично до наступної весни.
Навіть найпростіший відвар з порізаних часточками яблук з додаванням мінімум цукру – це справжні ласощі. Такий компот можна готувати для немовлят з 6 місяців, правда, краще без цукру, а з медом.
Для тих, що хоче схуднути, краще напою не знайти: навіть з додаванням цукру, калорійність 100 грамів компоту з яблук становить близько 55 калорій, а без цукру – не більш 20.
Представляємо вашій увазі кілька рецептів смачних компотів з яблук на кожен день і в якості заготовки на зиму.
Звичайний яблучний компот
Відразу хочемо сказати – чим більше яблук вариться, тим смачніше (звичайно, без фанатизму). На такий компот, який ми пам’ятаємо з піонерського табору або у бабусі, розрахунок такий: на кожен літр води треба взяти 2-3 середник яблука, порізані дольками (з шкіркою – там багато вітамінів) і 2 столові ложки цукру.
Після закипання варити 3-4 хвилини. Якщо ви хочете зробити цей компот для дитини – цукор не додавайте. А ось коли компот охолоне до температури нижче 50-ти градусів – додайте пару ложок меду і розчиніть його. Це якщо яблука кислі.
Компот з лимоном
Один-два кружечки лимона облагородять смак компоту з будь-яких яблук. Але додавати в каструлю їх треба відразу після того, як вимкнений вогонь. Найсмачніший компот з лимоном – з антонівки.
Компот з антонівки на зиму – краще не буває
Взяти невеликі і середні яблука сорту Антонівка, помити їх і цілими, з хвостиками, скласти в трилітрову банку. Туди ж додати 3-4 кружечка лимона і залити цукровим сиропом з розрахунку 250 грам цукру на банку.
Стерилізувати 30 хвилин і закатати кришкою. Аромат взимку буде непередаваний! Це буде ваш улюблений компот – гарантуємо.
Яблучний компот з вишнею
Додавати можна в принципі будь-які ягоди, але, наприклад, з полуницею та черешнею виходить несмачний відвар, тоді треба ще лимон або щось кисленьке додати. А ось з вишнею яблука чудово поєднуються. Фруктів має бути порівну, цукор – з розрахунку столова ложка на 1 яблуко.
Ще один мега смачний рецепт: яблука + айва
Брати по 2 яблука і 1 айву на 1 літр води, цукор – 3 столові ложки. Варити довше – майже 10 хвилин. Можна додати лимон. При консервуванні в банки – на однолітровим банку цукру повинно бути 100 грам (це 4 столові ложки), фруктами можна заповнити 2/3 банки, стерилізувати 15 хвилин.
Яблучний компот в мультиварці
Варити в мультиварці дуже просто і найкраще взяти червоні яблука і будь-які ягоди – вишня, смородина, аґрус, журавлина, малина, ожина. На 1,5 літра води – 2 яблука (порізати дрібно), стільки ж за обсягом ягід і 3 столові ложки цукру. Варити на режимі Гасіння 20 хвилин. Потім дати ще півгодини настоятися.
Яблучний компот без варіння
Дуже оригінальний напій з вегетаріанської кухні. Яблука натерти тонкими часточками, як огірки на салат. Можна також пару кружечків лимона. Або розім’яти кілька листочків м’яти. Пересипати цукром або змішати з ложкою меду. Залишити на 20 хвилин, щоб з’явився сік.
Далі залити кип’яченою водою температурою близько 90 градусів, добре розмішати і залишити під кришкою настоюватися годину. Можна пити. Влітку – зберігати в холодильнику і пити з льодом – відмінно втамовує спрагу і вітаміни всі цілі.
Компот з корицею або імбиром
Варити треба точно так, як перший рецепт. Але після виключення на 5 хвилин в каструлю покласти паличку кориці або шматочок імбиру. Потім треба обов’язково вийняти, інакше смак буде гострим і занадто пряним. Такий компот переважно пити гарячим – в холодні зимові вечори відмінно зігріває і вбереже від застуди.
Leave a Reply