4 Рецепта справжніх домашніх біляшів з м’ясом



Біляші – одні з незліченних різновидів пирогів з м’ясом – прийшли до нас із Середньої Азії. Однак сказати, який з народів є їх автором, точно не зможе ніхто (найбільш люту суперечку зазвичай ведеться між казахами, башкирами і татарами). Втім, зараз це не так вже й важливо.

Головне, що наші господині діляться дуже смачними домашніми рецептами біляшів з м’ясом. Причому їх можна і засмажити на сковорідці, і спекти в духовці, і приготувати, як годиться, з дріжджового тіста, і збагнути «на швидку руку» на кефірі, і навіть перемішати тісто з м’ясом (отримуючи швидше подобу м’ясних оладок, теж відносяться до біляші ).

Як же приготувати начинку до справжнім біляші? Які хитрощі застосувати, щоб фарш для біляшів з м’ясом вийшов неймовірно соковитим? Як куховарити традиційні татарські «перімячі»? І скільки смажити наші смачні пиріжки на сковорідці? Але, про все по порядку.

Біляші з дріжджового тіста на сковороді

4 Рецепта справжніх домашніх біляшів з м' /></div>
</p>
<p>Найчастіше в домашніх умовах досвідчені господині застосовують так званий «базовий» рецепт (трохи відрізняється від колись знаменитого радянського ГОСТу, але точно не менш смачний). Головне в ньому – використання сухих дріжджів і вимішування тесту обов’язково на молоці.</p>
<h3>Складові</h3>
<h4>тісто</h4>
<ul>
<li>борошно – 4 склянки;</li>
<li>молоко – 1 стакан;</li>
<li>яйця – 1 шт .;</li>
<li>вершкове масло – 4 ст. ложки;</li>
<li>цукор – 1 ст. ложка з гіркою;</li>
<li>сухі дріжджі – 1 ч. ложка.</li>
</ul>
<h4>Фарш</h4>
<ul>
<li>свинина – 0,5 кг;</li>
<li>цибуля ріпчаста – 2 великі головки.</li>
</ul>
<h3>Приготування</h3>
<p>Греєм половину обсягу молока, всипаємо в нього дріжджі і розмішуємо до повного розчинення. Туди ж відправляємо цукор. Накриваємо посуд рушником і чекаємо приблизно 10 хв.</p>
<p>Як тільки з’явиться пінка, додаємо сіль, масло, яйце і залишок молока. Знову розмішуємо, всипаємо борошно і починаємо вимішувати тісто. Робимо з нього кругляш, знову накриваємо рушником і ставимо в тепле місце (без протягів!) На 1 годину.</p>
<p>Поки тісто підходить, на м’ясорубці крутимо фарш, додаючи до шматочках м’яса порубаний лук (можна і пару зубчиків часнику – за бажанням), солимо, перчимо і додаємо трохи води.</p>
<p>Коли підійде тісто – ділимо його на шматки і скачує кульки розміром приблизно з невеликий мандарин. Кожен з кульок розгортаємо, викладаємо в середину по столовій ложці фаршу і піднімаємо краю таким чином, щоб отримати форму з невеликим отвором зверху.</p>
<p>Розігріваємо олію на сковорідці, викладаємо наші заготовки, і на порівняно невеликому вогні обсмажуємо з обох боків до золотистого рум’янцю (спочатку – з боку отвори, щоб фарш «запечатав» його і температура всередині була рівномірною.</p>
<p>Готові біляші відправляємо на паперові рушники – щоб позбутися від надлишків олії.</p>
<p>Готово! І приємного апетиту!</p>
<h2>Справжні татарські «перімячі»</h2>
<p><div style=4 Рецепта справжніх домашніх біляшів з м' /></div>
</p>
<p>Рецепт споконвічно татарських біляшів з м’ясом «перімячей» – дещо відрізняється від попереднього, класичного. По-перше, замість масла татари найчастіше використовують баранячий жир (дивовижні властивості якого широко відомі).</p>
<p>По-друге, їх біляші гостріше – в них більше часнику і перцю. По-третє, тестова формочка у них зазвичай має «плісировані» складки, а наші господині вважають за краще «квіточку». І, нарешті, у татар до біляші прийнято подавати супутні страви – айран і / або катик (іноді – бульйон).</p>
<h3>Складові</h3>
<h4>тісто</h4>
<ul>
<li>борошно – 400 г;</li>
<li>молоко – 300 г;</li>
<li>яйця – 1 шт .;</li>
<li>баранячий жир – 60 г;</li>
<li>цукор – 1 ст. л .;</li>
<li>сухі дріжджі – 2 ч. ложки.</li>
</ul>
<h4>Фарш</h4>
<ul>
<li>філе ягняти – 0,4 кг;</li>
<li>цибуля – 2 великі головки;</li>
<li>часник – 4 зубчики;</li>
<li>свіжа зелень – за смаком.</li>
</ul>
<h3>Приготування</h3>
<p>Аналогічно попередньому рецепті. відмінності:</p>
<!-- WP QUADS Content Ad Plugin v. 2.0.80 -->
<div class=

  • баранячий жир замість масла;
  • додавання дрібно посіченої зелені в фарш;
  • жарка в більшій кількості масла (або на тому ж баранячому жирі).

Сподіваємося, що і цей татарський рецепт біляшів з оригінальним смаком доведеться вам до душі!

Біляші, спечені в духовці

4 Рецепта справжніх домашніх біляшів з м' /></div>
</p>
<p>Біляші можна готувати не тільки на молоці, але і на кефірі – причому не смажені на сковороді, а запечені в духовці. Крім того, при відсутності часу на очікування «підростання» дріжджового тіста прекрасним виходом з положення стануть так звані вакуум-біляші. Або варіант для зовсім вже «ледачих господарок» або зур-беляш, що вдає із себе один великий пиріг, спечений за тим самим рецептом.</p>
<h3>Складові</h3>
<h4>тісто</h4>
<ul>
<li>борошно – 750 г;</li>
<li>кефір – 500 мл;</li>
<li>масло вершкове – 59 г;</li>
<li>яйця – 2 шт .;</li>
<li>сіль – 2 щіпки;</li>
<li>масло рослинне – 25 г (їм ми будемо змащувати тісто).</li>
</ul>
<h4>Начінака</h4>
<ul>
<li>готовий фарш асорті (свинина + яловичина) – 500 г;</li>
<li>картопля середній – 5-6 шт.</li>
<li>цибуля ріпчаста – 2 шт .;</li>
<li>сіль, перець чорний – за смаком.</li>
</ul>
<h3>Приготування</h3>
<p>Беремо глибоку миску, виливаємо кефір. Розтоплюємо вершкове масло. Виливаємо його в кефір, випускаємо туди ж обидва яйця, солимо, і акуратно всипаємо борошно.</p>
<p>Замішуємо тісто – стежачи, щоб він був досить м’яким і не липло до рук. Робимо кругляш, прибираємо його в пакет і ставимо на 10 хв. в тепле місце.</p>
<p>Поки тісто «відпочиває», приступаємо до начинки. Картоплю ретельно відмиванням, зчищають шкірку і ріжемо на невеликі кубики. Додаємо їх до фаршу, туди ж відправляємо дрібно нарізану цибулю, солимо, перчимо і рівномірно перемішуємо.</p>
<p>Дістаємо наше тісто, розгортаємо до товщини приблизно в 0,5 см і робимо з нього кола відповідної за розміром чашкою або піалках.</p>
<p>Викладаємо в середину гуртків по столовій ложці начинки, після чого закочує вгору краю, роблячи «защіпки». Зверху обов’язково залишаємо невеликий отвір (щоб в процесі приготування фарш не розірвав тісто).</p>
<p>Промащуємо деко, укладаємо в нього заготовки так, щоб вони не торкалися одне одного, потім змащуємо зверху вже самі майбутні біляші і ставимо в розігріту духовку (оптимальна температура – 180 °, час випічки – 45 хв.).</p>
<p>Готово! Є краще «з пилу, з жару».</p>
<h2>Біляші на кефірі на швидку руку</h2>
<p><div style=4 Рецепта справжніх домашніх біляшів з м' />

<!-- WP QUADS Content Ad Plugin v. 2.0.80 -->
<div class=

Останній варіант – для тих, у кого немає часу на тривалу підготовку, оскільки в ньому ВСЕ інгредієнти змішуються відразу і не треба чекати дозрівання тесту. Так, в результаті виходить фарш, з якого можна випекти лише оладки. Але автори цього кулінарного «дива» свого часу назвали виходять оладки саме беляшами! А хіба можна заперечувати народні назви?

Складові

  • борошно – 400 г;
  • свинячий фарш – 400 г;
  • кефір – 500 мл;
  • яйця – 4 шт .;
  • цибуля – 3 головки;
  • часник – 2 зубчики;
  • сода харчова – 1 ч. ложка;
  • сіль, перець – за смаком;
  • соняшникова олія – ​​50 мл.

Приготування

Ретельно збовтуємо яйця з кефіром. Висипаємо в глибоку і широку миску борошно.

Виливаємо туди отриману яєчно-кефірну суміш, фарш, нарізану цибулю, роздавлений часник, додаємо соду, сіль і перець і вимішуємо руками до однорідної маси.

Розігріваємо сковорідку, і смажимо наші біляші-оладки так само, як картопляні зрази – викладаючи (на невеликій відстані один від одного) столовою ложкою напіврідкі заготовки і обсмажуючи до рум’яної скоринки з обох сторін.

Смачного!