От скажіть, що є краще взимку, коли за вікном зимова холоднеча, ніж вийняти з баночки яскраві, тугі кисло солодкі помідори, так відмінно підходять до будь-якого обіду або вечері – будь то картопелька в будь-якому вигляді, макарони з підливою або гречка з котлетою.
А щоб взимку це стало реальністю, саме зараз, в самий помідорний сезон, треба максимально докласти зусиль на заготовки – це, по-перше, буде в рази дешевше, ніж купувати готову консервацію в магазині, а, по-друге, ви будете впевнені, що все свіже, чисте, без шкідливих консервантів і інших непотрібних хімічних речовин.
Тому, збережіть собі в закладки наші відмінні рецепти, як закрити консервовані помідори солодкі на літрову банку і обов’язково спробуйте пару-трійку з них – не пошкодуєте!
Зміст:
- Класичні кисло-солодкі помідори «Пальчики оближеш»
- Томати з маслом
- Томати в томаті
- Томати в яблучної заливці
- Помідори з буряком і яблуком
- Помідори з синіми сливами
- Помідори «Десертні» з корицею
- царська закуска
- Мариновані томати без шкірки
1. Класичні кисло-солодкі помідори «Пальчики оближеш»
Закривати їх можна як в літрову, так і 2 або 3 літрову банку – маринад готується в розрахунку на 3 літри води.
Складові:
- Щільні невеликі томати – на 3 л банку йде 2-2,5 (в залежності від розміру).
- Зелень – кріп, лист хрону, петрушка.
- Часник з розрахунку 5-6 зубків на банку 3 л.
- Рафінована олія.
- Цибуля.
- Перець горошком – 8-10 штук на банку.
- 3-4 лаврових листочків.
Маринад:
- 3 л води;
- 3 ст.л. (З гіркою) солі;
- 7 ст.л. (З гіркою) цукру.
- 1 склянка оцту 9%.
Процес:
Банки вимити, обдати окропом. кришки теж.
На дно викласти порізану зелень часник, влити 3 ст.л. рафінованої олії.
Заповнити банку наколотими у плодоніжки помідорами, зверху викласти кілька кілець цибулі.
Приготувати маринад, гарячим залити помідори.
Банки накрити кришка і стерилізувати (з моменту закипання води в бані): 1 л – 10 хвилин, 2 л – 15 хвилин, 3 л – 20 хвилин. закатати.
2. Томати з маслом
Для консервування в маслі підходять і досить великі, але щільні помідори, так як їх треба різати навпіл, а в банку укладати їх розрізом вниз. Найкраще брати 1 л банки.
Зазначеної кількості маринаду вистачає на 2 банки, заповнені томатами.
Інгредієнти на одну банку:
- Помідори, скільки влізе.
- 2-3 лаврушки.
- За 5 горошин чорного і запашного перцю.
- 1 цибулина.
Маринад:
- 1 л води;
- 10 лаврових листочків;
- 15 горошин перцю;
- 15 бутонів гвоздики;
- 3 ст.л. солі;
- 1 ст.л. цукру;
- 2 ст.л. оцту.
Процес:
На дно банки закинути лаврушку і перець.
Цибулину порізати кільцями, помідори – навпіл.
укладати поперемінно.
Маринад кип’ятити 5-6 хвилин і залити в банки через сито.
Рафінована олія нагріти і дуже акуратно влити зверху шаром 1,5-2 см.
банку закатати.
3. Томати в томаті
Відмінний рецепт помідори у власному соку – вони виходять дуже щільними і соковитими. До речі, такі помідори взимку можна навіть фарширувати, а заливку використовувати для борщів і заправок до м’яса та риби.
Томатний сік можна приготувати самостійно або взяти звичайний магазинний. До речі, цей рецепт без оцту. Заготівлю можна робити в будь-яких банках, наш розрахунок – на 3-літрову. Для менших – зменшити кількість інгредієнтів.
На дно 3-літрової банки помістити 3-4 гілочки петрушки, 5 зубчиків часнику, розрізаних на 2-3 частини, 2-3 шматочки болгарського перцю, трохи гострого перчика (максимум нігтя), кілька кілець цибулі.
Заповнити банку щільними однаковими помідорами. Сік довести до кипіння, додати 1 ст.л. солі і 2 ст.л. цукру, залити в банку і стерилізувати на водяній бані 45 хвилин. 1 л банку достатньо 25 хвилин стерилізувати. На 1 л банку всі інгредієнти зменшуємо в три рази.
4. Томати в яблучної заливці
Цей рецепт привабливий тим, що томати консервуються без спецій, тільки в яблучному соку з сіллю. Проте, помідори виходять солодкими і дуже цікавими на смак.
Найпростіше використовувати банки на 3 л, при цьому на 1 банку йде близько 1 л соку, в якому треба розвести при нагріванні 1 ст.л. з верхом солі.
Помідори помити, кожен наколоти зубочисткою, укласти в підготовлені банки. Два рази залити окропом, з інтервалом 15-20 хвилин, потім – киплячим соком з сіллю і відразу закатати.
5. Помідори з буряком і яблуком
Рецепт з буряком став дуже популярним (як і зі сливами – це наш наступний рецепт), тому, що томати виходять дуже оригінальними, заливку можна використовувати в приготуванні різних страв, зокрема – для гасіння м’яса. Банки найкраще бать на 1 або 1,5 літра.
Нгредіенти:
- На банку – скільки влізе помідорів, невеликих, щільних, найкраще вершки.
- 2 цибулини, порізані кільцями.
- 1 морква паличками;
- 4-5 кружечків буряка товщиною близько 1 см.
Наповнити цими овочами банку і залити спочатку окропом на 20 хвилин. Приготувати за цей час маринад:
- 1,5 л води (це на 3 банки по 1 л);
- 1 ст.л. в верхом солі;
- 150 г цукру (6 ст.л. з верхом);
- 70 мл оцту;
- 2 таблетки аспірину розтерти і просто засипати в банки.
6. Помідори з синіми сливами
Ця заготовка – справжня знахідка для любителів шашлику, смаженого і запеченого м’яса. І помідори, і мариновані сливи настільки смачні, що нічого більш підходящого важко знайти. Маринад вийде тягучим, як соус.
Томати беріть червоні, невеликі, щільні, що не переспілі. Зливи – великі, сині, найкраще угорки, тільки не дуже стиглі. Так консервувати у великих банках краще – маринад буде набагато смачніше.
Складові:
(На банку 3 л)
- 1,5 кг помідорів;
- 0,5 кг слив;
- 1 гілочку селери;
- Половину великого листа хрону;
- 1 парасольку кропу;
- За 5 горошин запашного і чорного перцю;
- 5 бутонів гвоздики;
- Половину цибулини (нарізати тонко) 3 зубчики часнику.
Все це скласти в банку упереміж і два рази залити окропом на 10 хвилин. Потім залити киплячим маринадом і закупорити.
Маринад:
- 1 л води;
- 1,5 ст.л.солі;
- 4 ст.л.сахара;
- 100 мл оцту.
7. Помідори «Десертні» з корицею
Використовуються великі салатні томати, порізані дольками, щоб легко помістити в банку. Дуже красиво, коли овочі – різного кольору, укладати їх треба упереміж з кільцями цибулі. Маринад – дуже пряний, з корицею і гвоздикою.
Зверніть увагу, що оцет – 6%, тому, якщо у вас 9% – його треба взяти на третину менше. Укладені в чисті банки помідори з цибулею залити таким бурхливим маринадом на 1 л води:
- 1 ч.л. солі;
- 3 ч.л. цукру;
- 2 лаврових листки;
- 3 горошини чорного перцю;
- 4 гвоздички;
- На кінчику ножа – мелена кориця;
- 1 ч.л. рослинної олії;
- 3 ст.л. 6% або 2 ст.л. 9% оцту.
Стерилізувати 15 хвилин з моменту закипання води в водяній бані.
8. Царська закуска
Як ці помідори тільки не називають! І царські помідори, і для цариць, і мармеладні. Вони дійсно виходять дуже солодкими і смачними.
Етапи такі:
- Банки в 3 л помити, на дно закинути парасольку кропу, по кілька штук перцю, гвоздики, лаврового листочка і цілий 1 зубчик часнику. Потрібен ще шматочок в 1 см гострого перчика і 1 болгарський, порізаний дольками.
- Заповнити банку помідорами, наколотими у плодоніжки (НЕ будуть лопатися).
- Залити водою по верх, потім її злити
- Зробити маринад: на отримане кількість води (з 3-х літрової банки з помідорами) взяти 1 ст.л. оцту 9%, 1 ст.л. солі і 1,5 склянки цукру, зварити, залити в банку.
- Стерилізувати не треба, а от щільно укутати на добу – обов’язково.
9. Мариновані томати без шкірки
Кому охота поморочитися, то ось ексклюзивний рецепт помідорів без шкірки, розрахунок на 2 банки в 1 л.
Знадобиться близько 1,2-1,4 кг щільних невеликих помідорів (черрі брати не можна), 1 болгарський перець (ні Зелений), 1 л води, 4 зубки часнику, по 5 горошин різних перців, 4 ст.л. 9% оцту, 2 ст.л. цукру і 2 ст.л. солі, 2 лаврушки. У підготовлені банки поміщаємо всі спеції і порізаний на часточки перець.
На помидоркой біля плодоніжки зробити хрестоподібний надріз і в невеликій мисці залити окропом на 1 хвилину, потім гарячу воду злити і відразу залити холодну воду. Через 1-2 хвилини шкірку можна легко зняти, а помідори укласти в банки, відразу ж влити туди оцет.
Зварити маринад і залити їм вміст банок, відразу закатати і укутати товстою ковдрою до охолодження (мінімум на 24 години).
Leave a Reply