Як засолити помідори в відрі як бочкові



З томатів готують різні закуски, але найбільшою популярністю користуються солоні овочі. Саме засолювання надає їм незвичайний і пікантні й смак, причому на кожному етапі соління різний.

Завдяки процесу бродіння на початковому етапі томати стають малосольними, потім гостренькими з яскраво-вираженим смаком, і в самому кінці приготування – насиченими і сильним. Така універсальна закуска підійде до м’яса, птиці, риби і до будь-якого гарніру.

Як приготувати смачні солоні помідори в відрі – наша добірка рецептів.

1. Засолка помідорів холодним способом без оцту

Як засолити помідори в відрі як бочкові

Саме такий спосіб приготування дозволить не тільки отримати смачний продукт на зиму, а й зберегти всі корисні властивості і смакові якості овочів. Як відбувається соління помідорів холодним способом у відрі, дивіться докладну інструкцію нижче.

Отже, для цього вам буде потрібно:

  • зелені томати – 1 відро без гірки;
  • сіль (на 5 літрів розсолу потрібно 10 столових ложок);
  • цукор (2 столових ложки на 6 кг томатів);
  • гіркий перець стручковий – 5 шт .;
  • зелень петрушки – 1 великий пучок (можна два);
  • часник – 6-7 зубків;
  • чорний перець горошком – 8 шт.

процес:

Засолити зелені томати можна не тільки в відрі, а й в бочці, діжці, каструлі (тільки емальований), у кого, що є в підручному господарстві. У будь-якому випадку посуд повинен бути чистим, а для цього її краще вимити і обдати окропом.

Після цього можна взятися за помідори. Їх потрібно добре промити. М’які томати і плоди з пошкодженнями відкласти в сторону, вони не придатні для засолювання.

Обполоснути петрушку і дрібно нарізати. До речі за цим рецептом ви можете використовувати будь-яку зелень і комбінувати її з іншими добавками – лавровим листом, вишневими листям, зеленню кропу, селерою.

На дно приготовленої ємності викласти дрібно посічену зелень, наверх покласти пару листочків лаврушки, кілька горошин запашного перцю і десяток горошин чорного перцю.

Далі йде закладка овочів. Помідори потрібно укласти так, щоб зверху залишилось небагато місця – 2-3 см від верху ємності. На десятилітрове відро буде потрібно близько п’яти літрів розсолу, але краще зробити трохи більше, щоб вистачило покрити повністю помідори.

Залиті розсолом томати потрібно накрити кришкою і покласти зверху гніт, наприклад, важкий камінь. Через два тижні після приготування засолювання можна пробувати.

2. Солоні бочкові помідори з хріном на зиму

Як засолити помідори в відрі як бочкові

Дана рецептура розрахована на ємність 30 л. Щоб томати засолити, як в бочці вам буде потрібно наступний склад інгредієнтів:

  • хрін – 10 середніх листів;
  • томати – 18-20 кг;
  • сіль – 60 г (3 столові ложки) на 1 літр води;
  • часник – 1 велика головка;
  • листи чорної смородини – 25 шт .;
  • вишневі листи – 25 шт .;
  • кропові парасольки – 10 шт. (Насіння кропу аптечні – 50 г);
  • перець гіркий – 1-2 стручки;
  • естрагон – 8-10 пагонів з листям;
  • вода очищена – 15 літрів.

процес:

Спочатку потрібно приготувати тару для засолювання – промити її гарненько і просушити. Потім перемити всі овочі, зелень, очистити від лушпиння часничок.

Закладка овочів за цим рецептом проводиться пошарово – овочі-спеції-овочі. На самий низ кладуться листя хрону, потім зелень, спеції і наверх помідори. На низ краще класти томати великого розміру, а порожнечі між ними закладати дрібними овочами.

Дійшовши до самого верху, залиште трохи вільного місця, щоб помідори виявилися повністю в маринаді, і їх можна було накрити кришкою. Останній шар овочів потрібно покрити листям хрону.

Залишилася справа за малим – зробити розсіл і залити їм овочі. Розведіть сіль у воді в такому співвідношенні, як зазначено в рецептурі і залийте розсолом помідори. На трідцатілітровую ємність вам буде потрібно не менше п’ятнадцяти літрів готового розсолу.

Зверху засолювання накрийте чистою марлевою тканиною, потім поставте наверх тарілку і перенесіть соління в прохолодне місце для бродіння.

Через пару неделек смачні, солоненькі помідори з часником і перчиком можна дегустувати.

3. Засолка томатів з морквяної бадиллям

Як засолити помідори в відрі як бочкові



Щоб приготувати таку закуску на зиму вам буде потрібно:

  • помідори бурі невеликого розміру;
  • вода – 5 літрів;
  • листя моркви;
  • оцет яблучний – 2 склянки (можна замінити 1 склянкою столового 9% оцту);
  • цукор – 1 склянка;
  • перець духмяний – 10 горошин;
  • лаврушка – 3 листочка;
  • сіль – 100 г (5 столових ложок).

процес:

Для засолювання потрібно трилітрова скляна тара. Промити бутлі, обдати окропом і просушити. Перемити помідори, обполоснути морквяну бадилля.

На дно бутлів укласти по три гілочки морквяного бадилля, закласти плотненько томати. Поставити на вогонь каструлю з водою, закип’ятити і залити крутим окропом овочі. Через п’ять хвилин злити воду в раковину.

Виміряти п’ять літрів води і влити в каструлю, додати сіль, цукор. Довести маринад до кипіння, додати оцет, лаврушку і перець. Залити киплячим маринадом овочі до верху і закатати стерильними кришками.

Готову засолювання слід гарненько укутати і після охолодження можна винести на зберігання в підвал або поставити в комору.

4. Солоні помідори з гірчицею в каструлі

Як засолити помідори в відрі як бочкові


Як зробити таку засолювання будинку? Отже, берете:

  • бурі помідори середнього розміру – 8-9 кг;
  • вода – 5,5 л;
  • листи чорної смородини;
  • сіль – 180 г;
  • суміш перців – 5 г (пів чайної ложки);
  • лаврушка – 6 листочків;
  • гірчиця в порошку – 10 чайних ложок з гіркою;
  • гострий перець мелений – 1/2 чайної ложки.

процес:

Отже, в чисту ємність на дно кладемо все спеції, лаврушку закладаємо помідори, перекладаючи кожен шар смородиновим листами. Доводимо до кипіння воду, додаємо сіль.

Як тільки сухий інгредієнт розчиниться, розсіл знімаємо з вогню, даємо охолонути, додаємо гірчицю і заливаємо маринадом овочі до верху.

Зверху накриваємо кришкою і ставимо під гніт.

Через десять днів гостра закуска з гірчицею буде готова до вживання.

5. Фаршировані помідори за добу

Як засолити помідори в відрі як бочкові

Складові:

  • помідори сорту «вершки» – 2 кг;
  • збірна зелень (кріп, петрушка, базилік, кінза і селеру);
  • часник – 1 велика головка;

Для маринаду:

  • оцет столовий або яблучний – 80 г;
  • лаврушка – 2 шт .;
  • запашний перець – 10 горошин;
  • перець гострий – 5 стручків;
  • насіння коріандру – 2-3 щіпки;
  • гвоздика – 4 бутона;
  • сіль – 2 столових ложки з гіркою;
  • цукор – 3 столових ложки (можна замінити медом).

Як робити:

Очистити часник, посікти дрібно ножем.

Промити зелень дрібно порубати. З’єднати подрібнені інгредієнти, добре перемішати.

Промити помідори, зробити в кожному плоді поздовжній надріз. Обмазати внутрішність кожного овоча начинкою.

Поставити на плиту каструльку, влити воду, додати всі компоненти, за винятком меду. Закип’ятити готовий маринад, трохи остудити, додати мед, розмішати і залити їм томати.

Закрити заготовки капроновими кришками, залишити на добу в теплі, а потім перемістити на зберігання в холодильник.

Фаршировані помідори можна пробувати вже на наступний день після приготування.

6. Солоні помідори з виноградом (Болгарія)

Як засолити помідори в відрі як бочкові

Солити найпростіше в 3-х літрових банках або невеликих відрах з харчового пластику. У Болгарії це роблять у великих керамічних горщиках. Виноград треба брати столових сортів: білий або рожевий.

Що потрібно:

  • помідори середнього розміру (скільки влізе);
  • 1 гроно винограду (з пензлем);
  • 1 болгарський перець;
  • 1 маленький гострий перчик;
  • 5 зубків часнику;
  • 2 лаврушки;
  • по 5 аркушів вишні і смородини;
  • половина листа хрону;
  • по гілочці кропу і петрушки;
  • 10 горошин перцю;
  • 3 бутончики гвоздики;
  • по 1 ст.л. з верхом солі і цукру.

Процес простий: банки добре вимити, обдати окропом. Закласти в них помідори, перемежовуючи виноградом, зеленню та спеціями, всипати сіль і цукор, гострий перчик повинен бути з самого верху – це не дозволить вмісту бродити.

Залити банку окропом, прикрити кришкою і залишити майже до повного охолодження. Потім маринад злити, довести до кипіння, знову залити і відразу закупорити.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*