Домашня консервація завжди в пошані. Ароматна закусочка з овочів, приготована власноруч, відмінно поєднується з різними стравами і нагадує в зимовий період про теплі літні днинки. Сьогодні, ми хочемо представити вам рецепти консервування помідорів з огірками в різних варіаціях.
1. Дуже смачні огірочки з томатами на зиму
Цей мікс або як його ще називають асорті з овочів – універсальна закуска, яка буде моментально «відлітати» з будь-якого столу. Помідори виходять дуже солодкими, а огірочки – хрусткими.
Готується така заготовка без стерилізації з наступних компонентів:
- морквина;
- огірочки;
- томати невеликого розміру;
- велика сіль (НЕ йодованої);
- цукровий пісок;
- оцет столовий 9%;
- перець чорний, запашний – по 5 шт .;
- кропові суцвіття – 3 шт .;
- лаврушка – 2 листи;
- гвоздика – 3 бутона;
- часник – 4 зуба.
Приготування:
Спочатку потрібно підготувати овочі. Очистити моркву, промити, нарізати скибочками або соломкою. Томати проколоти зубочисткою в місцях кріплення плодоніжки. Огірочки замочити на годину, потім вирізати у зеленцов хвостики.
Укласти на дно трилітрової банки все спеції, кріп, лаврушку, часник. Потім плотненько укласти овочі до верху разом з морквою. Її потрібно покласти на саме дно.
Налити води в будь-яку металеву посудину не менше двох літрів, закип’ятити і наповнити банки окропом по саме горло. Н
акрить овочі кришкою і настояти десять хвилин. Потім злити воду назад в металеву ємність, додати сіль, цукор. На банку три літри буде потрібно 60 г цукру і 40 г солі.
У киплячий маринад додати оцет – 1 столову ложку. Перемішати і залити готової рідиною овочі, закатати.
Загорнути в теплу ковдру банки, і після охолодження перенести на зберігання в підвал.
2. Консервовані помідори з огірками без оцту
Багато господині вважають, що оцет шкідливий для здоров’я, тому роблячи закачування на зиму, стали використовувати лимонну кислоту або лимонний сік. Пропонуємо вам овочеву заготівлю з використанням цього інгредієнта.
Склад продуктів:
- помідори середнього розміру;
- хрусткі огірочки;
- цибуля ріпчаста;
- кріп в парасольках;
- перець чорний, запашний в горошинах;
- сіль велика;
- цукор;
- лимонна кислота;
- лаврушка;
- часник;
- гвоздика.
Приготування:
Готувати такий консервований продукт можна в літрових, дво- або трилітрових банках. Кому, як зручніше. У цьому рецепті ми розглянемо, як зробити консервацію в трилітрових місткостях.
Залити водою огірочки і залишити на годину. Поки вони віддають свою гіркоту і пом’якшуються, можна зайнятися приготуванням інших інгредієнтів.
Перемити банки, залити окропом, потім просушити. Укласти на дно кожної ємності по пару парасольок кропу, бутонів гвоздики, лаврове листя.
Також не забудьте кинути часник і перець – за своїм смаком. Хто любить гостріше – можна покласти по 10 горошин перцю.
Очистити цибулину, нарізати великими кільцями і скласти в банку.
Перемити зеленці, вирізати місця кріплення плодоніжок. Проколоти помідори. Так вони після заливки киплячого маринаду чи не розтріскаються. Скласти овочі в банку.
Поставити на вогонь воду. Коли вона почне сильно вирувати, залити нею овочі. Банку накрити і відставити на десять хвилин.
Злити воду назад в каструлю і повторно закип’ятити, всипати сіль, цукор і лимонну кислоту. Киплячим маринадом залити повторно овочі і закатати.
На трилітрову ємність вам буде потрібно: сіль – 30 г, цукор – 50 г, лимонна кислота – 15 г.
3. Засолка з помідорами і огірками на зиму
Як просто і швидко засолити огірки з помідорами в банках? На допомогу вам цей рецепт з покроковою інструкцією.
Необхідні інгредієнти на трилітрову банку:
- дебеленькі і свіжі огірочки – 8 шт .;
- невеликого розміру помідори – 5 шт .;
- селера – 3 гілочки;
- цибуля ріпчаста – 1 головка;
- часник – 1 маленька головка;
- лаврушка – 2-3 листків;
- хрін – 1 лист;
- перець чорний і запашний – по 7 горошин;
- сіль – 2 столових ложки;
- цукор – 3 столових ложки;
- оцет – 1,5 столових ложки.
Приготування:
Перекласти огірочки в миску, залити холодною водою, через годину витягти, зрізати хвостики.
Налити у містку каструлю воду – трохи більше трьох літрів, щоб вистачило повністю покрити овочі окропом в банку.
Поки вода нагріється і закипить, можна приготувати інші інгредієнти.
Обполоснути зелень, укласти на дно чистої банки. Потім покласти перчик, очищений часничок, лаврушку і лист хрону. Очистити цибулю, нарізати кільцями і плотненько укласти в ємність.
Після цього можна закладати овочі. Виставити огірочки стовпчиками, на них укласти помідори.
Залити окропом овочі так, щоб їх вода повністю покрила. Накрити кришкою і дати настоятися десять хвилин. Потім злити воду назад і поставити на вогонь. Поки вода закипає, додати в неї сіль, цукор, і по кінцівці оцет, перемішати гарненько, щоб сухі компоненти повністю розчинилися.
Киплячим маринадом залити томати з огірками. Закатати банки бляшаними кришками, перевернути догори дном і залишити в такому положенні остигати.
Овочі за таким рецептом виходять дуже смачні, добре зберігаються як в підвалі, так і в умовах кімнатної температури.
4. Солоні огірки і помідори на зиму під капроновою кришкою
Це дуже легкий і швидкий спосіб, як можна приготувати овочі на зиму. Для цього вам будуть потрібні наступні інгредієнти:
- огірки – 0,5 кг;
- томати – 0,5 кг;
- листя хрону – 2 шт .;
- кріп – 3 парасольки;
- перець чорний горошком – 7 шт .;
- вишневе листя – 5-6 шт .;
- часник – 5 зубків;
- сіль – 3 столових ложки.
Приготування:
Перемити овочі. Зрізати кінчики у огірків, помідори проколоти в місцях кріплення плодоніжки. На дно скляної тари укласти всі інгредієнти, які додадуть засолюванні надзвичайно смачний аромат. Закласти плотненько овочі, посипати сіллю. Залити холодною водою так, щоб до верху залишалося простір на пару сантиметрів.
Поставити заготовку в тепле місце на пару-трійку днів і обов’язково закрити капроновою кришкою. Через кілька днів можна знімати пробу.
Leave a Reply