Найсмачніші і солодкі рецепти консервованих помідорів



От скажіть, що є краще взимку, коли за вікном зимова холоднеча, ніж вийняти з баночки яскраві, тугі кисло солодкі помідори, так відмінно підходять до будь-якого обіду або вечері – будь то картопелька в будь-якому вигляді, макарони з підливою або гречка з котлетою.

А щоб взимку це стало реальністю, саме зараз, в самий помідорний сезон, треба максимально докласти зусиль на заготовки – це, по-перше, буде в рази дешевше, ніж купувати готову консервацію в магазині, а, по-друге, ви будете впевнені, що все свіже, чисте, без шкідливих консервантів і інших непотрібних хімічних речовин.

Тому, збережіть собі в закладки наші відмінні рецепти, як закрити консервовані помідори солодкі на літрову банку і обов’язково спробуйте пару-трійку з них – не пошкодуєте!

Зміст:

  1. Класичні кисло-солодкі помідори «Пальчики оближеш»
  2. Томати з маслом
  3. Томати в томаті
  4. Томати в яблучної заливці
  5. Помідори з буряком і яблуком
  6. Помідори з синіми сливами
  7. Помідори «Десертні» з корицею
  8. царська закуска
  9. Мариновані томати без шкірки

1. Класичні кисло-солодкі помідори «Пальчики оближеш»

Найсмачніші і солодкі рецепти консервованих помідорів

Закривати їх можна як в літрову, так і 2 або 3 літрову банку – маринад готується в розрахунку на 3 літри води.

Складові:

  • Щільні невеликі томати – на 3 л банку йде 2-2,5 (в залежності від розміру).
  • Зелень – кріп, лист хрону, петрушка.
  • Часник з розрахунку 5-6 зубків на банку 3 л.
  • Рафінована олія.
  • Цибуля.
  • Перець горошком – 8-10 штук на банку.
  • 3-4 лаврових листочків.

Маринад:

  • 3 л води;
  • 3 ст.л. (З гіркою) солі;
  • 7 ст.л. (З гіркою) цукру.
  • 1 склянка оцту 9%.

Процес:

Банки вимити, обдати окропом. кришки теж.

На дно викласти порізану зелень часник, влити 3 ст.л. рафінованої олії.

Заповнити банку наколотими у плодоніжки помідорами, зверху викласти кілька кілець цибулі.

Приготувати маринад, гарячим залити помідори.

Банки накрити кришка і стерилізувати (з моменту закипання води в бані): 1 л – 10 хвилин, 2 л – 15 хвилин, 3 л – 20 хвилин. закатати.

2. Томати з маслом

Найсмачніші і солодкі рецепти консервованих помідорів

Для консервування в маслі підходять і досить великі, але щільні помідори, так як їх треба різати навпіл, а в банку укладати їх розрізом вниз. Найкраще брати 1 л банки.

Зазначеної кількості маринаду вистачає на 2 банки, заповнені томатами.

Інгредієнти на одну банку:

  • Помідори, скільки влізе.
  • 2-3 лаврушки.
  • За 5 горошин чорного і запашного перцю.
  • 1 цибулина.

Маринад:

  • 1 л води;
  • 10 лаврових листочків;
  • 15 горошин перцю;
  • 15 бутонів гвоздики;
  • 3 ст.л. солі;
  • 1 ст.л. цукру;
  • 2 ст.л. оцту.

Процес:

На дно банки закинути лаврушку і перець.

Цибулину порізати кільцями, помідори – навпіл.

укладати поперемінно.

Маринад кип’ятити 5-6 хвилин і залити в банки через сито.

Рафінована олія нагріти і дуже акуратно влити зверху шаром 1,5-2 см.

банку закатати.

3. Томати в томаті

Найсмачніші і солодкі рецепти консервованих помідорів

Відмінний рецепт помідори у власному соку – вони виходять дуже щільними і соковитими. До речі, такі помідори взимку можна навіть фарширувати, а заливку використовувати для борщів і заправок до м’яса та риби.

Томатний сік можна приготувати самостійно або взяти звичайний магазинний. До речі, цей рецепт без оцту. Заготівлю можна робити в будь-яких банках, наш розрахунок – на 3-літрову. Для менших – зменшити кількість інгредієнтів.

На дно 3-літрової банки помістити 3-4 гілочки петрушки, 5 зубчиків часнику, розрізаних на 2-3 частини, 2-3 шматочки болгарського перцю, трохи гострого перчика (максимум нігтя), кілька кілець цибулі.

Заповнити банку щільними однаковими помідорами. Сік довести до кипіння, додати 1 ст.л. солі і 2 ст.л. цукру, залити в банку і стерилізувати на водяній бані 45 хвилин. 1 л банку достатньо 25 хвилин стерилізувати. На 1 л банку всі інгредієнти зменшуємо в три рази.

4. Томати в яблучної заливці

Найсмачніші і солодкі рецепти консервованих помідорів


Цей рецепт привабливий тим, що томати консервуються без спецій, тільки в яблучному соку з сіллю. Проте, помідори виходять солодкими і дуже цікавими на смак.

Найпростіше використовувати банки на 3 л, при цьому на 1 банку йде близько 1 л соку, в якому треба розвести при нагріванні 1 ст.л. з верхом солі.



Помідори помити, кожен наколоти зубочисткою, укласти в підготовлені банки. Два рази залити окропом, з інтервалом 15-20 хвилин, потім – киплячим соком з сіллю і відразу закатати.

5. Помідори з буряком і яблуком

Найсмачніші і солодкі рецепти консервованих помідорів

Рецепт з буряком став дуже популярним (як і зі сливами – це наш наступний рецепт), тому, що томати виходять дуже оригінальними, заливку можна використовувати в приготуванні різних страв, зокрема – для гасіння м’яса. Банки найкраще бать на 1 або 1,5 літра.

Нгредіенти:

  • На банку – скільки влізе помідорів, невеликих, щільних, найкраще вершки.
  • 2 цибулини, порізані кільцями.
  • 1 морква паличками;
  • 4-5 кружечків буряка товщиною близько 1 см.

Наповнити цими овочами банку і залити спочатку окропом на 20 хвилин. Приготувати за цей час маринад:

  • 1,5 л води (це на 3 банки по 1 л);
  • 1 ст.л. в верхом солі;
  • 150 г цукру (6 ст.л. з верхом);
  • 70 мл оцту;
  • 2 таблетки аспірину розтерти і просто засипати в банки.

6. Помідори з синіми сливами

Найсмачніші і солодкі рецепти консервованих помідорів

Ця заготовка – справжня знахідка для любителів шашлику, смаженого і запеченого м’яса. І помідори, і мариновані сливи настільки смачні, що нічого більш підходящого важко знайти. Маринад вийде тягучим, як соус.

Томати беріть червоні, невеликі, щільні, що не переспілі. Зливи – великі, сині, найкраще угорки, тільки не дуже стиглі. Так консервувати у великих банках краще – маринад буде набагато смачніше.

Складові:

(На банку 3 л)

  • 1,5 кг помідорів;
  • 0,5 кг слив;
  • 1 гілочку селери;
  • Половину великого листа хрону;
  • 1 парасольку кропу;
  • За 5 горошин запашного і чорного перцю;
  • 5 бутонів гвоздики;
  • Половину цибулини (нарізати тонко) 3 зубчики часнику.

Все це скласти в банку упереміж і два рази залити окропом на 10 хвилин. Потім залити киплячим маринадом і закупорити.

Маринад:

  • 1 л води;
  • 1,5 ст.л.солі;
  • 4 ст.л.сахара;
  • 100 мл оцту.

7. Помідори «Десертні» з корицею

Найсмачніші і солодкі рецепти консервованих помідорів

Використовуються великі салатні томати, порізані дольками, щоб легко помістити в банку. Дуже красиво, коли овочі – різного кольору, укладати їх треба упереміж з кільцями цибулі. Маринад – дуже пряний, з корицею і гвоздикою.

Зверніть увагу, що оцет – 6%, тому, якщо у вас 9% – його треба взяти на третину менше. Укладені в чисті банки помідори з цибулею залити таким бурхливим маринадом на 1 л води:

  • 1 ч.л. солі;
  • 3 ч.л. цукру;
  • 2 лаврових листки;
  • 3 горошини чорного перцю;
  • 4 гвоздички;
  • На кінчику ножа – мелена кориця;
  • 1 ч.л. рослинної олії;
  •  3 ст.л. 6% або 2 ст.л. 9% оцту.

Стерилізувати 15 хвилин з моменту закипання води в водяній бані.

8. Царська закуска

Найсмачніші і солодкі рецепти консервованих помідорів

Як ці помідори тільки не називають! І царські помідори, і для цариць, і мармеладні. Вони дійсно виходять дуже солодкими і смачними.

Етапи такі:

  1. Банки в 3 л помити, на дно закинути парасольку кропу, по кілька штук перцю, гвоздики, лаврового листочка і цілий 1 зубчик часнику. Потрібен ще шматочок в 1 см гострого перчика і 1 болгарський, порізаний дольками.
  2. Заповнити банку помідорами, наколотими у плодоніжки (НЕ будуть лопатися).
  3. Залити водою по верх, потім її злити
  4. Зробити маринад: на отримане кількість води (з 3-х літрової банки з помідорами) взяти 1 ст.л. оцту 9%, 1 ст.л. солі і 1,5 склянки цукру, зварити, залити в банку.
  5. Стерилізувати не треба, а от щільно укутати на добу – обов’язково.

9. Мариновані томати без шкірки

Найсмачніші і солодкі рецепти консервованих помідорів

Кому охота поморочитися, то ось ексклюзивний рецепт помідорів без шкірки, розрахунок на 2 банки в 1 л.

Знадобиться близько 1,2-1,4 кг щільних невеликих помідорів (черрі брати не можна), 1 болгарський перець (ні Зелений), 1 л води, 4 зубки часнику, по 5 горошин різних перців, 4 ст.л. 9% оцту, 2 ст.л. цукру і 2 ст.л. солі, 2 лаврушки. У підготовлені банки поміщаємо всі спеції і порізаний на часточки перець.

На помидоркой біля плодоніжки зробити хрестоподібний надріз і в невеликій мисці залити окропом на 1 хвилину, потім гарячу воду злити і відразу залити холодну воду. Через 1-2 хвилини шкірку можна легко зняти, а помідори укласти в банки, відразу ж влити туди оцет.

Зварити маринад і залити їм вміст банок, відразу закатати і укутати товстою ковдрою до охолодження (мінімум на 24 години).

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*